• Ο Καραβίας και οι ξενοδόχοι, τα… 300 του Καραμανλή, το αίνιγμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η σκοτοδίνη για Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife

    Kαποιοι νομίζουν οτι η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Interlife είναι φθηνές και μεγάλα μαγαζιά. Για δείτε στην Ευρώπη οι μεγάλοι ασφαλιστικοί κολοσσοί με τι P/E και Price to book παίζουν.

    the wise man
    image
    the wise man

    Elounda Hills: Ο Βιτάλι επεκτείνεται… και φέρνει την Starwood

    Οι ξένοι έχουν μυριστεί χρήμα στον τουρισμό και επενδύουν μετά μανίας κάτι που θα φανεί ακόμη καλύτερα μετά το πέρας της πανδημίας.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Ρώσος μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ, ο οποίος έχει ήδη βάλει πόδι στην Κρήτη με το γνωστό project Elounda Hills και με την επένδυση να έχει πάρει το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, ετοιμάζει νέα κίνηση αυξάνοντας το συνολικό ύψος (των επενδύσεων του) στα 600 εκατ. ευρώ, από 450 εκατ. που ήταν η αρχική.

    Ο Μπορίσοφ, λοιπόν, απέκτησε επιπλέον γη (όμορη με το Elounda Hills) και ετοιμάζεται να χτίσει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, γήπεδα κλπ κλπ.

    Ακούω μάλιστα ότι έχει βρει και το brand που θα φιγουράρει σε ένα από τα ξενοδοχεία του. Πρόκειται για τον αμερικανικό κολοσσό της Starwood.

    Eurobank: Σε διαρκή επικοινωνία με τους ξενοδόχους

    Μένοντας λίγο ακόμη στα της τουριστικής βιομηχανίας, η στήλη πληροφορείται ότι τόσο ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας όσο και τα αρμόδια (για τις τουριστικές επιχειρήσεις) στελέχη του βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους ξενοδόχους της χώρας…

    Από τους μεγάλους και υγιείς όπως τα αδέλφια Ανδρεάδη, τον Κωνσταντακόπουλο και άλλους όσο και με μικρότερου μεγέθους ενόψει του ανοίγματος και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

    Μάλιστα, για τα δάνεια του κλάδου που βρίσκονται σε αναστολή δόσης έως το τέλος του 2021 και ανέρχονται στα 700 εκατ ευρώ, ο Καραβίας και η ομάδα του δεν ανησυχούν καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ρευστότητα των πελατών και τη δυνατότητα να επανέλθουν στις πληρωμές των δανείων από τις αρχές του 2022.

    Ο Βαλαχής επιλογή Καραμούζη

    Την πρώτη του επένδυση έκανε το fund που ίδρυσαν οι Νικόλας Καραμούζης και Κώστας Καραφωτάκης.

    Αγόρασαν, λοιπόν, το πλειοψηφικό πακέτο μια αρτινής εταιρείας που εξάγει φρούτα και φέρει την επωνυμία Krop.

    Στόχος είναι η Krop, όπως λένε ο νέος της μέτοχος το fund SMERC, να αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος μέσω εξαγοράς ομοειδών εταιρειών.

    Το fund Καραμούζη-Καραφωτάκη αφού απέκτησε πλειοψηφικά πακέτο, τοποθέτησε και διοίκηση.

    Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου τον γνώριμο από την εποχή που διοίκησε την Andromeda Δημήτρη Βαλαχή.

    Τα… 300 του Καραμανλή

    Λοιπόν, μαθαίνω ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής πετάει στα σύννεφα…

    Όχι δεν έπαθε κάτι αλλά όταν πήρε στα χέρια του την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αγορά των 300 λεωφορείων μόνο που δεν βγήκε στην Λεωφόρο Μεσογείων να πανηγυρίσει…

    Και δικαίως διότι σε αυτή τη χώρα οι ρυθμοί των ελεγκτικών μηχανισμών είναι πιο αργή και από την χελώνα.

    Δεν καταλαβαίνουν ούτε από πανδημία, ούτε από καταστάσεις πολεμικού χαρακτήρα… Με τον αραμπά!

    Βοτανικός: το φιλέτο μαγνητίζει κόσμο

    Μετά την απόφαση να προχωρήσει, βρέθηκαν και τα λεφτά, το project του Βοτανικού μαθαίνω ότι οι υποψήφιοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να συνωστίζονται…

    Η επένδυση αναμένεται να φέρει πολλά έσοδα σε όλους τους εμπλεκόμενους.

    Οι τράπεζες βλέπουν μια ακόμη χρυσή ευκαιρία για χρηματοδότηση και οι απανταχού «παναθηναϊκοί» απέκτησαν ένα λόγο να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι το μέλλον της ιστορικής ομάδας θα είναι καλύτερο…

    Όποτε στο επιχειρηματικό επίπεδο όποια κατασκευαστική εταιρεία σας έρχεται στο νου είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνεται στους υποψήφιους διεκδικητές.

    Τα καλά νέα της Johnson&Johnson

    Στις 19 Απριλίου η ευρωπαϊκή αρχή θα δώσει την έγκρισή της στο εμβόλιο της Johnson&Johnson δίνοντας ένα ακόμη όπλο στα χέρια των ευρωπαίων κατά του κορωνοϊού.

    Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να στηρίξουν με ό,τι χρειαστεί τον τουρισμό και το εμβόλιο της Johnson θα είναι αυτό που θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους σε εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα.

    Η άμεση εισαγωγή του είναι ύψιστης σημασίας καθώς έχει μία δόση (όχι σαν τα υπόλοιπα του κυκλοφορούν) και θα γίνεται στα φαρμακεία… Άντε, μήπως δουλέψει η αγορά.

    Το αίνιγμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ

    Χθες και την Παρασκευή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέρασαν 2 πακέτα μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24.

    Περίπου 3,7 εκατ. μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ, συνολικής αξίας πέριξ των 41,5 εκατ. ευρώ.

    Η στήλη περιμένει να διαπιστώσει εάν θα ανακοινωθεί ο αγοραστής των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ τις επόμενες ημέρες.

    Συνολικά το ποσοστό αυτό της ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν υπερβαίνει το 5% οπότε ο αγοραστής των πακέτων αυτών (είτε είναι ένας είτε δύο οι αγοραστές) δεν υποχρεούται να το δηλώσει.

    Εκτός εάν συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι αγορές.

    Πάντως όπως με ενημερώνουν οι ειδικοί επι των κατασκευαστικών μετοχών, το ποσοστό της Ολλανδικής Reggeborgh στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από το 10%.

    1 εκατ. οι βίλες στην ΤΖΙΑ

    To θέρετρο One & Only της Dolphin Capital Investors στην ΚΕΑ το ξέρετε.

    Το χτίζει ο πολύς Μίλτος Καμπουρίδης.

    Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι , εκτός από το κυρίως ξενοδοχείο θα υπάρχουν και πολυτελείς κατοικίες η τιμή των οποίων ξεκινάει από το 1 εκατ. ευρώ. .

    Αυτός που θα δώσει το 1 εκατομμύριο ευρώ στην Τζια αγοράζει privee σπίτι, συνολικής επιφάνειας 180 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο και πισίνα.

    Τώρα, εάν υπάρχουν 3 εκατ. ευρώ, τότε ο αγοραστής παίρνει VIP σπίτι  άνω των 700 τ.μ. .

    Εάν έχει 4 εκατ. ευρώ τότε αγοράζει ακίνητο με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ξεπερνούν τα 1.300 τ.μ. και είναι “πάνω”  στην θάλασσα.

    “Σκοτοδίνη” για Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife

    Kαποιοι νομίζουν οτι η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Interlife είναι φθηνές και μεγάλα μαγαζιά.

    Για δείτε στην Ευρώπη οι μεγάλοι ασφαλιστικοί κολοσσοί με τι P/E και Price to book παίζουν.

    Εάν δε χρησιμοποιήσουμε και τους αριθμοδείκτες που πουλήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική τότε θα έλθει πραγματική σκοτοδίνη για τους μέτοχούς των δυο εταιρειών.

    Και για ξέρετε, η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε 0,40 του Book και 5,5 φορές τα κέρδη.

    Η προσφορά της CVC αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 385 εκατ. ευρώ. Επομένως, η ΕΤΕ θα εισπράξει, τίμημα 346,5 εκατ. ευρώ για το 90,01%.

    Η παραπάνω αποτίμηση αντιστοιχεί σε 5,5 φορές τα προ φόρων κέρδη της τελευταίας διετίας (2018-19).

    Κάντε τους υπολογισμούς σας τώρα.

    Θα σας έλθει σκοτοδίνη.

    Καλές και χρυσές η εταιρείες Ευρωπαϊκή Πίστη και η INTERLIFE  αλλά θα ήθελα να να ξέρω πόσα  θα πλήρωνε το CVC Capital για να τις αγοράσει.

    Και να μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του.

    Δύσκολος κλάδος με πολλές εταιρείες στο παρελθόν να έχουν προβλήματα.

    Δυστυχώς η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μας προσγείωσε στην πραγματικότητα.

    Γιατί το μυστικό σε όλες τις δουλειές είναι όχι πόσο λέμε ότι αξίζουμε εμείς, αλλά τι μας δίνουν για αυτό που πουλάμε!!!

    Κουΐζ:

    Ποια μεγάλη εκδοτικό-επιχειρηματική διαμάχη φαίνεται να ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση;  

     Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.  Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.