• Ο «Άρχοντας της Ίου», η βίλα Κούνδουρου, ο mr Green της ΕΤΕ και η φωτό Τσίπρα-Τσάδαρη

    Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος επισκέφθηκε το 2003 το νησί των Κυκλάδων και τότε άρχισαν όλα…

    the wise man
    image
    the wise man

    Επενδυτική φρενίτιδα από τον «Άρχοντα της Ίου» 

    Η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε 8 τουριστικά επενδυτικά σχέδια ύψους 1,1 δις ευρώ. 

    Η είδηση δεν κρύβεται στην έγκριση – αν και στην Ελλάδα η έγκριση επενδύσεων είναι πάντα είδηση – αλλά στο γεγονός ότι 3 από τις 8 επενδύσεις που πήραν το «πράσινο φως» θα γίνουν στο πανέμορφο νησί της Ίου από τον πρώην χρηματιστή της Wall Street, Άγγελο Μιχαλόπουλο. 

    Τον απόφοιτο του Κολεγίου Αθηνών που στα 18 βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για σπουδές στο πανεπιστήμιο Κορνέλ και μετά από πανέξυπνες και τολμηρές κινήσεις, που του απέφεραν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως θρυλείται, λάτρεψε την Ίο, της οποίας έχει αγοράσει έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 30% της συνολικής έκτασης του νησιού. 

    Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος επισκέφθηκε το 2003 το νησί των Κυκλάδων και τότε άρχισαν όλα…

    Σήμερα διαθέτει τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί και εχθές πήρε το ok για άλλα τρία projects – δύο θα κατασκευαστούν, ένα θα επεκταθεί – συνολικής επένδυσης 178 εκατ ευρώ και τα οποία θα δημιουργήσουν 455 νέες θέσεις εργασίας. 

    Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, boutique hotel 5 αστέρων και δύο ακόμη τουριστικά καταλύματα και κατοικίες… Δεν είναι και λίγα. 

    Και επειδή η στήλη έχει αποδείξει ότι έχει μια ροπή προς τις παροιμίες στην περίπτωση του Μιχαλόπουλου ταιριάζει γάντι η εξής: «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα». 

    Η σύζυγος του πρώην «κατοίκου» της Wall Street, Βασιλική Πετρίδου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιείται στο εμπόριο υποδημάτων, είναι η manager της επιχείρησης και το μάτι που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη…

    «Πράσινο φως» και στον Βιτάλι

    Στην μέσω τηλεδιάσκεψη συνεδρίασης της Διϋπουργικής για τις στρατηγικές επενδύσεις, αποφασίσθηκε η τροποποίηση προηγούμενης απόφασης ώστε να υπαχθεί στις διαδικασίες των «Στρατηγικών Επενδύσεων», το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου «Eloumda Hills». 

    Το πολυτελές τουριστικό χωριό θα κατασκευαστεί από την Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου κροίσου Βιτάλι Μπορίσοφ, ο οποίος θεωρείται «γκουρού» της αγοράς ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

    Η επένδυση στην Ελούντα έχει περάσει τα πάνδεινα, ωστόσο ο Βιτάλι δεν το έβαλε κάτω και ήδη έχει κατασκευάσει ένα τμήμα από τα κτίσματα, το οποίο περιλαμβάνει 17 σουίτες και εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουνίου. 

    Το projects περιλαμβάνει μαρίνα, luxury κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ ευρώ – προφανώς όσο καλύτερη είναι η θέα στο κόλπο του Μιραμπέλο, τόσο θα ανεβαίνει και το κόστος της βίλας. Εντός της έκτασης που έχει αγοράσει ο Ρώσος επιχειρηματίας βρίσκεται και η βίλα του Κρητικού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, στην οποία γυρίστηκε η ελληνική ταινία «η νεράιδα και το παλικάρι». 

    Η διϋπουργική ενέταξε στις στρατηγικές επενδύσεις επένδυση 410 εκατ ευρώ. Τα διεθνή ξενοδοχειακά brands με τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις ο Μπορίσοφ με στόχο να αναλάβουν την διαχείριση είναι η Four Seasons και η Fairmount. 

    O mr Green της Εθνικής

    Ο γενικός διευθυντής Corporate και Investment banking της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56 Βασίλης Καραμούζης από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στο πιστωτικό ίδρυμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, στον τομέα της Ενέργειας. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Εθνική ζήτησε να ενημερωθεί για τους φακέλους με τα επενδυτικά σχέδια που είχαν καταθέσει επενδυτές Έλληνες και ξένοι με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη ενέργεια, με αιχμή της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

    Οι φάκελοι έκρυβαν χρυσό, μόνο που το ελληνικό δημόσιο δεν βοηθούσε την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Τώρα που κάτι φαίνεται να κινείται στις επενδύσεις ο Βασίλης έχει πραγματοποιήσει ήδη τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και είναι έτοιμος…

    Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που σε ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο 3rdEnergy ανέφερε ότι «η Εθνική είναι έτοιμη να δώσει ρευστότητα, ιδέες και λύσεις». 

    Εξάλλου τόνισε ότι θα μπορούσαν μέσα στην επόμενη 3ετία οι πράσινες ενεργειακές επενδύσεις να φθάσουν άνετα τα 9 δις ευρώ.

    Και να μην το ξεχάσω. Ο Καραμούζης ξέρει ότι η τραπεζική, είναι σαν την άγρια δύση. Ο καλύτερος κερδίζει.

    Ο Άλέξης, ο Τσάδαρης και το Κουφονήσι

    Όποιος δεν έχει πάει στα Κουφονήσια δεν ξέρει τι χάνει… Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα της στήλης. 

    Στα Κουφονήσι και συγκεκριμένα στο άνω Κουφονήσι βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Νάξο ο Αλέξης της Κουμουνδούρου. 

    Στην χαλαρή παρέα που βρέθηκε σε ταβέρνα το νησιού με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank – και πριν πάρει την θέση – υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας και επικεφαλής της επιτροπής πιστοδοτήσεων, ο Αθανάσιος (Θανάσης για τους φίλους και συναδέλφους του) Τσάδαρης, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που ανέβασε στο facebook ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπαλαούρας. 

    Ο Ex DCEO της Attica Bank – έγινε Deputy CEO τον Ιούλιο του 2016 – βρέθηκε για λίγο καιρό μετά το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank στο οποίο φάνηκε πως δίνονταν χορηγήσεις σε επιχειρήσεις χωρίς τις αντίστοιχες εγγυήσεις, μεταξύ αυτών και προς τον Καλογρίτσα – στο επίκεντρο της κριτικής εξαιτίας της αρμοδιότητάς του στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων. 

    Βέβαια, η δικαιοσύνη που εξέτασε τις πιστοδοτήσεις δεν ενέπλεξε ποτέ το όνομα του Τσάδαρη. 

    Όσο για την παρουσία του στο Κουφονήσι δεν κάνει εντύπωση καθώς ο Τσάδαρης κατάγεται από το πανέμορφο νησί.

    Από δεξιά: Μάκης Μπαλαούρας, Αλέξης Τσίπρας, Θανάσης Τσάδαρης σε ταβέρνα στο Κουφονήσι