• The Wiseman

    Τα βραβεία της ΕΥ στην Folli και η αντίδραση της κ. Καίτης Κουτσολιούτσου

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τι λένε οι τραπεζίτες για την υπόθεση Folli Follie

    Ο Wiseman σας έχει ενημερώσει έγκαιρα ότι η δανεική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Folli Folli Group δεν είναι μεγάλη. Προβλέψεις δεν έχουν πολλές και έτσι κοιτούν την υπόθεση με σχετική άνεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούν, κυρίως γιατί διαπιστώνουν την ανάγκη για ύπαρξη αποτελεσματικών μηχανισμών άμυνας γύρω από τον όμιλο. Επίσης χρεώνουν αστοχίες στη διοίκηση και καθυστέρηση στην αντίδρασή της. Δεν πιστεύουν, πάντως, πως υπάρχει συστημικό θέμα ή κρίση αξιοπιστίας για το χρηματιστήριο και τις επιχειρήσεις.

    Περισσότερο βλέπουν μια συντονισμένη επίθεση, με συγκεκριμένο στόχο, που μένει να αποδειχθεί εάν είναι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ή η Fosun.

    Η σιδηρά κυρία των Folli 

    Διαδοχικές είναι οι συναντήσεις που έχουν διοικητικά στελέχη της Folli Follie με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Χθες, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ζήτημα της διενέργειας ανεξάρτητου οικονομικού ελέγχου.

    Tον έλεγχο στην εταιρεία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Folli Follie  προς την Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί ο “τυφώνας” QCM, θα κάνει η EY. H Ernst & YoungErnst & Young ανήκει στις λεγόμενες Big Four παγκοσμίως). Σοβαρή εταιρία σε κάθε περίπτωση.

    Να ξέρετε επίσης ότι σχεδόν όλη η αγορά σχολίαζε πικρόχολα όσους κακοήθεις συνέδεαν το γεγονός πως Έλληνας «Eπιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2015, στο διεθνή διαγωνισμό της ΕΥ, είχε επιλεγεί ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Η συζήτηση ήταν ότι: Προ 3 ετών  βραβεύτηκε από την ίδια την εταιρία. Tώρα πως θα γίνει ο έλεγχος εις βάθος;  Και η απάντηση ήταν : Μα γίνονται αυτά στην Ελλάδα;   Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παραξενεύτηκε από την επιλογή ρωτούσαν οι καχύποπτοι.

    Πάντως ο επικεφαλής της EY στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Παπάζογλου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

    Όσοι ξέρουν τι συμβαίνει εντός του ομίλου έλεγαν επίσης ότι στον Άγ. Στέφανο, στα κεντρικά του ομίλου , ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η «σιδηρά κυρία» κ. Καίτη Κουτσολιούτσου. Και μάλιστα αναφέρει πως «τώρα μετράμε φίλους και εχθρούς». Δεν έχει άδικο πάντως. Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι φίλοι. Η στήλη δεν γνωρίζει την κ. Κουτσολιούτσου πάντως θεωρείται άνθρωπος που μετράει τα λόγια της.

    Να σημειωθεί ότι πατήρ και υιός Κουτσολιούτσος βρίσκονται για συγκεκριμένους λόγους στο Χονγκ Κονγκ.

    H βράβευση του κ. Τ. Κουτσολιούτσου από την ΕΥ. ΤΟ βραβείο ήταν για τον επιχειρηματία της χρονιάς 2015

    Τα ταξίδια του κ. Γκότση

    Αληθεύει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή και ενώ είχε ξεσπάσει ήδη ο σάλος με το report της QCM βρισκόταν στην Αθήνα και αποφάσισε να μην αναβάλει το ταξίδι του στη Βουδαπέστη;

    Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι εποπτικές αρχές υποτίμησαν εντελώς το θέμα και αρκέστηκαν στα τυπικά. Δεν είχαν το σθένος να ανατείλουν την διαπραγμάτευση της μετοχής και να αποσοβήσουν την κρίση αξιοπιστίας που ξέσπασε και ακόμη δεν έχει εκτονωθεί.

    Η αναστολή δεν θα γινόταν με βάση ένα δημοσίευμα, όπως ισχυρίζεται δημοσίως ο κύριος πρόεδρος μιλώντας σε φιλικά ραδιόφωνα, αλλά με βάση τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία (Ν. 3371, άρθρο 17) και ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Ενότητα 2, κεφάλαιο 6). Το πλαίσιο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε περιπτώσεις αναστολών και δεν έχει αμφισβητηθεί δικαστικώς. Και δύο ερωτήσεις: κατάλαβαν, άραγε, στην Επιτροπή για ποιο λόγο ακριβώς τους συνεχάρη το QCM; Έχουν τις παραστάσεις να αντιληφθούν ότι ζούμε ένα «ανάποδο 1999;»

    Θρίλερ για το 9,88% της Αττικής Οδού

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε παράταση μέχρι τις 18 Μαίου για να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 9,88% της “Αττικής Οδού”. Πωλητής είναι η Τράπεζα Πειραιώς και το διαγωνισμό “τρέχει” η PwC. Η τράπεζα επέλεξε τη διαγωνιστική διαδικασία με στόχο να μεγιστοποιήσει το τίμημα.

    Οι βασικοί μέτοχοι της “Αττικής Οδού”, ο όμιλος Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ, έχουν δικαίωμα πρώτης προαίρεσης (right of first refusal) σε κάθε πώληση ποσοστού της εταιρείας. Η Πειραιώς προσδοκά σε ένα τίμημα άνω των 60 εκατ.ευρώ. Μένει να φανεί εάν Ελλάκτωρ και J&P, ή ένας εκ των δύο, είναι διατεθειμένος να κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

    Εάν όχι, στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί ενδιαφέροντος από τη Vinci, funds, αλλά και ελληνικό όμιλο που θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στον τομέα των παραχωρήσεων. Μένει να φανεί εάν κάποιος εξ αυτών θα καταθέσει προσφορά.

    Εξελίξεις εν όψει στον Ελλάκτορα

    Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης (sic) των βασικών μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, αναμένονται νέα επεισόδια. Ορόσημο είναι η γενική συνέλευση των μετόχων στις 22 Ιουνίου. Μέχρι τότε ο γόρδιος δεσμός που υφίσταται σήμερα στον όμιλο λογικά θα έχει λυθεί. Οι προειδοποιήσεις προς πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα έχουν δοθεί εγκαίρως προκειμένου να αποφευχθεί η ευθεία σύγκρουση.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ