• The Wiseman

    Ποιος τραπεζίτης και γιατί καθυστερεί να πουλήσει την Forthnet; Τι συμβαίνει με την IBG;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Οι ανησυχίες  και το μειδίασμα 

    Vodafone και Wind ανησυχούν πραγματικά ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Forthnet, τόσο η κατάσταση θα καθίσταται μη αναστρέψιμη και το εγχείρημα ενός turn around ανέφικτο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, παρότι οι δεσμευτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από το Μάρτιο.

    Vodafone και Wind θεωρούν πως έχουν καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για την επόμενη ημέρα της Forthnet, καθώς αυτή περιλαμβάνει ουσιαστικές συνέργειες. Επίσης γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, τι απαιτείται τόσο στο σκέλος στης σταθερής, όσο και του pay tv και, κυρίως, έχουν τα κεφάλαια να το πράξουν.

    Γι΄αυτό και το μειδίαμα όταν πληροφορήθηκαν πως οι τράπεζες αναζητούν άλλους πιθανούς μνηστήρες (νεος επενδυτης οπως το Αpollo) , η άλλες λύσεις οπως η έκδοση νέου ομολογιακού δανείου η ακόμα και εμπλοκή της Pillarstone.  Αν το ζητούμενο είναι η Forthnet να μην περάσει στις Vodafone – Wind, αλλά ούτε στην Odyssey για να μην υπάρξουν “δυσαρέσκειες”, τότε μάλλον δεν έχει αξιολογηθεί σοβαρά η κρισιμότητα της υπόθεσης Forthnet.

    Μετά τη Coral, η BSB και στο βάθος Κωνσταντακόπουλος

    Την ερχόμενη ενδομάδα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την ομολογιακή έκδοση της B&F (BSB), συμφερόντων της οικογένειας Μπιθαρά. Οι δημόσια προσφορά των ομολογιών αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραηματοποιηθεί προς το τέλος Μαίου. Στόχος της εταιρείας είναι να συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξης των 25 εκατ.ευρώ.

    Ο Wiseman ακούει πως έπονται δύο ακόμη εταιρικά ομόλογα που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.A. Το ένα εξ αυτών αφορά μεγάλη και γνωστή εισηγμένη. Όμως, το ομόλογο της Costamare, που θα αποτελούσε το πρώτο “ναυτιλιακό” του Χ.Α., θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα προχωρήσει. Κρίμα τον κόπο του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος, όπως είχε γραφεί, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για το εγχείρημα.

    Παρεμπιπτόντως η “Δικέφαλος 1924” δεν πάει για ομόλογο αλλά για αύξηση κεφαλαίου, ενώ προχωράει με ταχύτητα και η διαδικασία για το ΙΡΟ στο Χ.Α. του ομίλου ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

    Τέλος στο σίριαλ με Νηρέα και Σελόντα

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να πέσουν και οι υπογραφές για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο Amerra Capital. Οι επικεφαλής του fund έχουν ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί έχουν πολύ δουλειά στη συνέχεια προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου σχήματος. Αλλά όταν εμπλέκονται έξι δικηγόροι, χρειάζεται υπομονή.. Αλλά και οι τράπεζες βιάζονται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αφού από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια θα φύγει ένα σημαντικό βάρος.

    Ανησυχεί, άραγε, ο Β. Φουρλής για την κατάσταση στην Τουρκία;

    Στην Τουρκία η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Η τουρκική λίρα βυθίζεται με πτώση 15% μόνο το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δείχνει να υποχωρεί, ο πληθωρισμός διογκώνεται, η πολιτική αστάθεια αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο των ξένων επενδυτών, ενώ ήδη καταγράφεται κύμα φυγής ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα. Στην Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια ο όμιλος Fourlis που διαθέτει το franchise της αλυσίδας, έχει αναλάβει την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων Intrasport. Στο τέλος του 2017 είχε 24 καταστήματα, αφού μέσα στη χρονιά έκλεισαν δύο. Η τουρκική θυγατρική, πάντως, μέσα στην περυσινή χρήση χρειάστηκε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση

    Σέρνεται και ο διαγωνισμός για την ΙΒG

    Στην αγορά έχει σχολιαστεί η καθυστέρηση που καταγράφεται στο διαγωνισμό για την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Και αυτό διότι υπήρχε εντύπωση πως οι Κύπριοι βιάζονταν. Η νεότερη πληροφόρηση θέλει την ερχόμενη εβδομάδα να καλούνται όσοι παραμένουν στην κούρσα της διεκδίκησης να ετοιμάζονται για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών. Η στήλη δεν θα στοιχημάτιζε σε αυτό. Σαν να φαίνεται πως ένα “αόρατο χέρι” να καθυστερεί την πώληση

    Έσοδα και είναι, και ότι να ‘ ναι

    Ότι μπορεί κάνει η Creta Farms για να αυξήσει το τζίρο της. Μια από τις θυγατρικές της διαθέτει μια μεγάλη έκταση στη Θεσσαλία, την οποία εξετάζεται να αξιοποιήσει για να… φυτέψει φωτοβολταϊκα πάνελ. Η εταιρεία δεν θα εμπλακεί στην επένδυση για την παραγωγή ενέργειας, αλλά θα αποκτά έσοδα από τη μίσθωση της γης. Η κρητική εταιρεία των αδελφών Δομαζάκη το παλεύει, διότι ο ανταγωνισμός στην αγορά της ενισχύεται διαρκώς.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ