• The Wiseman

    Ο υπουργός, η Forthnet και η ώρα του χρήματος 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    O Υπουργός και η Forthnet 

    Πλησιάζει η ώρα που οι τράπεζες που επιθυμούν την πώληση της Forthnet θα πουν στους υποψήφιους παίκτες την γνωστή ατάκα: “Show me the money”. Και εδώ θέλει προσοχή. Τα λεφτά είναι βέβαιο ότι τα έχει το σχήμα WIND-Vodafone. Βέβαια υπάρχει και ένα σχήμα που λέγεται ότι το στηρίζει διάσημος υπουργός της κυβέρνησης . Η στήλη δεν είναι σίγουρη ότι το σχήμα αυτό αποτελείται από σοβαρούς παίκτες.

    Οι τραπεζίτες πάντως είθισται να πηγαίνουν με αυτούς που έχουν τα λεφτά. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά τους.

    Θα βρέξει ομόλογα 

    Για νέα έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο. Ο σχεδιασμός των συμβούλων του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, χωρίς να αποκλείεται και αυτή ενός 3ετούς. Εκτιμάται ότι η νέα έκδοση θα γίνει μετά την επίσημη ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών και με την προϋπόθεση ήρεμου κλίματος στις αγορές.

    Στο ΥΠΟΙΚ αξιολογούν την νέα έξοδο ως μήνυμα προς τις αγορές ότι διατηρείται η δυναμική για καθαρή έξοδο μετά την 20ή Αυγούστου και το τέλος του τρίτου προγράμματος. Ήδη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται από χθες σταθερά κάτω από το επίπεδο του 4%, ενώ η απόδοση του 5ετούς χρεογράφου έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 3,12%.

    Στην αγορά αναμένουν πως μετά από την επικείμενη έκδοση νέου κρατικού ομολόγου, σειρά θα πάρουν οι τράπεζες με δικές τους ομολογιακές εκδόσεις.

    Εταιρεία της ΜΟΗ ξανά στο Χ.Α. 

    Και μιας και ο λόγος για ομόλογα, η Coral (πρώην Shell Ελλάς) του ομίλου της ΜΟΗ ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Μαΐου) για τη δημόσια εγγραφή για τη διάθεση των ομολογιών 5ετούς εταιρικού ομολόγου, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 90 εκατ.ευρώ.

    Οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α.

    Με δάνεια 116 εκατ.ευρώ και ίδια κεφάλαια 118 εκατ., τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου, ομολογιακού δανείου της εταιρείας.

    Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου 2018.

    Κλείνουν (κάποιες) θέσεις οι σορτάκηδες 

    Σημαντική μείωση των δανεισμένων μετοχών της Alpha Bank, από τα 14,5 εκατ., στα 13,1 εκατομμύρια δείχνουν τα στοιχεία. Στην Εurobank έχουν μειωθεί επίσης οι short θέσεις και στην Εθνική ακόμη περισσότερο.

    Τα τρία βρετανικά funds, Marshall Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners, διατηρούν παρόλα αυτά μεγάλο μέρος των θέσεων τους, ιδιαίτερα το Lansdowne στην Πειραιώς

    Τι περιμένουν στο Υγεία;

    Τα τελευταία χρόνια ο προγραμματισμός του Ομίλου Υγεία, το 70% του οποίου ανήκει στη MIG, για την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των μετόχων ήταν σταθερός, με τη ημερομηνία να κινείται χονδρικά στο διάστημα λίγο μετά τις 20 Μαΐου κάθε χρονιάς.

    Έτσι, η ανακοίνωση ότι η εφετινή γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου σχολιάστηκε στην αγορά. Η προφανής εξήγηση είναι λόγω της επικείμενης κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς από την CVC Capital Partners.

    Η προσοχή της αγοράς είναι στο τίμημα και, όπως έχει αναφέρει ο Wiseman, αν θα υπάρξει αντίδραση από το Ιατρικό και ποια θα είναι αυτή.

    Ετοιμάζεται η Fortress 

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε σαφείς και σκληρούς όρους για την έγκριση της εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica Συμμετοχών. Η ουσία είναι πως, έστω και με περιορισμούς, το πράσινο φώς δόθηκε.

    Κάτι που σημαίνει πως περνάμε στην επόμενη φάση, την ενεργοποίηση των διεργασιών για την εξαγορά πλειοψηφικού ή και του συνόλου του ποσοστού (89,4%) που ελέγχει η ΜΙG στην Attica Group από το Fortress.

    To fund από το 2014 συνήψε στρατηγική συμφωνία με την Attica Holdings για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του ακτοπλοϊκού ομίλου. H Fortress είχε πλήρως την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου από την Blue Star Ferries, θυγατρική της Attica, και ενεπλάκη ενεργά στο turn around story του ελληνικού ακτοπλοϊκού ομίλου.

    Οι συζητήσεις για το deal έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και αναμένεται ότι η δεσμευτική προσφορά θα κατατεθεί εντός Μαΐου. Το ερώτημα είναι, υπάρχει κάποιος, ανάμεσα στα πρόσωπα-κλειδιά των εμπλεκόμενων πλευρών, που δεν επιθυμεί να γίνει αυτό το deal; Και αν ναι, γιατί;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ