• Παρασκήνιο από την Ελλάκτωρ: Tι ψήφισαν οι τράπεζες, τι έκανε ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και πόσο πρέπει να “ανέβει” η μετοχή για να κερδίσουν οι Ολλανδοί

    Μέχρι τώρα οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, 53,8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν απευθείας το 14,176% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι Ολλανδοί, ο Μπόμπολας και οι Μυλωνογιάννης-Ξενόφoς 

    Σαρωτική ήταν η επικράτηση των Ολλανδών της Reggeborgh στην χθεσινή Γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ.

    Στην ιστορική χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 πρέπει να ξέρετε ότι έλαβαν μέρος 170 μέτοχοι.

    Οι Ολλανδοί της Reggeborgh μαζί με τα δικαιώματα του Λεωνίδα Μπόμπολα είχαν το 26,72% και η ομάδα των εφοπλιστών πάντα μέσω δικαιωμάτων το 25,58%.

    Προσέξτε όμως.

    Επί των παριστάμενων και επί των εγκύρων ψήφων που αποφάσισαν, η πλευρά των Ολλανδών – Μπόμπολα είχαν το 35%.

    Ενώ η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου- Καυμενάκη κατέβηκε με ένα ποσοστό που εξέφραζε το 33,46% επι των παριστάμενων ψήφων.

    Με αλλά λόγια είχε μείνει ελεύθερο σχεδόν το 31,6%, το οποίο κατά 83% ψήφισε τους Ολλανδούς ενώ το υπόλοιπο 17% συντάχθηκε με την πλευρά των εφοπλιστών και του τέως CEO του ομίλου, Σάκη Καλλιτσάντση.

    Όπως αποδείχθηκε οι Ολλανδοί είχαν μια πολυσυλλεκτικότατη επιρροή, ξεκινώντας από ελληνικά και ξένα funds.

    Εμείς να σας θυμίσουμε ότι τα νέα αφεντικά της Ελλάκτωρ δηλαδή ο πρόεδρος Γιώργος Μυλωνογιάνης (με καταγωγή από τα Χανιά) και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αρης Ξενόφος έχουν από σήμερα πολύ δουλειά να κάνουν.

    Τι έκαναν οι τραπεζικές ΑΕΔΑΚ και ο Διαμαντής Διαμαντίδης

    Εικάζεται, εκ του αποτελέσματος  ότι οι ΑΕΔΑΚ των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) που κατέχουν περίπου το 4,5% των μετοχών της εισηγμένης, συντάχθηκαν με την ολλανδική πλευρά ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

    Πηγές που παρακολούθησαν από κοντά την όλη διαδικασία εκτιμούν ο εφοπλιστής,  απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία.

    Έστω και εάν είναι δυσδιάκριτη η θέση του, η οποία είναι «σπασμένη» σε αρκετά κομμάτια (εξωχώριες εταιρείες).

    Εικάζεται ότι ο κ. Διαμαντίδης ελέγχει περίπου το 4,8% των μετόχων της Ελλάκτωρ.

    Οι μετοχές των εφοπλιστών

    Την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ επρόκειτο, βάσει της συμφωνίας, να παραχωρηθούν 25,6 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ στο σχήμα  των εφοπλιστών Μπάκου και  Καυμενάκη.

    Καλά ενημερωμένες πήγες αναφέρουν ότι η εν λόγω συναλλαγή προκαθορισμένης αξίας 33,28 εκατ. ευρώ, έγινε εξωχρηματιστηριακά (Over the Counter)  και πιθανότατα σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας όμως μένει να υλοποιηθούν και 6 ακόμα δόσεις μετοχών μέχρι τα τέλη του Ιουλίου του 2021.

    Τι κερδίζουν, τι χάνουν οι Ολλανδοί

    Μέχρι τώρα οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του mononews.gr, 53,8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν απευθείας το 14,176% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Απομένει βέβαια έως το τέλος Μαρτίου και το Option της απόκτησης του 12,54% των μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του μεγαλομετόχου και πρώην επικεφαλής της Ελλάκτωρ Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Για τις οποίες το τίμημα δεν έχει ανακοινωθεί επίσης αν και η αγορά κάνει λόγο για περίπου 38 εκατ. ευρώ.

    Από πλευράς των Ολλανδών, το μέχρι τώρα ποσοστό τους έχει κόστος κτήσης 1,77 ευρώ, όταν χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,478 ευρώ.

    Το ζήτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο Λεωνίδας Μπόμπολας καθώς υπάρχει συμφωνία μέσα στο επόμενο δίμηνο να μεταβιβάσει το ποσοστό που έχει στην κατοχή του δηλαδή περίπου το 12,54%.

    Πηγή που συνομίλησε με το mononews.gr αναρωτήθηκε αργά χθες το βράδυ “Τώρα θεωρώ ότι ο Λεωνίδας θα κάνει δεύτερες σκέψεις”.

    Ιδωμεν…

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.