• Η πρώτη του Άρη στην Ελλάκτωρ, τα minor issues Μυλωνά-Φωτακίδη και τι συνδέει την Saxo Bank, τα Commodities και την Mytilineos

    Εθνική Ασφαλιστική: Ο Παύλος και ο Άλεξ συζητούν τα minor ζητήματα Η συζήτηση μεταξύ Παύλου Μυλωνά και Άλεξ Φωτακίδη συνεχίζεται… Έγκυρη πηγή μετέφερε στην στήλη ότι οι δύο πλευρές Εθνική Τράπεζα και CVC «εργάζονται πάνω σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα»…  Βέβαια, ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρειες κάτι που έχει αποδειχθεί πανηγυρικά στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Εθνική Ασφαλιστική: Ο Παύλος και ο Άλεξ συζητούν τα minor ζητήματα

    Η συζήτηση μεταξύ Παύλου Μυλωνά και Άλεξ Φωτακίδη συνεχίζεται…

    Έγκυρη πηγή μετέφερε στην στήλη ότι οι δύο πλευρές Εθνική Τράπεζα και CVC «εργάζονται πάνω σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα»… 

    Βέβαια, ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρειες κάτι που έχει αποδειχθεί πανηγυρικά στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ωστόσο, η στήλη καταλαβαίνει από τα συμφραζόμενα ότι η επιτυχία του deal παλεύεται και μάλλον θα καταλήξουν σε συμφωνία. 

    Λέω μάλλον γιατί αν δεν βγει επίσημο δελτίο τύπου ο Wiseman θα συνεχίσει να αμφιβάλει μετά από όσα έχουμε γράψει για τα κατά καιρούς deals επί του θέματος. 

    Όσο για τις διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο μου λένε ότι ήταν αναμενόμενες… 

    Οπότε τα νεότερα την επόμενη εβδομάδα! 

    Πάντως μιας και είμαστε στην Εθνική, χθες η μετοχή ήταν το απόλυτο play.

    To απόλυτο play

    Ξεκίνησε με μεγάλη πτώση έφτασε στα 1,727 ευρώ και στην συνέχεια μπήκαν τα μεγάλα παιδιά, τα οποία  πήραν το παιχνίδι πάνω τους.

    Αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -0,39% 7,63 έκλεισε με άνοδο 10,99% στα 2,01 ευρώ.

    Από κοντά και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  που έκλεισε με άνοδο 9,18 % στα 0,7896 ευρώ. 

    Ο Ξενόφος πήγε στην Κάτω Κηφισιά

    Πληροφορούμαι ότι ο Άρης Ξενόφος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,59, πήγε εχθές το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά. 

    Μου μεταφέρουν ότι στον όμιλο επικρατεί μια «τρέλα» και πως χρειάζεται υπομονή για να στρώσει το κλίμα… 

    Οι εργαζόμενοι-στελέχη στα κάγκελα, οι υπηρεσίες σε αποδρομή και άλλα τέτοια ωραία. 

    Προσεχώς, περισσότερα… 

    Μια σύσκεψη ήσσονος σημασίας

    Σήμερα θα γίνει μια διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων διευθυντών, κυρίως από τα IT τμήματα των τραπεζών, της ΑΑΔΕ, του ΚΕΑΟ και του Φώτη Κουρμούση με αντικείμενο την διασύνδεση όλων των παραπάνω μεταξύ τους και με την πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει ο Κουρμούσης για την εξωδικαστική ρύθμιση-εξυγίανση στο πλαίσιο του πτωχευτικού.  

    Τα σημάδια «βροντοφωνάζουν» εκλογές μετά το καλοκαίρι

    Η συζήτηση περί εκλογών έχει ανάψει στα επιχειρηματικά και τραπεζικά γραφεία.

    Κι όμως τα σενάρια έχουν μια λογική βάση αν κοιτάξει κανείς πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να «χτίζει» το αφήγημα: 

    Οι 240 δόσεις του πτωχευτικού: Η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους τραπεζίτες για να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες (εφορίας, ασφαλιστικών ταμείων, δανείων κλπ κλπ) να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με στόχο την εξυγίανση.

    Η ρύθμιση θα γίνει σε έως 240 δόσεις. Το Μαξίμου θέλει εντός των επόμενων 30 ημερών να βγουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και την 1η Μαρτίου οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

    Τα φυσικά πρόσωπα από την 1η Ιουνίου. 

    Η επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων.

    Εχθές ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα πάρουν προσωρινή σύνταξη ίση με την Εθνική Σύνταξη όσοι είναι άνω των 62 ετών και μάλιστα θα λάβουν και τα αναδρομικά ανάλογα με τους μήνες/χρόνο που υπέβαλλαν την αίτησή τους

    Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για το τι θα γίνει με τα χρέη της επιστρεπτέας καταλαβαίνει ότι έχει πάρει την απόφασή του αλλά είναι νωρίς ακόμη να μας την πει. 

    Μην αποκλείεται, λοιπόν, όπως έλεγε στην στήλη ένα πουλάκι της κυβέρνησης μετά το πέρας της πανδημίας και αφού η θερμοκρασία θα έχει ανέβει αισθητά να μας πει ο Κυριάκος ότι τα ποσά της επιστρεπτέας θα γίνουν ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ! 

    Το lockdown που έρχεται

    Η Αττική έχει μπει στο κόκκινο ως προς την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και σήμερα το απόγευμα θα μας ανακοινώσουν ένα πιο σκληρό lockdown για το λεκανοπέδιο. 

    Μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις καμπάνες, ούτε καν έμοιαζαν με καμπανάκια, της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δεν προβληματίσθηκε και έχει ήδη δώσει στους αρμόδιους υπουργούς τις σχετικές οδηγίες. 

    Κι αυτό διότι αν ξεφύγει ο ιός στην Αθήνα δεν θα μαζευτεί ούτε τον Απρίλιο, όπως αναφώνησε κάποιος στο Μέγαρο Μαξίμου.

    H Saxo Bank, τα Commodities και η Mytilineos

    Σήμερα ο Wiseman σας έχει κατ’ αποκλειστικότητα το report της SAXO GROUP για τα commodities (εμπορεύματα).

    Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη της SAXOBANK για τα εμπορεύματα (δείτε τον πίνακα παρακάτω) οι μέτοχοι σε εταιρείες εμπορευμάτων θα ζήσουν πολύ μεγάλες στιγμές.

    Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής του SAXO GROUP κ. Steen Jakobsen μας λέει ορθά κοφτά ότι έχει ήδη ξεκινήσει το επόμενο bull market στα εμπορεύματα και το οποίο μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια και ίσως για πολύ παραπάνω. Το τελευταίο bull market στα εμπορεύματα κορυφώθηκε το 1980 (βλέπε πίνακα παρακάτω).

    Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια μαυρίλας.

    Το SAXO GROUP πιστεύει ότι επειδή αυτή τη φορά οι εταιρείες εμπορευμάτων δεν προέβησαν σε μεγάλα επενδυτικά project αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη προσφορά από εμπορεύματα.

    Συγχρόνως, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θέλει όλο και περισσότερα εμπορεύματα πχ χαλκός.

    Έτσι, η ζήτηση θα είναι συνέχεια παραπάνω από την προσφορά με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων. Ακόμα πιστεύει ότι ο μεγάλος καταλύτης για την άνοδο των εμπορευμάτων θα είναι η Ινδία.

    Η SAXOBANK βλέπει το 2030 η Ινδία να έχει πληθυσμό 1.5 δισ. ανθρώπων από τους οποίους οι μισοί και παραπάνω θα είναι κάτω των 30.

    Τεράστια δυνητική ζήτηση για εμπορεύματα.

    Συγχρόνως προβλέπει ότι θα πάμε σε μια εποχή υψηλότερου πληθωρισμού με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα και οι μετοχές εμπορευμάτων να προσφέρουν το ιδανικό χετζάρισμα.

    Oσοι θέλετε να παίξετε στο ελληνικό χρηματιστήριο το επερχόμενο commodity bull market, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί,  δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την μετοχή της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ -0,21% 38,22 .

    Η MYTILINEOS μέσω του Αλουμίνιου της Ελλάδας είναι το απόλυτο ελληνικό commodityplay. Αλλά προσέξτε.

    Η MYTILINEOS δεν είναι μόνο το απόλυτο ελληνικό commodity play λόγω του αλουμινίου αλλά είναι και ακόμα το απόλυτο infrastructure play λόγω της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο τον κόσμο αλλά και το απόλυτο energy transition play.

    Τέλος, όπως ήδη γνωρίζετε από αυτήν εδώ την στήλη, η MYTILINEOS, συμφωνα με τους τραπεζίτες του Λονδίνου, ετοιμάζεται να γίνει η SOLARIA Νο 2.

    Η Ισπανική Solaria Energía y Medio Ambiente, S.A. έχει κεφαλαιοποίηση 2,68 δισ.ευρώ στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η τιμή της είναι στα 21,50 ευρώ.

    Saxo Bank
    Ο πίνακας της Saxo Bank για τα commodities

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.