• The Wiseman

    Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας και πόσα δάνεια έχει η ΕΤΕ στην Folli

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η ανησυχία των τραπεζιτών και τα margin calls που έσπασαν

    Η Πειραιώς έχει την χαμηλότερη έκθεση στα δάνεια του ομίλου Folli Follie, της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, προκύπτει όμως πως και αυτά της Εθνικής ανέρχονται τελικώς σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, με τις υπόλοιπες, Εurobank και Alpha Bank να είναι στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Παραμένουν απόλυτα διαχειρίσιμα, ενώ τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. (χθες εκ παραδρομής γράψαμε ότι τα δάνεια της ΕΤΕ είναι 40 εκατ., ευρώ)

    Οι τραπεζίτες όμως ανησύχησαν για την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς που χθες το πρωί ήταν εφιαλτική. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που έσπασαν margin calls και πουλήθηκαν μετοχές ανοιχτά.

    Απαιτήθηκε συντονισμένη κίνηση προκειμένου να επικρατήσει η ηρεμία και να σταματήσει να διαχέεται ο πανικός που δημιούργησε η φημολογία για απόβαση sort sellers στο Χ.Α.

    Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε κινητοποίηση και των τραπεζικών μηχανισμών προκειμένου να μην διαρραγεί το κλίμα στην αγορά και να μην ξεσπάσει πραγματική κρίση αξιοπιστίας απέναντι στο σύνολο των επιχειρήσεων.

    Και όλα αυτά, την ώρα που επίκειται η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου και αρκετών άλλων ομολογιακών εκδόσεων, των τραπεζών περιλαμβανομένων.

    Απέτυχαν με Jumbo, στράφηκαν στην Intralot

    Η φημολογία ότι το QCM ετοιμάζει καινούργιες εκθέσεις κυκλοφόρησε από συγκεκριμένες πηγές και συγκεκριμένα μέσα. Αρχικά αφορούσε τη Jumbo και δεν πέτυχε το στόχο της.

    Χθες το πρωί, όμως, σάρωσε τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, τη MIG, τη ΔΕΗ και σε ένα βαθμό τον όμιλο Στασινόπουλου (Cenergy).

    Και αυτό παρότι ήταν δεδηλωμένο από το QCM (ο επικεφαλής του ήδη είχε μιλήσει από την Δευτέρα το βράδυ στο mononews και είχε εξηγήσει ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλη ελληνική εταιρία) ότι δεν έχει ασχοληθεί – διότι ούτε τα resources έχει, ούτε τους πόρους – με άλλη ελληνική εταιρεία.

    Σε αντίθεση με την FF Group που νύχτωσε για να βγάλει μια ανακοίνωση διαχείρισης της κατάστασης, η αντίδραση της Intralot ήταν άμεση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης χθες πραγματικά ζωγράφισε… Απέδειξε ο ίδιος και η ομάδα του ότι είναι σκληροί  παίκτες. Νομίζω ότι πρέπει να παραδώσει μαθήματα στα  άλλα παιδιά που δεν το έχουν καθόλου ούτε με το Crisis Management ούτε με την επικοινωνία.

    Αφού ενεργοποίησε τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει, προχώρησε σε καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ανυπόστατη, όπως την χαρακτήρισε, φημολογία που έπληξε τον τίτλο.

    Επισημαίνει επίσης ότι ελέγχεται από δύο ελεγκτικές εταιρείες, τη ΣΟΛ και τη Grant Thornton, με τις οικονομικές της καταστάσεις να έχουν γίνει προσφάτως περισσότερο λεπτομερείς έχοντας περάσει την κρησάρα τριών ομολογιακών δανείων τα τρία τελευταία χρόνια.

    Μήνυμα 

    O Wiseman δεν μπορεί παρά να μην σχολιάσει την κίνηση του CEO της Intralot Αντώνη Κεραστάρη να αγοράσει χθες, εν μέσω φημολογιών, 30.000 τεμάχια της εταιρείας. Δεν είναι τα 20 χιλιάδες ευρώ που ξόδεψε, αλλά το μήνυμα που στέλνεις στην αγορά. Επίσης η κίνηση αυτή δείχνει ότι η εταιρία έχει ταχύτατα αντανακλαστικά σε όλα τα επίπεδα.

    «Πάσα» από Ερντογάν στην Τουρκία

    Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που αναμένει η Intralot το 2018 αφορά το συμβόλαιο που διαθέτει στην Τουρκία. Εκεί η θυγατρική της (Intralot 45%, Turkcell 55%) Inteltek, διαχειρίζεται τις δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων για λογαριασμό της Spor Toto, η οποία είναι η αποκλειστική αδειοδοτημένη εταιρία στη χώρα.

    Το υφιστάμενο συμβόλαιο αντιστοιχεί στο 13,6% στο EBITDA της εταιρείας το 2017 και στο 23% (εκτίμηση) για το 2018 λήγει τον προσεχή Αύγουστο και η Intralot ήδη εργάζεται με στόχο την ανανέωσή του. Όπως προκύπτει, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σιωπηρά, εν όψει των εκλογών στη χώρα.

    Προχωρά ο διαγωνισμός της Εθνικής Ασφαλιστικής 

    Όσο για τη χθεσινό σχολιασμό της Fosun για την υπόθεση Folli Folllie, πολλοί ήταν αυτοί μου μίλησαν για μια εντελώς τυπική δήλωση. Αρκετοί προχωρούσαν παρακάτων ερμηνεύοντας το ύφος της δήλωσης ως αποστασιοποίηση των Κινέζων. Από χθες η στήλη έχει αναφέρει ότι οι σχέσεις των βασικών μετόχων των δύο ομίλων είναι στενές. Και αυτό θα αποτυπωθεί έμπρακτα σύντομα.

    Και μιας και ο λόγος για τη Fosun, μαθαίνουμε πως κάθε άλλο παρά ματαιώνεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Το αντίθετο, το data room είναι ανοικτό και μέχρι τέλος Μαΐου ο υπάρχον προγραμματισμός προβλέπει την κατάθεση προσφορών.

    Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο μικρής παράτασης.

    Ασύλληπτο σενάριο με την QCM

    Ο Wiseman δεν μπορεί να μην μοιραστεί μαζί σας ένα ασύλληπτο σενάριο που επιχειρεί να εξηγήσει τι ακριβώς ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

    Το σενάριο αυτό, λοιπόν θέλει το QCM να λειτουργεί αποκλειστικά ως μετοχικός ακτιβιστής. Δηλαδή, να επικεντρώνεται σε εταιρείες που θεωρεί ότι διαθέτει “ευάλωτα” αποτυπωμένα σημεία στον ισολογισμό ή ζητήματα διαφάνειας της πληροφόρησης που παρέχει στο επενδυτικό κοινό και να τα αναδεικνύει για λόγους “επενδυτικής εκπαίδευσης”.

    Ένα project δηλαδή όχι για την αποκόμιση χρηματικού οφέλους, αλλά ως πρακτική, εξάσκηση τακτικών short και απονομής “επενδυτικής δικαιοσύνης”.

    Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο αυτό επισημαίνουν την υπόθεση της American Addiction Centers, όπου το QCM αποκάλυψε σοβαρά θέματα λειτουργίας.

    Νομίζω ότι το σενάριο αυτό δεν χρήζει άλλου σχολίου.

    Απορία

    Πως ακριβώς θα γινόταν επιθετική εξαγορά στη Follie; Με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να διαθέτει το 35%, τη Fosun το 14% και τη Fidelity άλλο 6%; Άλλο ένα σενάριο που ακούστηκε!!!

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ