• The Wiseman

    Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης δίνει ειδήσεις και ο Σαββίδης μένει εκτός Εγνατίας

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο στόχος της ΕΤΕ για την Banca Romaneasca

    Οι συζητήσεις της Εθνικής Τράπεζας με τους ενδιαφερεόμενους επενδυτές για την πώληση της τουμανικής θυγατρικής της,Banca Romaneasca, φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν. Στόχος της τράπεζας είναι να εξασφαλίσει ένα τίμημα κοντά σε αυτό που ήταν διατεθειμένη να δώσει η OTP Bank, πέριξ δηλαδή των 100 εκατ.ευρώ.

    Τι περιμένει από την Τουρκία η Intralot

    Η παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στη γενική συνέλευση των μετόχων της Intralot αποτελεί πηγή ειδήσεων τα τελευταία χρόνια. Έτσι συνέβη και εχθές, με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου να φωτίζει σημαντικές πτυχές της στρατηγικής της εταιρείας. Κατ΄αρχάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το συμβόλαιο της Τουρκίας.

    Εκεί η Intralot μαζί με τη Turkcell διαχειρίζονται το αθλητικό στοίχημα, βάσει ενός 10ετούς συμβολαίου που λήγει τον προσεχή Ιούλιο.

    Ο επιχειρηματίας ανέφερε πως έχει γίνει μεγάλη προεργασία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση και εκτίμησε πως μετά τις εκλογές (Ιούνιο) στη χώρα θα υπάρξουν νέα, συμπληρώνοντας πως τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι θετικά.

    Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα αγορά την Τουρκία, παρά την σημερινή πορεία της οικονομίας, αφού διαθέτει νεαρό ηλικιακά πληθυσμό με πολύ καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες.

    Αποκάλυψε, δε, ότι η εταιρεία εξέτασε τις προοπτικές της σε δύο ακόμη τεράστιες αγορές, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

    Ωστόσο αμφότερες έχουν μεγάλες δυσκολίες: όπως είπε, στη Ρωσία ακόμη και ο Πούτιν (τον οποίο χαρακτήρισε πολύ αποτελεσματικό ηγέτη) δεν μπόρεσε να ρυθμίσει την αγορά και στη Βραζιλία (όπου επίκειται νέος διαγωνισμός για άδειες) υπάρχει μάλλον το πιο ανεπτυγμένο παράνομο στοίχημα στον κόσμο!

    Η… όραση του Αντώνη Κεραστάρη

    Στο αμφιθέατρο που διαθέτει το κτίριο της Intralot στην Παιανία, βρέθηκαν για τη γενική συνέλευση πολλοί και διάφοροι. Πέραν των Σωκράτη και Κωνσταντίνου Κόκκαλη, το παρών έδωσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αρκετοί παράγοντες της αγοράς όπως ο Τζουζέπε Τζιάνο της Euroxx και ο Βαγγέλης Χαρατσής της Beta, καθώς και αρκετοί θεσμικοί και τραπεζικά στελέχη.

    Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο CEO Αντώνης Κεραστάρης, στον οποίο ανήκει και η ατάκα της ημέρας: πραγματοποιώντας έναν απολογισμό των τελευταίων ετών και των σημαντικών αλλαγών που υλοποιήθηκαν, δυσκολεύτηκε να διαβάσει κάποια αριθμητικά στοιχεία, λέγοντας αφοπλιστικά πως “μια ακόμη αλλαγή αυτά τα χρόνια είναι ότι για να διαβάζω, χρειάζονται πλέον γυαλιά. Ευτυχώς τα ξέρω απέξω!”.

    Οι βολές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Στα πηγαδάκια της γενικής συνέλευσης δεν έλειψε, πάντως, η συζήτηση για τη Folli Follie και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Δεν έλειψαν επίσης και οι βολές προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, όπως επίσης και αυτό της Intralot.

    Σημειωτέον πως η εταιρεία έχει καταθέσει έγγραφη καταγγελία στην εποπτική αρχή για τα συμβάντα της 8ης Μαίου, όταν μέσα σε 20 λεπτά ο τίτλος από το -1%, βρέθηκε στο -30%.

    Ως ένα πρόσθετο, πάντως, μέτρο άμυνας, η Intralot τροποποίησε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με εύρος διακύμανσης να ξεκινά πλέον από τα 0,30 ευρώ και να φθάνει έως τα 12 ευρώ ανά μετοχή, με όριο το 10% των μετοχών της εταιρείας.

    Για τις ΗΠΑ, o Wiseman σας τα είπε έγκαιρα. Το άνοιγμα της αγοράς του sports betting δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Intralot. Η παρουσία της εκεί και η γνώση της αγοράς του αθλητικού στοιχηματισμού δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστών, όπως λόγου χάρη της Scientific Games. Ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι πρώτες αδειοδοτήσεις και ποιες επιλογές , σε χρηματοδότηση ή ακόμη και συνεταίρους, θα κάνει η εταιρεία.

    Δυσκολίες στο ομολογιακό της Πανγαία;

    Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό που ζητάει η αγορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 250 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγείλει η διοίκηση.

    Το σημαντικό, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για να αναχρηματοδοτηθεί ο υφιστάμενος δανεισμός της εταιρείας.

    Στο τέλος του 2017, οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 446 εκατ.ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 50 εκατ.ευρώ.

    Ωστόσο, η αναστάτωση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα ελληνικά assets και η αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να έχει δυσχεράνει το εγχείρημα της Πανγαία.

    Ο υπουργός Σπίρτζης, το ΤΑΙΠΕΔ και ο “κομμένος” από την Εγνατία Σαββίδης

    Για άλλη μια φορά ο Χρ. Σπίρτζης καταφέρθηκε κατά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτοντας ευθύνες για την ολιγωρία που υπάρχει στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

    Ειδικά για την Εγνατία ανέφερε ότι «μάλλον το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοί του, έχουν τεχνική ανεπάρκεια». «Ο μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ εν γένει έχει πρόβλημα.

    Ο διαγωνισμός της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας τρέχει από το 2010, εμείς θα είχαμε τελειώσει», πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα των διοδίων που εμποδίζει την ολοκλήρωσή του.

    Τo ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να “απαντήσει” την ίδια ημέρα, ανακοινώνοντας τους επενδυτές που περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό. Όπως προκύπτει, από την τελική φάση του διαγωνισμού, έμεινε εκτός το σχήμα του Ιβάν Σαββίδη.

    Ο Wiseman, πάντως, θεωρεί αποπροσανατολιστική την κριτική Σπίρτζη προς το ΤΑΙΠΕΔ. Όχι γιατί το Ταμείο κάνει ή δεν κάνει καλά τη δουλειά του αλλά διότι αποσπάστηκε η προσοχή από μια ακόμη δήλωση του υπουργού. Όπως είπε, πάει τόσο καλά η οικονομία, που μπορεί (οι θεσμοί) να μας πουν να μην κόψουμε συντάξεις. Άνευ άλλου σχολίου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ