• Γιατί το ΜΜ ανεβάζει στροφές για εκλογές, τι συμβαίνει με την Grivalia στην Μύκονο, το μυστικό κάλεσμα του βρετανού πρέσβη, το μεγάλο μέρισμα του ΟΠΑΠ, και ποιες τράπεζες δίνουν δάνεια στην Τουρκία

    Ο Wiseman  σας πληροφορεί πως σε σχέση με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής και τα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στο ΜΜ (Μέγαρο Μαξίμου) όπου οι άνθρωποι είναι ρεαλιστές, επικρατεί συγκρατημένη απαισιοδοξία…

    image

    Μυρίσανε Εκλογές : Το Μαξίμου ανεβάζει στροφές στην παραγωγή κυβερνητικού έργου

    Πυκνώνουν στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο οι κινήσεις που δείχνουν ότι «βαίνομεν προς εκλογάς».

    Για όσο συμβαίνουν στο προσκήνιο, ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

    Οποιος λοιπόν  βλέπει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει περιοδεία στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, ή ακούει τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το Πάσχα,   τι άλλο θα μπορούσε να συμπεράνει ;

    Για το  παρασκήνιο, υπάρχει ο Wiseman για να σας ενημερώσει.

    Όπως λοιπόν πληροφορηθήκαμε  από το Μέγαρο Μαξίμου «έφυγε» πριν από καμμιά δεκαριά μέρες  ρητή εντολή προς όλους τους υπουργούς της Κυβέρνησης να βγάλουν όποιο νομοσχέδιο υπάρχει στα συρτάρια ή στα σκαριά και να επισπεύσουν την κατάθεση του στη Βουλή.

    Οι πιο παρατηρητικοί από τους αναγνώστες θα έχουν ήδη  διαπιστώσει ότι επικρατεί ένας δημιουργικός οργασμός στη Βουλή με νομοσχέδια που κατατίθενται ή εισάγονται προς συζήτηση.

    Σε τέτοιο βαθμό που γίνονται  ευτράπελα όπως εκείνο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος από τη βιασύνη του βρέθηκε σε λάθος αίθουσα.

    Επίσης από τον συνωστισμό που δημιουργείται ορισμένες φορές το ένα νομοσχέδιο «καπελώνει» επικοινωνιακά το άλλο.

    Τα παραπάνω νομίζω καταδεικνύουν ότι όχι απλώς υπάρχουν σκέψεις για εκλογές, αλλά ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός τους.

    Απομένουν βέβαια να ρυθμιστούν δύο κρίσιμες παράμετροι.

    Η πρώτη αφορά στην νέα τροποποίηση του Εκλογικού Νόμου με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος  με 10 έδρες, και η δεύτερη (την οποία όμως είναι ανεξάρτητη από την βούληση της Κυβέρνησης) αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Όσο διαρκούν οι εχθροπραξίες θα ήταν εξαιρετικά επιπόλαιο για οποιαδήποτε Κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Όμως το νέο ασταθές  διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα προκύψει μετά τον πόλεμο   αποτελεί και την προσήκουσα  επίκληση  τόσο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής όσο και της αλλαγής του εκλογικού Νόμου, προκειμένου στις συνθήκες αυτές η χώρα να διαθέτει ισχυρή Κυβέρνηση.

     

    Ποιες  ελληνικές τράπεζες δανείζουν Τουρκία

    Μαθαίνουμε δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο consortium που έχει συστήσει η EBRD, προκειμένου να δανείσουν την Fraport στην Τουρκία.
    Η ΕBRD έχει επικριθεί για την “φιλοτουρκική στάση της” καθώς με τα άφθονα δάνεια που έχει χορηγήσει στην γείτονα χώρα, δεν συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της.

    Από την πλευρά της  γερμανοτουρκική κοινοπραξία των Fraport και TAV Havalimanlari Holding, η οποία προσφάτως εξασφάλισε εκ νέου τη σύμβαση για να συνεχίσει να έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Αττάλειας,  προσπαθεί εδώ και δύο – τρείς μήνες να κλείσει ένα μεγάλο δάνειο άνω του 1,5  δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του project.

     

    Σύμβουλο αποεπένδυσης θα προσλάβει το ΤΧΣ

    “Παρόλο που η ομορφιά βρίσκεται σε απλά, ο νέος Νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πολύπλοκος.”

    Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη σύνταξη του νέου Νόμου ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.

    Όσο για τη δομή του, ο νέος Νόμος θα  έχει δύο κεντρικούς  στόχους.

    Καταρχάς θα απλοποιεί τη διοίκηση του Ταμείου,  και δεύτερον , θα  παρέχει στο ΤΧΣ την ευχέρεια απομείωσης  των δικαιωμάτων που διαθέτει στις τράπεζες.

    Το Ταμείο θα προσλάβει σύμβουλο αποεπένδυσης προκειμένου να προχωρήσει να προχωρήσει η στρατηγική επιλογή μείωσης της θέσεως που κατέχει στις συστημικές τράπεζες.

    Πρωτίστως της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,83% 7,22 της οποίας ελέγχει το περίπου 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Βέβαια με τέτοιο επενδυτικό κλίμα πώς θα βγει το ΤΧΣ στις αγορές και το κυριότερο τι τιμή θα καταφέρει να πιάσει είναι άλλο θέμα.

     

    Το “άβατο” της Μυκόνου

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις της επένδυσης των Αράβων του Αστέρα Βουλιαγμένης στη Μύκονο, ερωτήματα εγείρονται και για την τύχη του project της Grivalia στο νησί των ανέμων.

    Φήμες ότι ο real estate βραχίονας της Eurobank ΕΥΡΩΒ 4,92% 1,92 υπαναχωρεί από την επένδυση των 60 εκατομμυρίων έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν, ωστόσο η εταιρεία παραπέμπει κάθε διερωτώμενο στη δήλωση της Ναταλίας Στράφτη στο πλαίσιο της Prodexpo North.

    Η Νο2 της Grivalia είχε πει προ σχεδόν ενός δεκαημέρου ότι οι επενδυτές επανεξετάζουν τις “λεπτομέρειες” της στρατηγικής επένδυσης στην Άνω Μερά, έπειτα από το μπλόκο του ΣτΕ, προκειμένου το project να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης.

     

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζουν οι όροι δόμησης στο Ελληνικό

    Μικρές αλλαγές στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού υπογράφουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο πεζόδρομος στον Άγιο Κοσμά θα δημιουργηθεί ανάμεσα στις κατοικίες, ενώ ο μικρότερης διατομής πεζόδρομος που προβλεπόταν μπροστά από αυτές, δίπλα στη θάλασσα, καταργείται και υποκαθίσταται από μια λωρίδα κοινόχρηστων χώρων.

    Επίσης, στην περιοχή του Επιχειρηματικού Κέντρου δεν περιλαμβάνεται η δόμηση των εκτάσεων που διατίθενται για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

    Στην παραλία του Αγίου Κοσμά, πρωτεύουσα χρήση είναι η κατοικία, το ποσοστό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 80%.

     

    Toν Ιούνιο οι δεσμευτικές προσφορές για την «Αριάδνη».

    Εντός του Ιουνίου, εκτός απροόπτου διότι οι καιροί που διανύουμε είναι περίεργοι, αναμένεται οι διεκδικητές του πακέτου των 5,5 δις.ευρω της Αριάδνης να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στην PQH.

    Παρόλο που θα  ήταν πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις για το ύψος αυτών, αν κρίνω από όσα έχω πληροφορηθεί  για το περιεχόμενο των μη δεσμευτικών προσφορών, να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι  το τίμημα δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 750 εκατ. ευρώ.

     

    Kατασκευαστές Υπουργείου

    Σε «δεύτερο ημίχρονο»  οδηγούνται οι συζητήσεις του Υπουργείο Υποδομών με τις εργοληπτικές οργανώσεις για πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους Προυπολογισμούς  των δημόσιων έργων λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

    Μου λένε πως στη χθεσινή σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργοληπτών να μην κάνουν διαρροές, ανατροφοδοτώντας έτσι το νοσηρό κλίμα που επικρατεί εσχάτως.

    Οι οργανώσεις έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ σχετικά με το ζήτημα προτείνοντας μία σειρά από μέτρα, τα οποία έχει στα χέρια του και μελετά ο  Κώστας Αχ. Καραμανλής.

    Το Υπουργείο έχει ήδη επέμβει μία φορά στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ετοιμάζει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα το παρατηρητήριο τιμών με στόχο την αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

    Προς το παρόν πρέπει να αρκεστεί στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, αν και αυτό το μέτρο σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ για να μην έχουμε αυξημένα επίπεδα παρεμβατισμού.

    Ας ελπίσουμε ότι η λύση δεν θα δοθεί ….στα πέναλτι.

     

    Η μάχη της κυμαινόμενης Κιλοβατώρας

    Ποιος να μας το έλεγε ότι θα έφθανε μία μέρα που  η «μάχη σταθερού – κυμαινομένου» επιτοκίου  θα μεταφερόταν στην ενέργεια.

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,54% 11,22 πάντως έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν υφίσταται καμία αλλαγή των όρων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους 500.000  πελάτες της που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια.

    «Τα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

    Τα συμβόλαια αυτά δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου».

     

    Τα χρυσά μερίσματα του ΟΠΑΠ 

    Διθυραμβικών σχολίων έτυχε από την αγορά το συνολικό ποσό που πρόκειται να διανείμει ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,28% 16,64 στους μετόχους του τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Πρόκειται για μία ιστορική μερισματική απόδοση που ανέρχεται στο 12,5%, χωρίς να παρατηρείται εύκολα ιστορικά τέτοιο μέγεθος.

    Ακολουθούν τα ΕΛΠΕ, για παράδειγμα, με 9,5% Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μία μηχανή παραγωγής κερδών για τους μετόχους του, όπου με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα εμφάνισε αύξηση στα καθαρά κέρδη 26,4% στα 259,4 εκατ. ευρώ ή κατά 151,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση, αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του χαμηλότερου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

    Στη Wall Street όταν μία μετοχή εμφανίζει τέτοια μερισματική απόδοση συνήθως ανεβαίνει αναλόγως.

    Στην Ελλάδα και στο αναδυόμενο Χρηματιστήριο Αθηνών των ούτε 50 εκατ. τζίρου των δύο τελευταίων ημερών, θα φανεί το τι θα συμβεί.

    Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες μέρισμα 50 λεπτά και 90 λεπτά επιστροφή κεφαλαίου.

    Που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα εισπράξουν καθαρά 47,5 λεπτά και καθαρότατη την επιστροφή κεφαλαίου. Σύνολο 1,375 ευρώ.

    Αυτό όταν οι αναλυτές περίμεναν συνολικά 1,20 ευρώ.

    Γενικότερα πάντως, αποτελεί τάση τις τελευταίες μέρες οι επενδυτές να βρίσκουν καταφύγιο στις εταιρείες με καλά μερίσματα και υγιή οικονομικά στοιχεία.

     

    Οι νέες business του Μπερνίτσα και του Λαμπαδάριου

    Μια από τις μεγαλύτερες νομικές φίρμες στην Ελλάδα η Μπερνίτσας ενήργησε ως νομικός σύμβουλος στον Όμιλο MBC για την επένδυση του ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ στον Antenna Greece BV, την έμμεση μητρική εταιρεία του Antenna TV και του Makedonia TV.

    Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου, μετά την οποία ο Όμιλος MBC απέκτησε σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην Antenna Greece BV.

    Η MBC Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με έδρα το Ντουμπάι.

    Ο νομικός Νίκος Παπαχριστόπουλος με τη βοήθεια της Σοφίας Κοντού ηγήθηκε της πολυμελούς ομάδας της νομικής φίρμας Μπερνίτσας που συμβούλευσε τον Όμιλο MBC για τη συναλλαγή αυτή.

    Όσον αφορά τώρα την Αττική Οδό μια άλλη νομική φίρμα η «ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ορίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ , ως σύμβουλος στην διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

    Το Ταμείο όρισε επίσης τις «Lazard» και «Τράπεζα Πειραιώς A.E.» ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, καθώς και τις εταιρείες «AVARIS», «Tolplan» και «Infrata» ως τεχνικούς συμβούλους σε σχέση με τον Διαγωνισμό́ και τη Συναλλαγή.

    Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διεθνή διαγωνισμό για τη νέα 25ετή παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου έχει ορισθεί στις 20 Απριλίου 2022.

     

    Οι βρετανικές business με τις Offshore

    Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι προ ημερών ο νέος πρέσβης Μάθιου Λοτζ κάλεσε στην πρεσβευτική κατοικία, στο Κολωνάκι εκπροσώπους εγχώριων ενεργειακών εταιρειών.

    Μαζί με κορυφαία στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

    Η Βρετανία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

    Οι Βρετανοί επεσήμαναν στους Έλληνες επιχειρηματίες ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την ελληνική αγορά υπεράκτιων πάρκων, με την αγορά βρετανικής τεχνολογίας  καθώς πρόκειται για επενδύσεις τεράστιας σημασίας

    Οι Βρετανοί προσφέρουν τραπεζική στήριξη και τεχνογνωσία υπό την προϋπόθεση ότι μέρος του εξοπλισμού των πάρκων θα  προέλθει από εταιρείες του Λονδίνου.

    Όσον αφορά τους μεγάλους παίκτες, η ΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ 1,39% 18,25 συνεργάζεται με την Ocean Winds (σύμπραξη της πορτογαλικής EDP και της γαλλικής ENGIE).

    Η «Μυτιληναίος» με την δανική Copenhagen Offshore Partners.

    Ο όμιλος Κοπελούζου και η RF Energy (συμφερόντων Φειδάκη και Ρέστη) με όχημα μια νέα κοινή εταιρεία, την «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», σχεδιάζουν να αναπτύξουν θαλάσσια πάρκα 850 MW.

    Σε αναζήτηση συμμαχιών για ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων βρίσκονται επίσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, ΕΝΤΕΚΑ, ResInvest  κ.ά.

     

    To MM, η σύνοδος κορυφής και οι ενεργειακοί παίκτες

    Ο Wiseman  σας πληροφορεί πως σε σχέση με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής και τα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στο ΜΜ (Μέγαρο Μαξίμου) όπου οι άνθρωποι είναι ρεαλιστές, επικρατεί συγκρατημένη …απαισιοδοξία!

    Σας μεταφέρω το πνεύμα συζήτησης που έγινε πολύ πολύ πρόσφατα στο ‘Μεγάλο Μαγαζί’ για το φλέγον θέμα των τιμών της ενέργειας.

    -Γιατί δεν θέλουν μέτρα οι Γερμανοί; Ποιος τσεπώνει τα πολλά λεφτά από την κρίση που τα πληρώνει ο Ευρωπαίος (και ο Έλληνας φυσικά) καταναλωτής;

    -Τα πολλά τα βγάζει ο Πούτιν αλλά μην ξεχνάς πως και οι Αμερικανοί που παράγουν σχιστολιθικό αέριο κονομάνε χοντρά. Εννοείται και οι Νορβηγοί και οι καταριανοί παραγωγοί φυσικού αερίου αλλά  και οι πανίσχυροι  διεθνείς traders που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να κερδοσκοπήσουν στην Ολλανδία που είναι ο κόμβος αερίου της ΕΕ.

    -Εδώ οι Έλληνες;

    -Ξεκάθαρα βάζουν και αυτοί το …καπελάκι τους στις αυξήσεις, μιλάμε για τους 5-6 μεγάλους καθετοποιημένους που βγάζουν πολλά και τα πληρώνουν οι νοικοκυραίοι τα σπασμένα.

    -Συνεπώς, τι θα κάνει η Ευρώπη κεντρικά ώστε να κρατηθεί χαμηλά η τιμή του αερίου. Θα βάλει πλαφόν; Θα υιοθετήσει άλλο πακέτο;

    -Μάλλον  δεν θα κάνει  τίποτα επί της ουσίας και θα πει «ας δούμε πως θα πάει η κατάσταση και κατά το Μάιο-Ιούνιο βλέπουμε»…

    Ο Σημίτης  είχε πει προς 20ετίας «αυτή είναι δυστυχώς η Ελλάδα…» με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές».

    Σήμερα στο ΜΜ κάποιοι λένε «αυτή είναι  η ΕΕ…» και πιστέψτε με δεν καθόλου, μα καθόλου αντι-ευρωπαίοι, το αντίθετο μάλιστα. Απλώς είναι ρεαλιστές.

    Το είχε γράψει ο Τσαρλς Μπουκόφσκι στις ‘Ιστορίες καθημερινής τρέλας’: «οι απαισιόδοξοι είναι οι ρεαλιστές του σήμερα…».

    Ισχύει το ρητό και για τον έρμο Έλληνα νοικοκύρη αλλά και για τον Ουκρανό πρόσφυγα…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.