• Ο πόλεμος Οικονόμου – Παληού, τι συμβαίνει με το short της Τέρνα, η Intralot στο προσκήνιο, η Dimand και το Oscar, και ένα hot quiz για τη δυναμική εφοπλίστρια

    Όπως γνωρίζετε σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον πολιτικό προϊστάμενο του Αγίου Όρους. Ανάμεσά στους υποψήφιους μαθαίνω ότι έχει πλασαριστεί ή θέλει να πλασαριστεί και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου

    image

    Οικονόμου VS Παληού: Ο πόλεμος και οι φήμες 

    Μπορεί προ 3-4 ετών να «πέρασε» σημαντικά προσωπικά προβλήματα, όμως φαίνεται ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, να έχει επανέλθει ολοκληρωτικά.

    Τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο την οικογένεια της Αλίκης Παληού και την εταιρεία της, την εισηγμένη στον NASDAQ, Performance Shipping.

    Ο Οικονόμου ενεργοποίησε ένα έξυπνο σχέδιο που προσομοιάζει με όσα κάνουν ακτιβιστές μέτοχοι ή hedge funds.

    Πρώτα αγόρασε ένα ικανό ποσοστό μετοχών.

    Τουλάχιστον μέχρι στιγμής κατέχει σχεδόν το 10%, σε τιμές που εικάζεται ότι αγγίζουν τα 1,20 ως 1,40 δολάρια.

    Στην συνέχεια ενεργοποιεί κάποια τράπεζα (στην προκείμενη περίπτωση την αμερικανική επενδυτική τράπεζα MAXIM group που ειδικεύεται στις χρηματοδοτήσεις SPAC) για να δημοσιεύσει θετικές εκθέσεις για την εταιρεία.

    Αυτό έγινε ήδη και η MAXIM αναβάθμισε την τιμή στόχο της εταιρείας στα 4 δολάρια/μετοχή.

    Στην συνέχεια πιέζει το ΔΣ της εταιρείας για αλλαγές.

    Για αυτό τον λόγο ήδη έχει στείλει επιστολή στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κατηγορεί τη διοίκηση του CEO της Performance, Ανδρέα Μιχαλόπουλου για ατασθαλίες.

    Την επιστολή την έχει δημοσιεύσει ήδη το mononews.gr.

    Οι κατηγορίες είναι σοβαρές και ο Μιχαλόπουλος δεν έχει απαντήσει ακόμα.

    Προφανώς οι νυν μέτοχοι της εισηγμένης πρέπει να αμυνθούν, καθώς πιθανότατα στόχος του Oικονόμου είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό του.

    Την Παρασκευή η μετοχή στον NASDAQ έκλεισε στα 2,17 δολάρια.

    Απαντες στην αγορά κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι εναντίον μιας εκ των παλαιοτέρων εφοπλιστικών οικογενειών στην Ελλάδα.

    Ίσως είναι η πρώτη πρώτη φορά που ένας Έλληνας εφοπλιστής, τόσο ανοικτά κοντράρει μια άλλη ελληνική εφοπλιστική οικογένεια.

    O WISEMAN πάντως χθες έγινε  αποδέκτης φημών, ότι ίσως με τον Οικονόμου να έχει συμμαχήσει άλλο μέλος της οικογένειας Παληού.

    Φυσικά κάτι τέτοιο και να έχει γίνει, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί.

    Τέρνα: Short ή long;

    Τις τελευταίες ημέρες μια μετοχή φαίνεται να απασχολεί ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα.

    Η Τέρνα Ενεργειακή.

    Στη μετοχή έχουμε δυο κυρίως εξελίξεις, οι οποίες φαινομενικά είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

    Το Millennium Management ένα κολοσσιαίο hedge fund που διαχειρίζεται 60 δισ. δολάρια κεφάλαια, ήδη έχει φτάσει να έχει να πάρει θέση Short περίπου το 0,95% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Δηλαδή περίπου 1 εκατ. μετοχές (η εταιρεία έχει 114.000.000 μετοχές) αξίας 16,6 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα όμως την τελευταία εβδομάδα και με αφορμή το rebalancing του MSCI GREECE και την αλλαγή στον δείκτη με την Τέρνα, αγοράστηκαν σε τιμές μεταξύ 16,20 και 16,60 ευρώ περίπου 10.000.0000 μετοχές.

    Δηλαδή οι long παίκτες δαπάνησαν 165.000.000 ευρώ για να τοποθετηθούν, ποντάροντας σε μια ανοδική κίνηση της μετοχής κα από την άλλη πλευρά το millennium  management ποντάρει στην πτώση της μετοχής.

    Οι δυο αυτές ασύνδετες κινήσεις είναι που έχουν εξάψει τη φαντασία των ειδικών της αγοράς.

    Το millennium management ένα fund με τεράστια λεφτά λογικά σήμερα ή αύριο θα πρέπει να ανακοινώσει εάν έκλεισε τη θέση του ή εάν την αύξησε.

    Υπάρχει μια πιθανότητα στην ημέρα του rebalancing να έκλεισε τη θέση του και να εμφανίζεται τώρα 0%.

    Εάν δεν έχει γίνει αυτό τότε στην Τέρνα, θα δούμε ένα από τα μεγαλύτερά μετοχικά στοιχήματα των τελευταίων ετών.

     

    Η Intralot και η ΑΜΚ

    Μια από τις μετοχές που ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες είναι της Intralot.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή κινήθηκε έντονα ανοδικά με αποτέλεσμα να κλείσει στα 0,74 ευρώ με κέρδη συνολικά για τις δυο ημέρες 15,71%.

    Ο όγκος συναλλαγών την Παρασκευή έφτασε τις 942.000 μετοχές.

    Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που έχει αναλάβει η ως κύριος ανάδοχος η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπικουρουμένη από τη EUROXX.

    Ήδη στη μετοχή, όπως μαθαίνω έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι παίκτες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ΑΜΚ θα γίνει στην περιοχή των 0,60 έως 0,65 ευρώ.

    Όσον αφορά το ύψος της ΑΜΚ, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 125 έως 130 εκατ. Ευρώ.

     

    DIMAND: Loser’s Oscar – ….and the winner is

    Μια από τις μετοχές που μέχρι  στιγμής κερδίζει Όσκαρ απωλειών, είναι σίγουρα η DIMAND.

    Η μετοχή πάλι την Παρασκευή σημείωσε αρνητικό πρόσημο -2,04% και έκλεισε στα 12 ευρώ, με χαμηλό όγκο συναλλαγών τις 12,210 μετοχές.

    Η μετοχή φαίνεται να έχει κάποιον που προσπαθεί να πουλήσει, αλλά επειδή ο όγκος της είναι σχεδόν μηδαμινός, αναγκαστικά πιέζεται.

    Σε κάθε περίπτωση η πορεία της μετοχής αποτελεί απογοήτευση για την αγορά, καθώς από τις αρχές της χρονιάς έχει απωλέσει σχεδόν 20%, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει χάσει 3,23%.

    Προφανώς όσοι επένδυσαν στις προοπτικές της εταιρείας έχουν χάσει πολλά λεφτά και ειδικά όσοι μπήκαν στο αρχικό IPO στα 15 ευρώ.

    Εάν βρισκόμαστε στην Αμερική είναι βέβαιον ότι οι μέτοχοι θα είχαν αρχίσει τις ερωτήσεις προς το management.

    Και προφανώς θα υπήρχαν πιέσεις για αλλαγές προσώπων που τουλάχιστον θα μπορέσουν να φέρουν καλυτέρα αποτελέσματα όσον αφορά στα νούμερα της εταιρείας.

     

    Το αφεντικό του Αγίου Όρους

    Όπως γνωρίζετε σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον πολιτικό προϊστάμενο του Αγίου Όρους.

    Ανάμεσά στους υποψηφίους μαθαίνω ότι έχει πλασαριστεί η θέλει να πλασαριστεί και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου.

    Το 2022 χειροτονήθηκε Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου.

    Επίσης είναι συχνός επισκέπτης σε μονή στον νομό Χανίων που ήταν η αγαπημένη του αειμνήστου Κωσταντίνου Μητσοτάκη

    Όμως μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί η απαίτηση του Κεχαγιόγλου για κάτι τέτοιο.

    Σας θυμίζω ότι ο Κεχαγιογλου στις 17 Νοεμβρίου του 2008 καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

    Η υπόθεση εάν θυμάστε αφορούσε συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα τότε που είχε καταδικαστεί και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.

    Στην συνέχεια ο Κεχαγιόγλου, αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Κακουργημάτων.

    Ο Κεχαγιόγλου μάλιστα είχε προφυλακιστεί πριν τη δίκη, σε πρώτο βαθμό.

    Απλά για σας φρεσκάρω τη μνήμη συμφοιτητές του, στο πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη ήταν οι κκ. K. Γκιουλέκας (βουλευτής ΝΔ), Μαργαρίτης ΣχοινάςB. Φραντζής και Nικος Ταχιάος, άπαντες  στενοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού K. Καραμανλή.

    Επίσης (ήταν –είναι) στενός φίλος με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Εμμ. Κεφαλογιάννη.

     

    Ανδρέας Σιάμισιης (HellenIQ  Energy): Τι θα κάνω με την ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Ότι η κερδοφορία EBITDA του ομίλου της Helleniq Energy για το 2023 θα ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ, ήταν περίπου αναμενόμενο, το έχετε διαβάσει προαναγγελτικά σε mononews.gr και wiseman.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου του Ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης έκανε και μία αποκάλυψη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Η Helleniq Energy είτε θα εξαγοράσει το σύνολο της εταιρείας είτε θα αποχωρήσει πλήρως από το μερίδιο 35% που κατέχει».

    Είναι η πρώτη φορά που επίσημα και δημόσια ο  CEO του Ομίλου εκδηλώνει ενδιαφέρον πλήρους εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Διευκρίνισε πάντως ότι θα υποστηρίξει ενδεχόμενα πλάνα για πώληση μεριδίου της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

    Κατά τα άλλα, ο όμιλος δίνει βάρος στην  ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, η συνεισφορά των οποίων αυξάνεται και στο β’ τρίμηνο διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ.

    Ο Σιάμισιης με τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει φαίνεται ότι οδεύει προς την επίτευξη 1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025, ενώ επιπλέον ανακοίνωσε την είσοδό της σε δύο νέες αγορές, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

    Επίσης ο όμιλος συμμετείχε με επιτυχία στο διαγωνισμό της ΡΑΕ για την αποθήκευση ενέργειας εξασφαλίζοντας 100MW.

    Στη Ρουμανία εξαγοράστηκαν 4 φωτοβολταϊκά πάρκα υπό κατασκευή ισχύος 211MW, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν στα επόμενα τρίμηνα ενώ συνάφθηκε συμφωνία πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 600MW σε αρχικό στάδιο.

    Αυτή τη στιγμή στις ΑΠΕ, ο όμιλος διαθέτει 356MW σε λειτουργία, ακόμη 320MW υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή και άλλα 400MW σε προχωρημένο στάδιο.

    Άρα υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για την επίτευξη 1080MW μέχρι το 2025.

    Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία για εκπόνηση νέου στρατηγικού πλάνου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Υπήρχαν και τα παράπονα όμως στο τέλος: Για τον κλάδο της εμπορίας η διοίκηση της Helleniq Energy εξέφρασε τη δυσφορία της για τη διατήρηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μια ρύθμιση που καθιερώθηκε την περίοδο του covid και συνεχίζει να παραμένει σε ισχύ.

    Ακόμη έγινε λόγος και για «φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά τα οποία υπάρχουν καθώς υπάρχει έλλειμμα στον ποιοτικό έλεγχο στις πωλήσεις προϊόντων στην αγορά κάτι που επισημαίνουν όλοι οι σοβαροί παίκτες του κλάδου» μία κουβέντα μάλλον σημαδιακή για μελλοντικές εξελίξεις.

     

    Φλογαΐτης – Σιούτης: Nομική υποστήριξη για τα αρδευτικά ΣΔΙΤ

    Η δικηγορική εταιρεία Φλογαΐτης, Σιούτη και Συνεργάτες με τους νομικούς Μιχάλη Α. Αγγελόπουλο και Παναγιώτη Γ. Φλέσσα αναλαμβάνουν σύμβουλοι νομικής υποστήριξης του Δημοσίου για τα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η προσφορά τους βαθμολογήθηκε ως η καλύτερη μεταξύ των τεσσάρων που είχαν υποβληθεί.

    Έτσι, μετά τον τεχνικό σύμβουλο (ΝΑΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΑΕ) η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκτά και νομικό σύμβουλο για τα εξής τέσσερα έργα: το δίδυμο αρδευτικό έργο της Κρήτης (Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης, κόστους κατασκευής 30,64 εκατ. ευρώ και Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, κόστους κατασκευής 31,3 εκατ. ευρώ), το έργο «Αγωγοί Μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε. Πέλλας (Αλμωπαίος)», κόστους κατασκευής 115 εκατ. ευρώ και το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια Λάρισας– Ορφανά Καρδίτσας», κόστους κατασκευής 80,148 εκατ. ευρώ.

    Απομένει η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, με την προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος να εκπνέει στις 18 Σεπτεμβρίου.

     

    Quiz: Η δυναμική εφοπλίστρια

    Πρόκειται για μια από τις top εφοπλίστριες της χώρας.

    Όμορφη, δυναμική, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχει «φύγει» μπροστά στις ναυτιλιακές business, αλλά βρίσκεται και συνεχώς στην επικαιρότητα εξαιτίας της κορυφαίας θέσης που κατέχει.

    Βέβαια και οι προσωπικές της σχέσεις της, κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, καθώς συνοδεύτηκαν από θορυβώδεις πράξεις (δικαστήρια κ.λ.π.)

    Τώρα, όμως, όπως μαθαίνει η στήλη, η γνωστή εφοπλίστρια χώρισε.

    Η εφοπλίστρια και ο κάτι σαν μαρκετίστας (το σημερινό του επάγγελμα μάλλον είναι απροσδιόριστο) χώρισαν φιλικά χωρίς να υπάρχουν σκιές αναμεσά τους.

    Πλέον η δυναμική κυρία είναι ελεύθερη και ωραία.

    Not bad at all!!!

     

    Θεοδωρόπουλος – Λίνα

    Όλα οκ φαίνεται ότι βαίνουν μεταξύ του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου της ΙΟΝ και της δημοσιογράφου Λίνας Δρούγκα.

    Το ζεύγος βρέθηκε το ΣΚ που μας πέρασε στο διάσημο COSTA NAVARINO.

    SUPERBE!!!

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.