• The Wiseman

    Η Πέτη Πέρκα αναλαμβάνει το Ελληνικό

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το Amoeba και η κινητικότητα από το Apollo

    Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί το Project Amoeba της τράπεζας Πειραιώς που αφορά στην πώληση «πακέτου» μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το «πακέτο» αφορά σε δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ από άνω των 60 επιχειρήσεων, με την προσδοκία να επιτευχθεί ένα τίμημα πέριξ των 400 εκατ.ευρώ. Από τους αρχικά 35 ενδιαφερόμενα σχήματα, στη short list βρίσκονται τα funds Kildare Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo, με το τελευταίο να εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριο το τελευταίο διάστημα .

    Ένα ακόμη πωλητήριο δανείων 350 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, στην ιταλική doBank, αντιμετωπίζει μικρή καθυστέρηση.

    Η συμφωνία διαχείρισης θα περάσει από τα δ.σ. των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και αναμένεται να υπογραφεί το τέλος Μαΐου.

    Ετοιμάζεται το Amerra 

    Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η πώληση των Νηρέα και Σελόντα το επενδυτικό κεφάλαιο Amerra Capital που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση των δύο εταιρειών.

    Τα νομικά τμήματα των τεσσάρων τραπεζών – πωλητών ολοκλήρωσαν τους ελέγχους της σύμβασης αγοραπωλησίας, η οποία εστάλη στην Amerra για τα περαιτέρω.

    Αν και θα απαιτηθεί η έγκριση από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σταδιακά το team των Amerra – Ανδρομέδα θα αρχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εν όψει της αλλαγής σκυτάλης.

    Η απορία του Ιβάν Σαββίδη 

    Απορία προκάλεσε στον όμιλο Σαββίδη οι νέες αιχμές του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης. Ο Πάιατ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ επανέλαβε πως είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και την πηγή των χρημάτων.

    Μόλις προ 10ημέρου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης  μιλώντας για λογαριασμό των επενδυτών που απέκτησαν τον λιμένα, στο σχήμα των οποίων μετέχει εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, στηλίτευσε τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Πάιτ.

    Ο τελευταίος, ωστόσο, επανήλθε, προκαλώντας απορία σε κύκλους του ομίλου Dimera για την επιμονή αυτή.

    Παρεμπιπτόντως, ετοιμάζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χωροθέτηση και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επένδυσης του ομίλου στο Παλιούρι.

    Μικρό καλάθι 

    Πολύ κουβέντα για τις νέες εισαγωγές εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο , αλλά το μικρό καλάθι ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

    Η Chipita πάει για dual listing με βασική εισαγωγή στο LSE, η Sunlight το εξετάζει ακόμη για το τέλος του έτους (το πιθανότερο), ενώ η περίπτωση της Costa Navarino αναζητείται ακόμη λύση μεταξύ IFRS και US GAAP.

    Για την Arclif οι τοποθετήσεις της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα MEV και στη βιομηχανία ειδών ζαχαροπλαστικής Happy Pilli είναι βέβαιο (;) ότι θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον…

    Με Θεοπίστη προχωρά το Ελληνικό 

    Έκπληξη και εκνευρισμό προκάλεσε σε όσους παρακολουθούν τις περιπέτειες της επένδυσης στο Ελληνικό η νέα προσφυγή που υπέβαλλαν 507  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) ζητώντας να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα που ορίζει το πλαίσιο και ανοίγει το δρόμο για να ολοκληρωθεί επένδυση.

    Αν και όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης λένε πως πρόκειται για ένα εμπόδιο το οποίο και αυτό θα ξεπεραστεί, η εξέλιξη αυτή δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό – εκ νέου – στους επενδυτές.

    Όχι μόνον στον Όμιλο Λάτση, αλλά στους Κινέζους της Fosun (που ενέδωσαν να επιστρέψουν στο διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική) και τους Άραβες του Άμπου Ντάμπι.

    Ίσως την κατάσταση να διευκολύνει η Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα που με απόφαση του Πρωθυπουργού ανέλαβε συντονίστρια του έργου στο Ελληνικό.

    Η πρώην γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, Πολιτευτής του Συριζα σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη, είχε δηλώσει ότι παραιτείται για να κατέβει ως υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

    Προέκυψε όμως το Ελληνικό, απείρως πιο σημαντικό project σε όλα τα επίπεδα και κυρίως για όσους γνωρίζουν καλά από επενδύσεις.

    Άλλωστε, η κα Πέρκα ήταν υπεύθυνη της ομάδας εργασίας για το πόρισμα του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στην επένδυση της Eldorado για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ