• The Wiseman

    Υπερταμείο: Γιατί είναι υπό παραίτηση κορυφαίο στέλεχος του;

    the wise man

    the wise man


    Πάχτας εναντίον Καμμένου

    Σήμερα έχει προγραμματιστεί η δίκη με κατηγορούμενο τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο. Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προέτρεψε τους κατοίκους της Χαλκιδικής να “λιντσάρουν” τον τότε δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη κατά του κ. Καμμένου για “πρόκληση σε διάπραξη αξιόποινης πράξης” (άρθρο 184 του Π.Κ.). Προηγήθηκε αγωγή του Πάχτα την οποία έχασε ο Καμμένος. Αν η δίκη γίνει, κάποιοι ανησυχούν μήπως θα έχει την εξέλιξη της υπόθεσης του Αμβρόσιου. Εκτός εάν ο Καμμένος ακολουθήσει το προσφιλές του άθλημα της κωλοτούμπας και ζητήσει συγγνώμη ή υποστηρίξει ότι «εγώ άλλο εννοούσα».

    Σε κάθε περίπτωση,  η απόφαση του/της δικαστή/του οφείλει να είναι παραδειγματική επί των πραγματικών περιστατικών και όχι των φανταστικών αυτών που θα ισχυριστεί ο κατηγορούμενος. Να σημειώσουμε ότι ο Καμμένος δεν τα πηγαίνει τόσο καλά με τις δίκες, αφού προσφάτως μπήκε στο αρχείο και η υπόθεση των CDS.

    Ο Καμμένος είχε κατηγορήσει τον Θ. Μαργέλο για κερδοσκοπία και φυσικά έχασε την αγωγή που του έκανε ο επιχειρηματίας, αφού ο Καμένος έκανε καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο.

     Οι πιέσεις για «ενεργητική διαχείριση» δανείων και η πραγματικότητα

                Νέος γύρος δημοσιότητας υπήρξε το Σαββατοκύριακο για τις πιέσεις από τους δανειστές προς τις τράπεζες για «περισσότερο ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων», ειδικά των μεγάλων οφειλετών. Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις προσπάθειες εξυγίανσης εταιρειών με «κόκκινα δάνεια» δείχνει πως ο απαιτούμενος χρόνος είναι τουλάχιστον διπλάσιος του προβλεπόμενου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    Από τις ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας και Σελόντα που οδεύουν προς την Amerra Capital, Επιτροπής Ανταγωνισμού επιτρέπουσας…) μέχρι τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων (Β. Θεοχαράκης) και τη βιομηχανία ή τα ναυπηγεία (Νεώριο, Σκαραμαγκάς) οι χρόνοι είναι εξαιρετικά… ελαστικοί. Ούτε μπορούν οι τραπεζίτες να τα βάλουν με τη Δικαιοσύνη που έχει τους δικούς της ρυθμούς.

    Οσο για το τι μπορεί να συμβεί στα δάνεια που αφορούν μικρότερες επιχειρήσεις, οι δανειστές που πιέζουν ας ρωτήσουν τα στελέχη εταιρειών συμβούλων όπως της Ε&Υ. Η διοίκηση της τελευταίας προβλέπει πως αν τα μεγάλα «κόκκινα δάνεια» ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, τα μικρότερα επιχειρηματικά δάνεια θα είναι κυριολεκτικά εφιάλτης!

                Το άγχος κυβέρνησης και τραπεζών αποτυπώνεται σε όσα δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης: «Η δραστική και γρήγορη μείωση (σ.σ. των κόκκινων δανείων) είναι δική μας υπόθεση, δική μας ανάγκη, ανάγκη κοινωνική. Εάν δεν τα μειώσουμε μόνοι μας, θα μας το επιβάλουν και τότε θα γίνει με τους δικούς τους όρους, με τρόπο ανάλγητο και ισοπεδωτικό».

    Είναι υπό παραίτηση ο εσωτερικός ελεγκτής του Υπερταμείου;

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου

                Ισχύουν οι πληροφορίες περί παραίτησης του εσωτερικού ελεγκτή του υπερταμείου, της γνωστής και ως ΕΕΣΥΠ; Στην οδό Βουλής υποστηρίζουν πως δεν συχνάζει τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο αλλά ο άνθρωπος μπορεί να απουσιάζει για άλλους λόγους. Η διοίκηση της Ράνιας Αικατερινάρη έσπευσε να ενημερώσει πως το μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου Γιώργος Μαθιός παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους».

    Μήπως διαφωνούσε με τη διαπλάτυνση της διώρυγας της Κορίνθου, «το μεγάλο σχέδιο» που διακινούν ώστε να δείξουν πως κάτι κάνουν; Μήπως πρέπει να μειώσουν τους μισθούς στη διώρυγα της Κορίνθου;

    Στις πόσες ζημιογόνες χρήσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) θα παρέμβουν;

    Πότε θα εφαρμοστούν οι «κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης» στις περίπου 15 ΔΕΚΟ που ελέγχουν από αρχές του χρόνου;

    Η ανικανότητα της διοίκησης του ΟΑΣΑ θα αξιολογηθεί για να πάνε στο σπίτι τους αυτοί που δεν μπορούν να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

    Εκτός αν το υπερταμείο είναι ένα ακόμα ψυγείο φιλοκυβερνητικών στελεχών, αλλά με καλύτερες αμοιβές!

    Όσο για τη διαφάνεια, τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της 19ης Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου! Ούτε μήνας δεν είχε περάσει!

    Ο Ιβάν και οι κατασκευές!

                Πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά κατασκευών υποστηρίζουν πως η διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού από τον Ιβάν Σαββίδη, σε σχήμα με τους Γερμανούς της Deutsche Invest (μαζί παίρνουν και τον ΟΛΘ) μπορεί να είναι προάγγελος σοβαρότερων εξελίξεων.

    «Η κοινοπραξία του Ιβάν Σαββίδη δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία στη διαχείριση οδικών αξόνων», εξηγούν.

    Λέτε γι’ αυτό να κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες διάφορα σενάρια για επένδυση του επιχειρηματία, σε εισηγμένο κατασκευαστικό όμιλο;

    Οι υποδομές φαίνεται πως είναι από τους αγαπημένους του τομείς όπως δείχνουν και οι επενδύσεις σε τουρισμό, λιμάνια και η διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού.

    Στο σκοτάδι για ΕΒΖ

                Ουδείς έμαθε τι συνέβη σε εκείνη τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή υπό τον Αλέξη Τσίπρα  για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

    Πιθανώς επειδή αύριο προγραμματίζεται νέα σύσκεψη. Η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.

    Όσο για την πρόταση της Royal Sugar ΑΒΕΕ, η ελληνική εταιρεία θέλει μόνο το ζαχαρουργείο των Σερρών, όχι ολόκληρη την ΕΒΖ με τις χιλιάδες αμαρτίες!

    Πρόκειται για παραχώρηση που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως λένε κάποιοι.

    Ο πρόεδρος της ΕΒΖ Παναγιώτης Αλεξάκης τι λέει άραγε;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ