• The Wiseman

    Ο μύθος του Ψυχικού με το βαλιτσάκι συνακροάσεων και η μεγάλη ατυχία του Χ. Γκότση

    the wise man

    the wise man


    Ο Μύθος της Βαλίτσας του 1 εκατ. ευρώ 

    ΕΙναι ο αστικός μύθος που λέγεται μεταξύ των θαμώνων γνωστού resto του Νέου Ψυχικού στην Αθήνα το οποιο λειτουργεί εδω και 6/7 χρόνια. Στο resto αυτο πινει καφέ και τρώει ολο το συστημα. Υπουργοί , επιχειρηματίες , παράγοντες της αγοράς κλπ. Οτι σε κάποιο διαμέρισμα απέναντι (και πανω απο ενα ιατρείο) είχαν στήσει βαλιτσάκι συνακροάσεων. Και οτι τους τύπους που άκουγαν  τους πλήρωνε συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Γιατι το λέμε αυτό; Γιατί παρα την ζώσα επικαιρότητα η πιο ωραια  δήλωση της ημέρας έγινε από τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρ. Ζαμπίρα, ο οποίος είπε ότι κυκλοφορούν ελεύθερα βαλιτσάκια συνακροάσεων. Φυσικά  είναι άλλο να το ψιθυρίζουν στην αγορά, κι άλλο να το λέει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Επίσης άλλωστε  γνωστό οτι ενα βαλιτσάκι κοστίζει 1 εκατ ευρω.

    Οι τραπεζίτες δεν πρόλαβαν να χαρούν την επιτυχία των stress tests

    Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το κλίμα, μαθαίνουμε, στα roadshows και στις επαφές των ελληνικών τραπεζών εν όψει των ομολογιακών τους εκδόσεων και συνολικά της προώθησης των προς πώληση assets τους. Οι ξένοι διαχειριστές δυστυχώς για την ελληνική πλευρά θεωρούν oldnews την επιτυχία των stress tests και ζητούν γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις ιδιαίτερα στο σκέλος των NPEs. Η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει να έχει προκαλέσει νευρικότητα και πολλά σχέδια αναπροσαρμόζονται.

    Ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ομολογιακό της Πανγαία. Από χθες ο Wiseman προανήγγειλε την αναβολή της έκδοσης, η οποία ήταν εξ αρχής αρκετά φιλόδοξη. Τετρακόσια εκατομμύρια όταν υπάρχει τέτοιο κλίμα στην αγορά και «βροχή» πωλητηρίων από greek assets ήταν δύσκολο στοίχημα. Τώρα ο σχεδιασμός της Πανγαία ανατρέπεται και άγνωστο ποια θα είναι η συνέχεια.

    Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου η κατάσταση θα βελτιωθεί.

    Τότε σύμπασα η τραπεζική κοινότητα θα δειπνήσει στο Περιστύλιο του Ζαππείου, στο επίσημο δείπνο με αφορμή τα 90 χρόνια της ΕΕΤ. Επίσημος προσκεκλημένος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Η ατυχία του Χ. Γκότση

    Διπλή η ατυχία του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πού να φανταζόταν όταν εκλήθη στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι ετήσιες εκθέσεις (του 2016 και 2017) της εποπτικής αρχής ότι θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς της Επιτροπής σε σχέση με την αντιμετώπιση της υπόθεσης Folli Follie. Και ότι την σκληρότερη κριτική θα την δεχόταν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο!

    Τα σχόλια της αγοράς έπειτα από όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν πολλά. Ορισμένα από αυτά δεν ήταν καθόλου κομψά. Η αγορά στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόνοια που άφησε ο επικεφαλής της Αρχής για καθυστερημένη και μη επαρκή αντίδραση της Folli Follie Group στη δημοσιοποίηση του report της QCM.

    Πως δικαιολογήθηκε ο κ. Γκότσης για την αντίδραση της Επιτροπής την 4η Μαίου; Με τα δικά του λόγια, κατά την ακρόαση: «Ετέθη το θέμα της αναστολής ή μη.

    Εξετάσαμε όλες τις επιπτώσεις που θα είχε μια αναστολή τόσο για την αγορά όσο και για τους ίδιους τους επενδυτές, όσο για την ίδια την εταιρία, όλα αυτά μας ενδιαφέρουν, όπως αντιλαμβάνεστε.

    Βέβαια, εκεί που καταλήξαμε είναι ότι θα πρέπει να το αφήσουμε, αφού θα βγάλει ανακοίνωση η εταιρία και θα περιμένουμε και εμείς οι επενδυτές να είναι επαρκής, αξιόπιστη και να καθησυχάσει, όπως αντιλαμβάνεστε το επενδυτικό κοινό, αποφασίσαμε να μην λάβουμε καμιά απόφαση.

    Εμείς ξέρετε ότι βγάζουμε ανακοινώσεις, όταν βγάζουμε αποφάσεις. Βέβαια, αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε πολύ στενά και με πίεση προς την εταιρία να υπάρξει μια ενημέρωση του κοινού η οποία να είναι επαρκής».

    Ήσυχος, λοιπόν, αποφάσισε επίσης να μην αναβάλει το ταξίδι του στη Βουδαπέστη.

    Οι βολές Βενιζέλου

    Την ακρόαση του κ. Γκότση φρόντισε να κάνει αρκετά πιο ενδιαφέρουσα ο Ευάγγελος Βενιζέλος  με τη γνωστή ευφράδεια και οξυδέρκεια του. Επιγραμματικά, μερικά σχόλια και  ερωτήσεις του κ. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση: «Σας βλέπω πάρα πολύ επαναπαυμένους, ως εποπτική Αρχή. Με συγχωρείτε, αν αυτό συνέβαινε στη Νέα Υόρκη, έτσι θα αντιδρούσε η εκεί κεφαλαιαγορά; Θα άφηνε τις μετοχές να πάνε έτσι;».

    Ακόμη μια: «Εσείς τώρα μου λέτε για διαδικασίες διοικητικές, οι οποίες είναι μηνών, ετών, ενδεχομένως δικαστικές, ενδεχομένως διεθνείς δικαστικές.

    Δεν έχει υποστεί βλάβη, πέρα από την εταιρία, το Χρηματιστήριο ως τέτοιο και η Κεφαλαιαγορά ως τέτοια;

    Τι κάνετε για να την προστατεύσετε;». Και για το τέλος: «Δεν μου δίνετε την εντύπωση με τις απαντήσεις σας ότι πιάσατε το θέμα γερά».

    Το… παράπονο Γκότση

    Η στήλη, πάντως, θα μοιραστεί μαζί σας και ένα παράπονο του κυρίου Προέδρου. Θεωρεί, λοιπόν, ότι ο ίδιος και η Αρχή έχει μπει στο στόχαστρο της κριτικής για την υπόθεση της Folli Follie, ενώ το Χρηματιστήριο και ο Πρόεδρος του Σωκράτης Λαζαρίδης έχει μείνει στο απυρόβλητο… Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που θα έλεγε και ο Ηλιόπουλος.

    Η σιδηρά κυρία της Fosun και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν

     Στην Αθήνα βρίσκευαι εδώ και λίγα 24ωρα η Λαν Κανγκ, αντιπρόεδρος του ομίλου Fosun και πρόεδρος της Fosun Insuranse.

    Η λεγόμενη και «σιδηρά κυρία» του κινεζικού ομίλου βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραβρεθεί στις παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης.

    Η επίσκεψή της αφορά την υπόθεση της ασφαλιστικής και όχι της Folli Follie και συνοδεύεται από κλιμάκιο 19 υψηλόβαθμων στελεχών και αναλυτών του ομίλου.

    Την επόμενη εβδομάδα θα διενεργηθούν παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στο έτερο σχήμα των Rongfeng Holding Group – Shanghai Gongbao.

    Η τελευταία είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Fosun και έχει γραφεί πως ο οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συγκεκριμένη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 31 Μαΐου για τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής.

    Κάποιοι πάντως επιμένουν να μιλούν για ζητήματα που ανακύπτουν λόγω των ευρύτερων κινεζικών επιδιώξεων στην Ελλάδα και των αντιδράσεων από γερμανικά και αμερικανικά συμφέροντα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ