• The Wiseman

    Ο γρίφος του Ντυνάν

    the wise man

    the wise man


    Επόμενος σταθμός, «Attica Group»

    Η ολοκλήρωση του σίριαλ του Υγεία με την πώληση, έναντι 204 εκατ.ευρώ, του ομίλου στο υπό την CVC Capital σχήμα Hellenic Healthcare, φέρνει στο προσκήνιο το επόμενο project που αφορά στην Attica Group. Με δεδομένες τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της MIG ότι η Vivartia – ο τρίτος μεγάλος επιχειρηματικός βραχίονας του συμμετοχικού ομίλου – δεν πωλείται, στην αγορά αναμένουν πως θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της Attica Group, στην οποία η MIG Shipping κατέχει το 69,08% του μετοχικού κεφαλαίου, η MIG το 10,31% και η Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 11,84%.

    Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια απόφαση θα ληφθεί για την Attica Group, στην οποία ανήκουν οι Blue Star, SuperFast Ferries, και πλέον, η Hellenic Seaways, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ιαπωνικών συμφερόντων Fortress Investrment Group που την τελευταία τετραετία έχει τοποθετηθεί με εστίαση στην Attica Group. 

    Η MIG έχει γνωστοποιήσει με επίσημη ανακοίνωση της ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης οποιασδήποτε δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της συμμετοχής της στην Attica Group από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress. 

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως κεφάλαια της Fortress είναι κοινοί ομολογιούχοι δανειστές της MIG με ανεξόφλητο υπόλοιπο 142,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εξασφαλίζεται με ενέχυρο επί μετοχών, μεταξύ άλλων, της Attica. 

    Από την πλευρά της η Attica παραπέμπει στην ανακοίνωση της MIG και υπενθυμίζει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της Fortress είναι ομολογιούχοι δανειστές της, «αφενός κοινού ομολογιακού δανείου και αφετέρου ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, τα οποία εκδόθηκαν το 2014, χωρίς να έχουν εξασκήσει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε δικαίωμα μετατροπής».

    Για την ολοκλήρωση του deal για το Υγεία εξάλλου, απαιτούνται, μερικοί μήνες ακόμη, οπότε όλα θα εξεταστούν επί νέας βάσεως.

    Η πρώτη σύνδεση οπτικής ίνας στο σπίτι από τον ΟΤΕ

    Η ενεργοποίηση της πρώτης σύνδεσης οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber To The Home) από τον Όμιλο ΟΤΕ πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τον Όμιλο ΟΤΕ και τον επικεφαλής του, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος θα υποδεχθεί σε ειδική εκδήλωση στο Π. Φάληρο (στο αστικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου) τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, τον Γ.Γ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλη Μαγκλάρα, και τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη.

    Ο ΟΤΕ προχωρά παράλληλα στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 350 εκατ.ευρώ, με στόχο να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο ομόλογο 4ετούς διάρκειας που λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

    Το νέο ομόλογο θα είναι διετούς διάρκειας και το κουπόνι εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το υφιστάμενο ομολογιακό δάνειο που λήγει στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Η νέα έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με βασικούς αναδόχους την Deutsche Bank και τη Morgan Stanley.

    Ο γρίφος του Ντυνάν

    Το θέμα του Ντυνάν και της κυβερνητικής πρόθεσης να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και να ενταχθεί στο ΕΣΥ είναι απλό: ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτόν μπορεί να κατέβει σχήμα που να εκπροσωπεί το Δημόσιο ή να λειτουργεί με σκοπό την απόκτησή του και στη συνέχεια την παραχώρησή του, ως δωρεά, στο Δημόσιο. Έτσι και η Τραπεζα Πειραιώς θα ικανοποιήσει την υποχρέωση προς τον SSM να πωληθεί και η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της.

    Με ποιον συμμαχεί η Seven Energy

    H Indoverse Coal Investments, μέλος του ομίλου Seven Energy πέρασε, ως γνωστόν στην επόμενη φάση του του διεθνούς διαγωνισμού για την απόσχιση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Οι Τσέχοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους και για τις δύο εταιρείες που διαθέτει προς πώληση μέσω διαγωνισμού η ΔΕΗ. Έχουν επίσης διαμηνύσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης της αποδοτικότητας των λιγνιτικών μονάδων που πωλούνται.

    Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν οι Τσέχοι στο όλο project είναι το γεγονός ότι η μία τουλάχιστον εταιρεία (η Czech Coal του Ομίλου Seven Energy) έχει προσλάβει ενόψει του διαγωνισμού νομικούς και τεχνικούς συμβούλους στην Αθήνα, ενώ έχει αναθέσει σε γνωστή εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία συμβούλων την επικοινωνία της σχετικά με τη συμμετοχή στη διαδικασία. 

    Η εκτίμηση της αγοράς ότι ετοιμάζεται συμμαχία – έκπληξη για τη διεκδίκηση των δύο μονάδων.

    Ξεθάβουν το τσεκούρι του πολέμου οι ακτοπλοϊκές

    Η δρομολόγηση από την του πλοίου των Μινωϊκών Γραμμών «MYKONOS PALACE» στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά – Πειραιάς, στα χωράφια δηλαδή της ΑΝΕΚ, ανοίγει νέα βεντέτα στην Κρήτη μεταξύ των δύο ανταγωνιστών.  Μετά την απόφαση του ΣΑΣ που έδωσε το πράσινο φως στην εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι, η πλευρά της ΑΝΕΚ κινητοποιήθηκε και άρχισε το δικό της lobbying φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα που «ενοχλούν» τους Ιταλούς. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις των δύο εταιρειών δεν ήταν ποτέ αγαστές, το αντίθετο. 

    Ορισμένοι θυμήθηκαν την προ πολλών ετών συμφωνία απόκτησης ποσοστού συμμετοχής 33,35% της HSW από την ΑΝΕΚ. 

    Η συμφωνία δεν προχώρησε, αλλά οι Μινωικές κράτησαν το «καπάρο» 47,5 εκατ. ευρώ που η ΑΝΕΚ είχε καταβάλει. Το θέμα βρίσκεται ακόμη σε διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο .

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ