• Ο μνηστήρας της MIG, ο στιβαρός Καραβίας, τα νεότερα από το (κορονο)εστιατόριο στην Κηφισιά και το μήνυμα του Μίλτου Καμπουρίδη

    Επειδή χθες συζητήθηκε αρκετά το θέμα που έγραψε η στήλη για το περίφημο κάλεσμα σε γνωστό εστιατόριο στην Κηφισιά, να σας δώσω ακόμα μερικές λεπτομέρειες.

    the wise man
    image
    the wise man

    Περί σπέκουλας και ταραχής

    Από εχθές το πρωί στις 9.00 ξεκίνησε μια αναταραχή γύρω από το αν μπορούμε οι τράπεζες έβαλαν capital controls ή όχι… Η σπέκουλα πήρε διαστάσεις στα social media και αρκετοί συμπολίτες μας πήγαν στα ΑΤΜ να πάρουν λεφτά υπό τον φόβο των περιορισμών.

    Λοιπόν, η στήλη θέλει να σας πληροφορήσει ότι ο καθένας μας μπορεί να σηκώσει από το ΑΤΜ όσα χρήματα έχουμε δηλώσει ως ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης!

    Δεν μπήκαν capital controls.

    Το νέο είναι ότι λόγω της προστασίας των πελατών αλλά και των εργαζομένων στο κάθε τραπεζικό κατάστημα από τον κορονοϊό οι τράπεζες αποφάσισαν οι αναλήψεις μέχρι 400 ευρώ να γίνονται μόνο εκτός καταστήματος από το ΑΤΜ.

    Για αναλήψεις άνω των 400 ευρώ επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του πελάτη είτε να τα σηκώσει όλα – μέχρι το ανώτατο ημερήσιο όριο που έχει βάλει στην κάρτα – από το ΑΤΜ είτε να μπει στο κατάστημα, να πάει στο γκισέ και να κάνει ανάληψη.

    Η περίοδος είναι δύσκολη, τα νεύρα τεντωμένα, η σύγχυση μεγάλη ωστόσο πρέπει όλοι μας να ενημερωνόμαστε από έγκυρα μέσα ενημέρωσης και όχι από ένα post σε κάποιο bogs ή στα social media.

    Η ανάγκη για 800.000 ευρώ

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης κάνει αγώνα δρόμου και μιλά με όλα τα ισχυρά πορτοφόλια της χώρας προκειμένου να εξασφαλίσει μια ιδιωτική προσφορά 800.000 ευρώ, για να πληρωθεί πτήση Cargo από Αθήνα προς Κίνα και πίσω, η οποία θα μεταφέρει μάσκες!

    Μάσκες που τόσο ανάγκη έχουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας. Σίγουρα κάποια εταιρεία/κάποιος ιδιώτης με οικονομική επιφάνεια θα βρεθεί να καλύψει άμεσα το κόστος!

    Διότι η πτήση πρέπει να είναι απευθείας καθώς αν έρθει το υγειονομικό υλικό μέσω Ευρώπης δεν θα φθάσει ποτέ στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι τέτοιου τύπου εξοπλισμός είναι αναγκαίος για όλες τις χώρες και αν βρεθεί στο δρόμο τους κατάσχεται.

    Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

    Προσφορά για τα δάνεια της MIG

    Μια προσφορά από τους Ιρλανδούς επενδυτές της Comer Capital των αδελφών Κόμερ – οι οποίοι είναι Ιρλανδοί αλλά στα μέσα της δεκαετίας του `80 μετέφεραν την εταιρεία τους στο Λονδίνο – έχει στα χέρια της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 για την εξαγορά των δανείων της MIG ΜΙΓ 0% 4,10 .

    Πληροφορούμαι ότι η προσφορά για τα δάνεια της MIG ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ και οι δικηγόροι έχουν πιάσει δουλειά…

    Το αν θα κλείσει το deal και η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου καταφέρει να βγάλει από τον ισολογισμό τα περίπου ισόποσα δάνεια της MIG, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, θα φανεί λίαν συντόμως…Φυσικά οι μετοχές της MIG (ποσοστό 31%) παραμένουν στην Πειραιώς η οποία θα κάνει κουμάντο σε πολλά πράγματα. Με δεδομένο όμως  ότι το equity value είναι αρνητικό τότε και όποιος πάρει τα δάνεια θα είναι ισχυρός παίκτης.

    Η Πειραιώς βγάζει προς πώληση το σύνολο των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 548,8 εκατ. ευρώ και υψηλότερης συνολικής απαίτησης λόγω του συνυπολογισμού των τόκων. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της MIG για τη φετινή χρονιά.

    Στον αντίποδα, έχει διευκρινισθεί ότι στο «πωλητήριο» δεν συμπεριλαμβάνεται το 32% της MIG, που κατέχει η Πειραιώς, γεγονός που σύμφωνα με ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν διευκολύνει τους μετέπειτα χειρισμούς για αυτόν που θα αγοράσει τα δάνεια.

     Ο Περιστέρης και οι Ολλανδοί στηρίζουν και αναπτύσσονται

    Οι Ολλανδοί της εταιρείας Reggeborgh αλλά και ο ισχυρός μάνατζερ της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 Γιώργος Περιστέρης έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν από την θέση των μετόχων τον όμιλο.

    Έτσι, και εχθές αγόρασαν το 7 % που πούλησε το fund York Capital. Ο Περιστέρης πήρε το 1,8% και η ισχυρή ολλανδική επιχειρηματική οικογένεια με ρίζες βαθιές στην ελίτ της Ευρώπης πήρε το υπόλοιπο 5,2%. Το πακέτο άλλαξε χέρια στα 4,8 ευρώ ανά μετοχή.

    Η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό ότι το ισχυρό δίδυμο Περιστέρη-Ολλανδών έχει στρατηγικό σχέδιο αύξησης της παρουσίας και του μεγέθους του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα ακόμη κι αν αυτό περνάει μέσα από απορροφήσεις άλλων εταιρειών.

    Ο ευγενής και στιβαρός Φωκίωνας 

    «Είναι η ώρα της ευθύνης και της προσφοράς». Τάδε έφη στον μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας και αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που είτε βρίσκονται στο γκισέ είτε εργάζονται από το σπίτι μένουν σταθεροί στις θέσεις τους και υπερβάλλουν εαυτόν.

    Όσο για τις τράπεζες τόνισε ότι πρέπει να είναι ανοικτές διότι είναι απαραίτητες για την οικονομία και την κοινωνία.

    Έτος ύφεσης λόγω τουρισμού

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ομολόγησε εχθές ότι το 2020 η οικονομία θα καταγράψει ύφεση καθώς η κρίση του κορονοϊού έχει παραλύσει τα πάντα.

    Ακόμη και στο καλό σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα στο τέλος Μαίου, η χρονιά έχει χαθεί λόγω του τουρισμού.

    Ποιος τουρίστας θα ταξιδέψει χωρίς να ξέρει ότι υπάρχει το εμβόλιο και ποιον τουρίστα θέλουμε όταν νοσεί όλη η υφήλιος…

    Το εστιατόριο στην Κηφισιά

    Επειδή χθες συζητήθηκε αρκετά το θέμα που έγραψε η στήλη για το περίφημο κάλεσμα σε γνωστό εστιατόριο στην Κηφισιά, να σας δώσω ακόμα μερικές λεπτομέρειες.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου ο οποίος αναρρώνει ομαλά, δεν ήταν καλεσμένος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απλά δειπνούσε σε άλλο τραπέζι.

    Μου λένε όμως ότι κάποια στιγμή σηκώθηκε και χαιρέτησε τους καλεσμένους του καθηγητή και της συζύγου του. Όμως στο τραπέζι του καθηγητή ήταν παρών γνωστός εφοπλιστής ο οποίος νοσηλεύεται στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Καλεσμένος ήταν ακόμα γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο της ΥΓΕΙΑΣ ο οποίος επίσης νοσηλεύεται.

    Οκ ο Μαρινάκης

    Όπως γράψαμε από προχθές Δευτέρα  (χωρίς να αναφέρουμε όνομα εξαιτίας των προσωπικών δεδομένων) ο Βαγγέλης Μαρινάκης  είναι μια χαρά με την υγεία του. Το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό. Απλά θα παραμείνει  ακόμα 3 ημέρες στο σπίτι έως ότου δυναμώσει ο οργανισμός του.

    Οκ και ο Καμπουρίδης

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε απομόνωση αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό.  Η ίδιος έλαβε μετά από 24 μέρες σε καραντίνα, 14 εκ των οποίων με συμπτώματα, τα νέα αποτελέσματα που έδειξαν ότι πλέον είναι αρνητικός στον ιό.

    Ο γνωστός επιχειρηματίας και σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου θέλησε μέσω μιας ανάρτησής του στο instagram να ευχαριστήσει τα άτομα που τον βοήθησαν αυτό το δύσκολο διάστημα, συμβουλεύοντας όλους να παραμείνουν προστατευμένοι και με θετική σκέψη να κάνουν σχέδια για το μέλλον.

    «Σήμερα έλαβα τα πολυαναμενόμενα νέα πως είμαι ελεύθερος από τον Covid-19. Πάλεψα με τον ιό για 14 ημέρες. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες είχα ασταμάτητο πυρετό και τα συνηθισμένα συμπτώματα. Από τη στιγμή που τα συμπτώματα σταμάτησαν, περίμενα άλλες δέκα ημέρες για να λάβω το αρνητικό αποτέλεσμα. Οπότε στο σύνολο, πάλεψα τον ιό για 24 ημέρες.

    Ήταν μια δυσάρεστη, αλλά πολύ εκπαιδευτική εμπειρία. Έμαθα πως αυτή η αρρώστια επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται…

    Αντιλήφθηκα πως η αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από την ψυχική και σωματική μας υγεία.  Επιβεβαίωσα ότι μπορώ να βασιστώ στην οικογένειά μου, στην ομάδα μου και τους φίλους μου.

    Πιο σημαντικό, όμως, θυμήθηκα ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα στη ζωή, ως δεδομένο και πως αυτό που έχει σημασία είναι πως ανταποκρινόμαστε στις απρόβλεπτες δοκιμασίες.

    Ευχαριστώ όλους όσους μου παρείχαν ψυχολογική βοήθεια αλλά και υποστήριξη, σε όλο αυτό το διάστημα της απομόνωσης από τότε που βρέθηκε θετικός στον ιό. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό…

    Μείνετε προστατευμένοι, να είστε ευγνώμονες για το ιατρικό προσωπικό και τις αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

    Να παραμείνετε δημιουργικοί, να κάνετε σχέδια για τις μέρες που έρχονται μετά την καραντίνα. Όποιος δίνει μάχη με τον ιό και θέλει τη συμβουλή μου, να νιώσει ελεύθερος να επικοινωνήσει μαζί μου. Μίλτος».

    Ευχές για γρήγορη ανάρρωση

    Η στήλη εύχεται στον γνωστό εφοπλιστή ηλικίας άνω των 80 ετών, στον εξαιρετικό δημοσιογράφο και στο δραστήριο επιχειρηματία–ζωγράφο, περαστικά.