• The Wiseman

    Όλη η αλήθεια για την ΕΒΖ και ποια τράπεζα θέλει να τα έχει καλά με τον Κυριάκο

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όλη η αλήθεια για την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς

    Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στην αγορά η πληροφορία ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά a priori στο κούρεμα 100 εκατ. ευρώ από τα δάνεια ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η στήλη σας πληροφορεί ότι η πληροφορία δεν ευσταθεί και η υπόθεση θα εξελιχθεί ως εξής: Εφόσον η πτωχευτική διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ΕΒΖ ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 106β, τα περιουσιακά στοιχεία (τα δύο εργοστάσια και τα ακίνητα) της θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς (debt to asset swap).

    Η παλιά ΕΒΖ – χωρίς δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία αλλά η εταιρεία με τα τοξικά assets – θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης, η οποία θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια. 

    Μετά την εκκαθάρισή της, και ανάλογα με τα έσοδα που θα έχει πάρει η Πειραιώς από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έσοδα θα αποπληρώσουν ισόποσα μέρος του δανείου, τα δάνεια που θα έχουν απομείνει θα διαγραφούν από την Πειραιώς. 

    Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε τον προφήτη, τα assets της ΕΒΖ αποκλείεται να φέρουν μετά την πώλησή τους στο ταμείο της τράπεζας 170 εκατ. ευρώ. Άντε, να φέρουν το 1/3, ίσως και λίγο παραπάνω…

    Η Lazard «φλερτάρει» τον Κυριάκο

    Η Ελλάδα έχει μπει εκ νέου στο ραντάρ της επενδυτικής τράπεζας Lazard, η οποία εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις χρέους (κρατών και επιχειρήσεων).

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας από το Παρίσι που κατοικοεδρεύουν έχουν ρίξει, εκ νέου, γέφυρες με την Αθήνα και δίνουν γη και ύδωρ στον Κυριάκο Μητσοτάκη αρκεί να αναλάβουν και πάλι ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την ελληνική κυβέρνηση. 

    Έως και το 2018 την δουλειά αυτή την έκανε η Rothschild και η Lazard είχε βρεθεί στην… ανεργία! 

    Υπενθυμίζουμε ότι η Lazard και ο επικεφαλής της Ματιέ Πιγκάς είχε συνεργασθεί με την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και με τον Γιάννη Βαρουφάκη. 

    Όσο για την Rothschild έως σήμερα δεν έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο με τον ΟΔΔΗΧ, η ισχύς του οποίου έληξε στα τέλη του 2018. 

    Τρέχει η Eurobank για τις «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ»

    Συζητήσεις με υποψήφιους αγοραστές ξεκίνησε η Eurobank για την πώληση του δανείου των 35 εκατ. ευρώ της υπερχρεωμένης εταιρείας που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ρόδου. 

    Η υπόθεση προχωρά, όπως πληροφορείται η στήλη, με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις…

    Μάλιστα, η διοίκηση της Eurobank αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο ο Δήμος Ρόδου να πάρει τα χρωστούμενα, από μισθώματα, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

    Η οικογένεια Μαρούλη – στην οποία πέρασε το δάνειο μετά την απόκτηση των μετοχών της ΑΕΓΕΚ – που ελέγχει μετοχικά την εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» έχει να πληρώσει ενοίκια στον δήμο από το 2013! 

    Σήμερα οι δεσμευτικές για το 50,1% των ΕΛΠΕ

    Μετά από 12 μήνες μπρος-πίσω σήμερα θα κατατεθούν – εκτός απρόοπτου – οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ… Το deal είναι μεγάλο και θα ταρακουνήσει τις ενεργειακές ισορροπίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εξ ου και το έντονο όπως μαθαίνω ενδιαφέρον από το αμερικανικό fund, Carlyle αλλά και το ενδιαφέρον του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ. 



    ΣΧΟΛΙΑ