• Ο τυχερούλης τραπεζοϋπάλληλος της Eurobank, ποιοι μιλούν για την Αναστασία στην Alpha Bank, τι συζητούν στην κουζίνα της ΕΧΑΕ και ποιοι τηλεφωνούν στον Σπύρο Καπράλο στην Εlounda

    Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που θα βρίσκονταν σήμερα ο κλάδος των κατασκευών και της Ενέργειας αν δεν υπήρχε στην Ελλάδα ο Γιώργος Περιστέρης.

    image

    Άρχισαν τα όργανα…

    Τώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, το mononews.gr μπαίνει δυναμικά στην πολιτική επικαιρότητα.

    Σε άλλες σελίδες του mononews δημοσιεύεται η πρώτη μιας σειράς δημοσκοπήσεων της opinion poll για λογαριασμό μας, που σίγουρα θα συζητηθεί.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διπλάσια διαφορά στην δημοφιλία των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

    Επίσης οι Έλληνες επικροτούν την ελληνογαλλική συμφωνία και τις αποφάσεις της Κεραμέως για την αξιολόγηση των καθηγητών.

    Διαβάστε την μεγάλή δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του mononews.gr.

     

    Τα Pandora Papers και οι 283 Έλληνες 

    Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα Pandora Papers.

    Τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο συντριπτικά αλλά και οι συνάδερφοί τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάχθηκαν υπέρ της πλήρους και ενδελεχούς διερεύνησης των αποκαλύψεων, οι Έλληνες ευρωβουλευτές επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό.

    Ωστόσο, το ψήφισμα εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 λευκά.

    H νέα δημοσιογραφική έρευνα, η οποία θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρη σε λίγες ημέρες έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό, φέρνοντας στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες.

    Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 κρατικοί επίσημοι εμφανίζονται στα αρχεία διαφόρων offshore εταιρειών, όπως αποκαλύπτουν τα Pandora Papers ενώ ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις  Ελλήνων.

    Οι περισσότεροι φέρεται να είναι επιχειρηματίες, ενώ στα ονόματα συγκαταλλέγονται και δικηγόροι, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών ώστε να μην γίνει γνωστό το όνομα των πραγματικών ιδιοκτητών. 

    Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ: Ασημακοπούλου, Κυμπουρόπουλος, Κύρτσος, Μεϊμαράκης, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ και Ζαγοράκης, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά της ψηφοφορίας, ψήφισαν λευκό!!!! 

    Εντύπωση μου κάνει….

     

    Ο «τυχερούλης» της Eurobank

    Είναι 55 ετών.

    Επωφελήθηκε του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου που υλοποίησε η διοίκηση της Eurobank και αποχώρησε μ΄ένα καλό πακέτο για τα γεράματα του.

    Πλην όμως 48 ώρες αργότερα….προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα με μισθό …διπλάσιο από αυτόν που έπαιρνε στην Eurobank!

    Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά τα έχει καταφέρει με Απολυτήριο Λυκείου γιατί δεν «πρόλαβε να πάει στο Πανεπιστήμιο» ή αν προτιμάτε «σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της ζωής»….

    Η περίπτωση του όσο εντυπωσιακή δεν είναι η μοναδική.

    Απλά δείχνει την ….πίεση των διοικήσεων να απαλλαγούν από πλεονάζον προσωπικό αφού ούτε την ρήτρα μη απασχόλησης σε ανταγωνιστικό οργανισμό δεν επιβάλλουν στις εθελουσίες εξόδους πλέον….

     

    O μετασχηματισμός της Alpha Bank

    Η Γενική Διευθύντρια – Chief Transformation Officer Αναστασία Σακελλαρίου  άνοιξε και έκλεισε την εντυπωσιακή εκδήλωση της Alpha Bank κατά την οποία ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και η διοικητική ομάδα της τράπεζας παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του προγράμματος μετασχηματισμού του Ομίλου..

    Σημασία έχει ότι ο μετασχηματισμός της Alpha Financial Services έχει αναδειχθεί πλέον σε πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης και η κυρία Σακελλαρίου της Alpha Bank δικαιώνεται για την πεισματική (και ολίγον θορυβώδη) στάση της στο θέμα αυτό….

     

    Πόσο αξίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

    Στην γειτονική μας Ιταλία, υπάρχει μια εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η FALCK. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FALCK ήταν -μαθαίνω- ο προκάτοχος της θέσης που είχε ο Γιώργος Στάσης στην ENEL Ρουμανίας…

    Ο CEO της εταιρείας συγκέντρωσε κεφάλαια, πήρε μαζί του τους εργαζόμενους, ζήτησε τη βοήθεια της JP Morgan και στο τέλος έκανε μια προσφορά στην Οικογένεια FALCK για να αγοράσει το ποσοστό τους.

    Η τιμή που πρόσφερε ήταν 40% μεγαλύτερη από την χρηματιστηριακή αξία της FALCK στο Ιταλικό Χρηματιστήριο.

    Η FALCK αποτιμήθηκε 2,5 δις Ευρώ.

    Αν σκεφθεί κανείς ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,71% 18,24 με την ίδια παραγωγική δυναμικότητα αλλά πολύ πιο σταθερό management αξίζει μόλις 1,3 δις Ευρώ…είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος ότι μόλις το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποκτήσει άλλη διοίκηση κι άλλο «αέρα» η τιμή των 22-23 Ευρώ ανά μετοχή ΤΕΝΕΡΓ θα είναι απλώς ζήτημα χρόνου…

     

    Τα σχέδια του Γιώργου Περιστέρη…

    Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που θα βρίσκονταν σήμερα ο κλάδος των κατασκευών και της Ενέργειας αν δεν υπήρχε στην Ελλάδα ο Γιώργος Περιστέρης.

    Είναι ο επιχειρηματίας που στα δύσκολα χρόνια, κράτησε τα λεφτά του στην Ελλάδα και προετοιμάστηκε συστηματικά για την επόμενη μέρα.

    Είναι ο επιχειρηματίας που προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το στενό επιχειρηματικό.

    Δεν είναι άγιος.

    Είναι όμως χρήσιμος και ουσιαστικός.

    Πίστεψε και επένδυσε εγκαίρως στην ηλιακή και αιολική ενέργεια που θεωρεί ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

    Αμέσως μετά επένδυσε στην αποθήκευση της ενέργειας ώστε να αποκτήσει ο ίδιος συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

    Πιστεύει στην ενεργειακή αυτοτέλεια της Ελλάδας κι εργάζεται γι’ αυτήν.

     

    Τι συζητούν στην “κουζίνα” της ΕΧΑΕ

    Είπα Χρηματιστήριο και θυμήθηκα την μεγάλη απάθεια με την οποία η αγορά αντιμετωπίζει την Small Cap Conference που οργάνωσε αυτές τις μέρες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου μας.

    Αδιάφορες παρουσιάσεις, αδιάφοροι αναλυτές, ανύπαρκτοι επενδυτές.

    Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι συζητήσεις στην ….κουζίνα της ΕΧΑΕ εκεί που οι εργαζόμενοι τρώνε το κολατσιό τους….οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το bonus που τελικά θα πάρει ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης για να υποβάλει την παραίτηση του και να ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής του….

     

    Στην Ελούντα παίρνουν τηλέφωνο τον Σπύρο Καπράλο…

    Ο Σπύρος Καπράλος μαζί με την Αμαλία Βαρδινογιάννη αυτές τις μέρες υποδέχονται τις Ολυμπιακές Επιτροπές στις πολυτελείς εγκατάστασης της Elounda στην Κρήτη, όπου συζητούν με πάθος και σοβαρότητα το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μου λένε οι μοναχοί της Μεγαλονήσου, ότι το τηλέφωνο του (πρώην Προέδρου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) Σπύρου Καπράλου, χτυπάει συνέχεια από ενδιαφερόμενους μετόχους της ΕΧΑΕ που του συνιστούν να επιταχύνει τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας και την επιστροφή του στην θέση που πραγματικά τίμησε με την παρουσία του….

     

    Οι συμβουλές της Αγγελικής Φράγκου στους νεότερους πλοιοκτήτες

    Για μία ακόμη φορά εξέπληξε η Αγγελική Φράγκου όχι μόνον με την εντυπωσιακή της κίνηση να συγχωνεύσει δύο εισηγμένες εταιρείες, για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία της Wall Street με 140 πλοία διαφόρων τύπων αλλά κυρίως για την απλότητα της σκέψης της.

    Ήταν φανερό ότι η Αγγελική Φράγκου είναι απόλυτα προσγειωμένη, παρά τις υψηλές πτήσεις των ναύλων και τον ούριο άνεμο στην ναυτιλία.

    Διοικεί μια εταιρεία 4,5 δις Ευρώ και προετοιμάζεται συστηματικά για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική διακύμανση των τιμών της ναυλαγοράς…

    Εξηγεί με απλά λόγια ότι είχε την τύχη(;) να αγοράσει δεξαμενόπλοια όταν οι τιμές τους ήταν πεσμένες και να τα αξιοποιήσει την εποχή που οι τιμές στην ναυλαγορά τριπλασιάστηκαν…

    Και τώρα διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο της ώστε να μπορεί να διαχειριστεί όλες τις πιθανές εξελίξεις.

    Όταν ακούει κάποιος την Αγγελική Φράγκου να περιγράφει τη δουλειά της, δεν απορεί γιατί βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμια εμπορικής ναυτιλίας…

     

    Οι επιθετικές κινήσεις του Λαμπρόπουλου 

    Πλήθος fund managers βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εμβληματικό κτίριο του ΕΒΕΑ, στην οδό Αμερικής, μαζί με την διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ), μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΑΤΕ, Χάρη Λαμπρόπουλου, και της Διευθύνουσας Συμβούλου, Αντιγόνης Λυμπεροπούλου.

    Είπαν πολλά: Για το πώς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν επενδύσεις (η μόχλευση είναι στο 4, θυμίζουμε), για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά και για το σε ποιες άλλες επενδύσεις μπορούν να συνεργαστούν.

    Άλλωστε, η δουλειά, που ήδη γίνεται τον τελευταίο χρόνο από το πρώην ΤΑΝΕΟ, είναι σημαντική.

    Και έπεται συνέχεια…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.