• The Wiseman

    Οι νέες business του (τέως) γίγαντα του Χρηματιστηρίου και o αγώνας διάσωσης του ομίλου Θεοχαράκη

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο παλιός, καλός, Θανάσης Αθανασούλης, η Unisoft… -«Πας να πουλήσεις το Κανάλι για δέκα ψωροδισεκατομμύρια στον αντίπαλό μου τον Πουλιάδη;».  –«Δηλαδή» του λέω, «τι μου προτείνεις»;

    -«Άκου εδώ. Θα σου δώσω στο χέρι δύο δισεκατομμύρια δραχμές, θα βάλουμε το Κανάλι στο Χρηματιστήριο, θα είμαστε συνεταίροι κατά 50% ο καθένας και σε δύο μήνες η περιουσία σου θα είναι γύρω στα τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές».

    Πρόκειται για διάλογο που έγινε τηλεφωνικά το 1999, όπως έχει δηλώσει ο εκδότης Γιώργος Κουρής, με τον (τέως) μεγαλομέτοχο της Altec Θανάση Αθανασούλη. Ο τελευταίος ήθελε (και τα κατάφερε) να αγοράσει το «Κανάλι 5» που μετονομάστηκε σε Alter, εισήχθη πράγματι στο χρηματιστήριο και κατέρρευσε με πάταγο. Ο αείμνηστος Θανάσης Πουλιάδης, για άλλη μια φορά, είχε χάσει τη μάχη με τον μεγάλο αντίπαλό του.

    Όμως, λίγα χρόνια μετά κατέρρευσε με πάταγο και η ναυαρχίδα του Θανάση Αθανασούλη, η Altec, από την οποία έχει μείνει ένα κέλυφος. Οι τράπεζες, που είναι σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας πληροφορικής, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πώλησης της Unisoft, της σημαντικότερης δραστηριότητας που έχει απομείνει στον όμιλο, με τις πληροφορίες να φέρνουν την εταιρεία private equity Southbridge Partners ως επικρατέστερη για την εξαγορά της.

    Την ίδια στιγμή, από τη δραστηριότητα στα έργα πληροφορικής του δημοσίου (αλήθεια, τι γίνεται με εκείνο το Μητρώο Πολιτών;) έχουν φεσωθεί κάποιοι υπεργολάβοι που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

    …και οι νέες business

    Ο Θανάσης Αθανασούλης, όμως, συνεχίζει ακάθεκτος από άλλο μετερίζι! Μετά την τεχνολογία το έριξε στα «εδώδιμα – αποικιακά» μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας akros.gr. Θα πωλεί, λέει, ελληνικά προϊόντα στα πέρατα του κόσμου και ετοιμάζει ηλεκτρονικό κατάστημα στην Amazon.

    Το γεγονός πως και κάποιοι άλλοι από τις πρώην φούσκες του Χ.Α., όπως μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου της αλήστου μνήμης Sprider κινούνται στον ίδιο χώρο, με άλλο κατάστημα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο.

    Στο σφυρί το πρώην κεντρικό κατάστημα της Peugeot

    Για τον αγώνα διάσωσης που δίνει ο όμιλος Βασίλη Θεοχαράκη θα τα ξέρετε. Η συμφωνία με τις τράπεζες περιλαμβάνει και την πώληση σημαντικού τμήματος της ακίνητης περιουσίας του ομίλου με πρώτο το πρώην κεντρικό κατάστημα της Peugeot στην Λεωφόρο Κηφισσού 138 – 140 στο Περιστέρι.

    Πρόκειται για ακίνητο που κατείχε η κάποτε κραταιά Lion Hellas, έκτασης γύρω στα 2,8 στρέμματα, με κτίριο επιφανείας 13.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Δεν θα γράψουμε με ποια αποτίμηση το έχει στα βιβλία του ο όμιλος γιατί θα στενοχωρηθούμε όλοι!

    Ο κλάδος με τα δάνεια του ενός δισ. 

    Η στήλη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα δάνεια των τριών ισχυρών ομίλων στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων (όμιλοι Θεοχαράκη, Σφακιανάκη, Σαρακάκη) που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    Τα 304 εκατ. ευρώ περίπου είναι του ομίλου Βασ. Θεοχαράκη. Ο τελευταίος έχει ήδη βάλει πωλητήριο στην εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων Sixt, την τρίτη μεγαλύτερη του κλάδου στην Ελλάδα, πίσω από την Avis (που πωλήθηκε πρόσφατα σε αμερικανο-τουρκικό σχήμα) και την Hertz – Autohellas του ομίλου Βασιλάκη.

    Στο χώρο της ενέργειας ο Θ. Δουζόγλου

    Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόλγου που έχει κυριολεκτικά σαρώσει την ελληνική αγορά ακινήτων την τελευταία τριετία ετοιμάζεται για σημαντικά βήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Τα ακίνητα, ο τουρισμός και οι ΑΠΕ φαίνεται πως θα είναι οι τρεις βραχίονες στους οποίους θέλει να κινηθεί δυναμικά η οικογένεια Δουζόγλου. Τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε και τις πρώτες πρωτοβουλίες στον ενεργειακό κλάδο λένε όσοι παρακολουθούν τον Θ. Δουζόγλου που αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ