Ο Economist, οι Tράπεζες και ο άσσος της Πειραιώς, τα 8 δύσκολα ερωτήματα στον Αστυφίδη, το πάρτι του εμπόρου όπλων ΧΧ, τα 112 εκατ. που κέρδισαν οι Γεράρδοι και ο διορατικός Κοντογούρης
Φίλοι αναγνώστες ο Wiseman σήμερα σας παρουσιάζει τους νέους κανόνες για επενδύσεις με τα μάτια του εμβληματικού Εconomist.
Περιεχόμενα
Ο Economist, οι Tράπεζες και ο Άσσος της Πειραιώς
Φίλοι αναγνώστες ο Wiseman σήμερα σας παρουσιάζει τους νέους κανόνες για επενδύσεις με τα μάτια του εμβληματικού Εconomist.
Τον Εconomist το παρακολουθούν και το διαβάζουν οι απανταχού διαχειριστές κεφαλαίων σε όλο το κόσμο και τα άρθρα του έχουν τεράστια επιρροή.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά είναι, ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως και συγκεκριμένα των ευρωπαϊκών, ο Economist σε άρθρο του με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου με τίτλο “The New Rules of investment” πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα επιστρέψουν στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικό νέο για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών.
Γιατί εκτός από τον Εconomist μόλις πρόσφατα και ο S&P αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις τρεις μόνο χώρες στην Ευρώπη που θα σημειώσει μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το έτος 2023, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση.
Σε ένα έτος που αναμένεται νέο κύμα κόκκινων δανείων στη περιοχή.
Συγκεκριμένα ο S&P προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα NPEs θα μειωθούν από 8,6% που ήταν το 2022 σε 6,6% το 2023.
Δηλαδή θα είναι το ίδιο ποσοστό με αυτό της Ιταλίας όπου ο S&P προβλέπει ότι από 5,2% που ήταν το 2022 θα πάει σε 6,5% το 2023.
Αυτό είναι ότι καλύτερο νέο για τις αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες αυτή τη στιγμή πρέπει να παίζουν με ένα P/ΤBV2023e=0,6.
Ακόμα ο S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει μια ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2023.
Πριν από μερικές ημέρες η HSBC έδωσε και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την οποία προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,9% για το 2023.
Η ελληνική οικονομία δηλαδή θα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από αυτής του Λουξεμβούργου.
HSBC: Θετική για τις τράπεζες
Γι αυτό άλλωστε σε πρόσφατο της report η HSBC είναι φουλ θετική για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο.
Συγκεκριμένα δίνει τιμή στόχο για την Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 το 1,40 ευρώ για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 το 1,60 ευρώ για την Eθνική ΕΤΕ 0% 7,87 τα 5,20 ευρώ και για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 τα 3,30 ευρώ.
Είναι ολοφάνερο ότι μετά από 15 χρόνια καταστροφής πλούτου οι Ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν μετοχικό πλούτο ξανά.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα Πειραιώς με βάση όλους τους ξένους οίκους πλην της Goldman Sachs θεωρείται μακράν η πιο υποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί πληροφορούνται ότι «στις αρχές του 2023 η διοίκηση της Πειραιώς θα τονίσει ότι πλέον η τράπεζα δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θα προβεί στην εκτίμησή ότι το 2025 η τράπεζα θα μπορέσει να βγάζει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της τάξης των 700 εκατ. ευρώ».
Δηλαδή, παίζει τώρα με ένα προσδοκώμενο P/Ε2025e=2,49.
Μακράν η φθηνότερη στον πλανήτη γη.
Εκτός του ότι θα είναι η φθηνότερη Τράπεζα η Πειραιώς θα έχει καταφέρει να έχει μια απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας της τάξης του 12%.
Ότι καλύτερο!!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman ήδη ξένα κολοσσιαία Funds παρακολουθούν στενά τη μετοχή της Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα ο κολοσσός Capital Group που έχει ήδη το 6,7% της Eurobank το 3,31 %της Εθνικής και το 4,02 % της Alpha την γλυκοκοιτάζει…
CAPITAL: Κοιτάει την Πειραιώς;
Για να γνωρίζετε το Capital δεν έχει ούτε μια μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.
Οι αγορές λένε ότι «αυτός είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι του κυρίου Μεγάλου».
Με το που θα νιώσει ασφάλεια το Capital, ότι δηλαδή δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Πειραιώς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο με βάση τους ειδικούς ότι θα τοποθετηθεί και στην μετοχή της Πειραιώς.
Κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές θεωρούν ότι, minimun το Capital θα πάρει το ίδιο ποσοστό που έχει στην Εθνική, το 3,31 % δηλαδή και maximum μπορεί να πάρει το 6,7 % που έχει στην Eurobank.
Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά το Capital μπορεί να αγοράσει από 41,4 εκατ. μετοχές μέχρι 83,8 εκατ. μετοχές της τράπεζας Πειραιώς.
Μεγάλο νούμερο.
Για να γνωρίζετε τον Ιανουάριο του 2022 η Capital είχε τοποθετηθεί στην μετοχή της Alpha Bank με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει rally και να πάει από το 1 ευρώ στο 1,45 σε χρόνο dt.
Ο λόγος που τοποθετήθηκε τότε το Capital ήταν ότι παραδoσιακά τοποθετείται τον Γενάρη αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έβλεπε πλέον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Αlpha Βank .
Φυσικά μετά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλα πήγαν πίσω.
Για να καταλάβετε στις 13 Ιουλίου του 2021 η μετοχή της Πειραιώς είχε κλείσει στα 1,39 ευρώ.
Με το γενικό δείκτη να είχε κλείσει τότε στις 869,72 μονάδες .
Εκείνη την ημέρα η κυρία Χρυσάνθη Μπερμπάτη Γενική Διευθύντρια της εταιρείας αγόρασε 1500 μετοχές με 1,40.
Από τότε έχει περάσει 1μιση χρόνος!!!
Και η μετοχή είναι στα ίδια επίπεδα τιμών με τον γενικό δείκτη να είναι 6,15% πιο πάνω.
Δηλαδή η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς έπρεπε να ήταν minimun στα 1,4755 ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο η Πειραιώς έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της πάρα πολύ.
Η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη fully loaded CET1 στο 10.7 % στο εννιάμηνο 2022.
Αυξημένο κατά περίπου 120 μονάδες βάσης μηνιαίως και κατά περισσότερο από 300 μονάδες βάσεις του τελευταίους 12 μήνες .
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτή τη στιγμή με βάση τους ξένους αναλυτές η τράπεζα με τη μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τάσος Αστυφίδης: Τα 8 δύσκολα ερωτήματα και οι απαντήσεις
Επειδή όλα τα διαβάζω και τα αναλύω, όπως πρέπει να κάνει ένας κανονικός δημοσιογράφος, χθες τυχαία μου είπαν για την ανακοίνωση που έβγαλε ο «πολύς» Τάσος Aστυφίδης.
Το Δελτίο Τύπου αφορούσε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της LAVIPHARM.
Έχω λοιπόν να θέσω μερικά ερωτήματα και απλά θα περιμένω απαντήσεις από τον μικροχρηματιστή κ. Τάσο Αστυφίδη, τον επικεφαλής μιας μικρής εταιρείας με την ονομασία AMBROSIA CAPITAL.
- Μας λέει η ανακοίνωση ότι αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 51,3 εκ. ευρώ. Η ανακοίνωση όμως δεν διαχωρίζει το equity από τα assets της οικογένειας Λαβίδα που παραχωρήθηκαν στην εισηγμένη. Η Αλήθεια είναι ότι η ΑΜΚ χρειάστηκε μετρητά 24 εκατ. ευρώ. Από αυτά βρέθηκαν μόνο τα 17 εκατ. ευρώ. Δηλαδή βρέθηκαν τα 2/3. Ισχύει;
- Αυτό στην γλώσσα των αγορών πως λέγεται; Επιτυχία η παταγώδης αποτυχία;
- Ποιος ευθύνεται; Ο CEO της LAVIPHARM Τηλέμαχος Λαβίδας ή ο ανάδοχος δηλαδή ο κ. Τάσος Αστυφιδης; Εμείς λέμε ότι ευθύνεται ο ανάδοχος. Ισχύει;
- Η ανακοίνωση γράφει ότι συμμετείχαν θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Μπορεί να μας πει ο κ. Αστυφίδης τα ονόματα των ξένων Θεσμικών; Γιατί έχω την εντύπωση πως αναφέρεται κυρίως στο fund Orasis του George Elliott. Προς θεού, μια χαρά είναι το fund αλλά είναι ελληνικότατο.
- Η ΑΜΚ έγινε στα όρια της λογιστικής αξίας της μετοχής δηλαδή πέριξ των 0,34 ευρώ. Ήταν τόσο φθηνή η αποτίμηση παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να καλύψει ολοκληρωτικά την αύξηση κεφαλαίου. Ισχύει;
- Ο κ. Αστυφίδης έχει πει κατά καιρούς ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με funds στο Λονδίνο. Ισχύει;
- Στην προκείμενη περίπτωση που ήταν τα λεφτά από την Μεγάλη Βρετανία;
- Ακούγεται στην αγορά ότι το αφεντικό της LAVIPHARM μόλις είδε ότι δεν βγαίνει η αύξηση, κινήθηκε αυτόνομα και έκανε προσωπικά τηλέφωνα σε φίλους και funds. Ισχύει;
Για την ιστορία να σας αναφέρω ότι η μετοχή χτες έκλεισε στα 0,37 ευρώ με πτώση 2,6%
ΑΔΑΕ: Τα ερωτήματα των ελέγχων
Ενώ άπαντες αναμένουν την οριστική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, σχετικά με τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην Cosmote, για τις νόμιμες επισυνδέσεις, διάφορα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν τον νομικό κόσμο της χώρας.
Το κυρίαρχο είναι για ποιο λόγο εφόσον η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) υπό τον Χρήστο Ράμμο, είχε στα αρχεία της, τους αριθμούς ήθελε να πραγματοποιήσει τους ελέγχους;
Επί της ουσίας η ΑΔΑΕ ενημερώνεται αμέσως για τα πρόσωπα που θέτει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ.
Άρα τους αριθμούς τους ήξερε όπως επίσης γνώριζε και τις διαδικασίες.
Ήθελε να κάνει show ή προσπαθούσε να θολώσει τα νερά;
Χρόνια πολλά κ. Ράμμο…
Στα 112 εκατ. ευρώ τα κέρδη των Γεράρδων
Πολλές φορές οι ανακοινώσεις των εισηγμένων και μη εταιρειών δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια.
Πρέπει να είσαι βαθύς γνωστής των πράγματων και των αριθμών για να καταλάβεις την αλήθεια.
Όπως όλοι θυμάστε η ανακοίνωση της εταιρείας Πλαίσιο της οικογένειας των Γιώργου και Κωνσταντίνου Γεράρδου, που ανακοίνωσε την έξοδο της από το ελληνικό χρηματιστήριο «ντύθηκε» με τον μανδύα της απογοήτευσης των βασικών μετόχων για την πορεία της μετοχής τους
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, όπως την αποκάλυψε ο Δημήτρης Κόκκορης στο mononews.gr.
Προφανώς βέβαια η επιτυχία του Πλαισίου οφείλεται στο ιδιαίτερα ικανό management της οικογένειας.
Με δεδομένο ότι η οικογένεια Γεράρδου εύκολα θα πιάσει το 90% που απαιτείται για την απόσυρση της εταιρείας από το χρηματιστήριο, η όλη κίνηση συνιστά μια «χρυσή» έξοδο.
Αφού μέσα σε 23 χρόνια: Η αξία της συμμετοχής από τα 37,3 εκατ. ευρώ κατά την εισαγωγή (για το 85% των μετοχών) ανέρχεται τώρα στα 101,1 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας πλέον το 100%.
Συνεπώς αν σε αυτή τη θετική διαφορά των 63,8 εκατ. ευρώ, προστεθούν τα μερίσματα που έχουν εισπραχθεί (58 εκατ. ευρώ), αφαιρεθεί το κόστος συμμετοχής σε παλαιότερη ΑΜΚ ( 10 εκατ. ευρώ) και αποσβεστεί το κόστος της δημόσιας πρότασης μέσω επιστροφής κεφαλαίου, τότε είναι ευνόητο ότι σε αυτά τα 23 χρόνια η οικογένεια Γεράρδου έγινε πλουσιότερη κατά περίπου 112 εκατ. ευρώ.
Ενδεχομένως και παραπάνω, αλλά αυτό οφείλεται στη δική της επιχειρηματική οξυδέρκεια και αποτελεσματικότητα.
Για να αποκτήσουν όλες τις μετοχές της μειοψηφίας οι βασικοί μέτοχοι της Πλαίσιο θα χρειαστεί να ξοδέψουν 18 εκατ. ευρώ. Βγάζοντας όμως την εταιρεία από το χρηματιστήριο θα έχουν την πλήρη άνεση να πάρουν αυτά τα λεφτά από το ταμείο της, μέσω επιστροφής κεφαλαίου.
Καθότι το Πλαίσιο έχει στην άκρη ρευστότητα 39,75 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνει κατά 27,5 εκατ. ευρώ τις δανειακές υποχρεώσεις.
Magnifique!!!
Ο διορατικός Κοντογούρης
Έτοιμος να προωθήσει νέα προϊόντα, είναι ο επικεφαλής του ASSET management της Τράπεζας Πειραιώς Αχιλλέας Κοντογούρης.
Ο έμπειρος τραπεζίτης που ξέρει όσοι λίγοι την αγορά, από τις αρχές του χρόνου ετοιμάζεται να εκπλήξει τον ανταγωνισμό καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να διευρύνει το πελατολόγιο του ειδικά όσοι έχουν γεμάτο πορτοφόλι.
Από τον Ιανουάριο λοιπόν η αγορά αναμένει τις κινήσεις του διορατικού Αχιλλέα.
Το πάρτι του εμπόρου όπλων
Ένα πάρτι που συζητήθηκε έκανε σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Παγκράτι κοντά στην Ηρώδου του Αττικού ο έμπορος όπλων Χρήστος Χούμπαυλης.
Οι στενοί του φίλοι του, φημολογείται ότι, τον αποκαλούν XX, προφανώς επειδή είναι ψηλός και αρκετά γεμάτος.
Το πάρτι είχε θέμα την δεκαετία του 80 εάν και ο ίδιος ανήκει στην δεκαετία του 1950 καθώς πλησιάζει τα 66-67 έτη.
Στο πάρτι καλεσμένοι επιχειρηματίες και 2-3 εκδότες και δημοσιογράφοι.
Πάντως ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει αφήσει πίσω του τα παλαιά προβλήματα
Το 2013, η «Task Force», που είχε συσταθεί υπό τον Γερµανό οικονομολόγο Χορστ Ράιχενµπαχ για να επιβλέπει την εφαρμογή του μεσοπρόθεσµου προγράμματος, είχε καταρτίσει λίστα µε 1.600 και πλέον ονόματα πλούσιων ιδιοκτητών ακινήτων και φορολογουμένων µε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι δύναται να φοροδιαφεύγουν.
Για αρκετούς από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της λίστας δεν διερευνήθηκε ποτέ το ενδεχόµενο φοροδιαφυγής.
Μεταξύ αυτών λέγεται ότι ήταν και ο Χρήστος Χούµπαυλης…
Το όνομα του Χρήστου Χούμπαυλη είχε εμπλακεί , χωρίς φυσικά να αποδειχθεί κάτι το μεμπτό στην εκποίηση τμήματος δημόσιας περιουσίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Η Ελπίς» κατά την περίοδο 1999-2000.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.