• The Wiseman

    Η μεγάλη αντεπίθεση του ΟΠΑΠ, ο «γαλαντόμος» Θ. Βασιλάκης και τα μυστήρια της Forthnet

    the wise man

    the wise man


    Ο ΟΠΑΠ δεν φοβάται 

    Πολλές ειδήσεις έβγαλε χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ  κατά τη 18η γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ η οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματά που διαθέτει στην online αγορά και την επένδυση που έχει υλοποιήσει στον ελληνικό Ιππόδρομο, επικροτώντας παράλληλα την αυξανόμενη διάθεση του κράτους να πατάξει τις παράνομες δραστηριότητες στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

    Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κληθείς να σχολιάσει την διατυπωμένη – πλην ακόμη ανεφάρμοστη – πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την online αγορά, επεσήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο.

    Όπως σημείωσε, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και “δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό”.

    Το αποτυχημένο χιούμορ του Γ. Πολυχρονίου 

    Μια εξαιρετικά άβολη στιγμή προκάλεσε η αποτυχημένη προσπάθεια του προέδρου του ΣΕΔΥΚΑ, Γιάννη Πολυχρονίου, να αστειευτεί στη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ.

    Είχε προηγηθεί ένα σχόλιο παρευρισκόμενου, γνωστού στελέχους της αγοράς, ότι στο δ.σ. του ΟΠΑπ δεν υπάρχει εκπροσώπηση γυναικών, κάτι που επιδιώκουν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι, όχι για λόγους ισότητας αλλά λόγω της διαφορετικής και δημιουργικής προσέγγισης που συχνά διαθέτουν σε κρίσιμα ζητήματα.

    Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Πολυχρονίου, αποφάσισε να δώσει τη δική του.. εξήγηση για την απουσία γυναικών από το δ.σ. της εταιρείας, λέγοντας απευθυνόμενος στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης ότι “γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό, διότι πάτε και τις βρίσκετε μετά”.

    Η ομολογουμένως απόπειρα αστεϊσμού προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Σπύρου Φωκά και το μορφασμό του Ντάμιαν Κόουπ, αναγκάζοντας τον Πολυχρονίου να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αστειευόμενος εννοούσε τις συζύγους των μελών του διοικητικού συμβουλίου….

    Η εντύπωση που άφησαν τα σχόλια αυτά δεν ήταν ευχάριστη (sic), ιδιαίτερα στο περιβάλλον που έγιναν. Και κάτι ακόμη: Πολύ καλή η πρωτοβουλία να συμμετέχουν φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις, αλλά ας προσέχουν τι ρωτούν, ιδιαίτερα εάν έχει απαντηθεί.

    Ανάγκα και οι θεοί πείθονται 

    Σε κλίμα… σύμπνοιας, όπως διαμηνύεται, με το ΤΧΣ, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έπειτα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, αποφάσισε τελικά χθες την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις Fosun και Gongbao, τους δύο κινεζικούς ομίλους που είχαν φτάσει στην τελική ευθεία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής πέρυσι το Καλοκαίρι.

    Υπάρχει, ωστόσο, ένας δυσαρεστημένος και αυτός είναι η Fosun Που θεωρεί ότι θα έπρεπε να εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς την παρουσία άλλου παίκτη, από τη στιγμή που το σχήμα Exin-Calamos απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Στόχος, πάντως, είναι να ανοίξει ξανά το data room στο πλαίσιο του διαγωνισμού και οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, εντός του οποίου πραγματοποιείται και η γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας…

    Καθυστερήσεις που κοστίζουν 

    Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά η καθυστέρηση που καταγράφεται στο διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet.

    Ένα μήνα και πλέον μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που υλοποιεί η Nomura International, ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους υποψηφίους για το πως προχωρά ο διαγωνισμός.

    Θεωρητικά, στις 16 Απριλίου θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι που θα απαρτίσουν τη short list με τους οποίους ο σύμβουλος θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο του sales and purchase agreement (SPA).

    Μήπως, διερωτώνται στην αγορά, το ύψος και η δομή των προτάσεων δεν ήταν οι προσδοκώμενες;

    Για παράδειγμα, ακούγεται ότι η πρόταση που κατέθεσε η πλευρά Κυριακού δεν αποτυπώνει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

    Στην παρούσα φάση επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι η κοινή πρόταση των Vodafone-Wind είναι αυτή που συγκεντρώνει την προσοχή των πωλητών, καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση των δύο ομίλων να αποκτήσουν τη Forthnet, στην οποία άλλωστε είναι και μέτοχοι.

    Ερώτημα αποτελεί εάν τελικώς θα είναι στη short list το σχήμα Odyssey Consulting Management – Leaderman NV.

    Η Odyssey αποτελεί εταιρεία συμβούλων, συμφερόντων Γ. Παλυβού, ενώ μέσω της Leaderman NV εμφανίζεται να συμμετέχει ο ο επενδυτής Stan Miller, πρώην στέλεχος της Nethold (Netmed)

    Η καθυστέρηση, πάντως στην παρούσα φάση δεν βοηθά κανέναν αφού κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη, για τράπεζες επενδυτές και την ίδια την εταιρεία, όπως έδειξαν και τα οικονομικά της αποτελέσματα (-26% τα EBITDA, -5% οι συνδρομητές pay tv) για την περυσινή χρήση.

    Ξεκινά η Coral στις 7 Μαΐου 

    Με ταχείς διαδικασίες προχωρά η έκδοση 5ετούς εταιρικού ομολόγου από την Coral (πρώην Shell Hellas), με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 90 εκατ.ευρώ.

    Οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων του Χ.Α.

    Η δημόσια εγγραφή ξεκινά στις 7 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου, με συντονιστές κύριους ανάδοχους τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

    Η Coral σήμερα λειτουργεί περίπου 740 πρατήρια της εταιρείας υπό το σήμα Shell και με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%, κατατάσσεται πρώτη στην ελληνική αγορά. Εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το επιτόκιο να κινείται κοντά στην περιοχή του 3%.

    Υπερμέρισμα από την Autohellas 

    Μέρισμα 1,1 ευρώ ανά μετοχή για το 2017 θα διανείμει η Autohellas, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη, με μεγάλους κερδισμένους τους παλαιούς μετόχους φυσικά (στους οποίους περιλαμβάνονται αμοιβαία της Fidelity) αλλά και τους νέους που μόλις πριν ένα μήνα απέκτησαν μέσω placement συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Στους θεσμικούς αυτούς επενδυτές που απέκτησαν το 14% της εταιρείας περιλαμβάνονται μεγάλα σπίτια του εξωτερικού που γνωρίζουν καλά όχι μόνο την Autohellas, αλλά και την Aegean.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ