• Η σπαζοκεφαλιά του Τζίγγερ, το pressing του mr Aegean, η επιστολή της Duet στη Nomura και σε ποιον ανήκει το νέο mansion στο Ψυχικό

    Κοντά Σχολή Μωραΐτη στην οδό Παπαναστασίου χτίζεται ένα υπέροχο σπίτι. Mansion θα το έλεγα.

    the wise man
    image
    the wise man

    Τι γίνεται με την Optima Bank;

    Με βάση τον σχεδιασμό προ Covid η τράπεζα στόχευε ήδη να έχει ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με είσοδο νέων ισχυρών επιχειρηματιών, προεργασία που όπως πληροφορείται η στήλη είχε κάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

    Ο κορονοϊός, όμως, έφερε τα πάνω-κάτω και οι επιχειρηματίες με τους οποίους είχε συμφωνήσει ο Τζίγγερ, μετρούν ήδη ζημιές και το μόνο που τους καίει είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ταμείο τους, να ενισχύσουν την ρευστότητά τους μη τυχόν και την βγάλουν μέχρι τον Άνοιξη του 2021.

    Το σκηνικό, λοιπόν, άλλαξε και τα επεκτατικά σχέδια της Optima παίρνουν λίγο τράτο… Ακόμη και οι εφοπλιστές, που έβγαλαν τρελά κέρδη με το πετρέλαιο, δεν είναι ώρα να επενδύσουν. Όπως είπαμε όλοι τους επόμενους μήνες θα παίζουν άμυνα!

    Μοντέλο αλά Lufthansa θέλει ο Ευτύχης

    Όσα λεφτά κι έχουν οι μέτοχοι μια αεροπορικής εταιρείας, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της ολέθριας κρίσης που πλήττει τον κλάδο των αερομεταφορών.

    Έτσι, και οι μέτοχοι της Aegean airlines ΑΡΑΙΓ -0,24% 12,30 βλέπουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Εξάλλου, ήταν σαφής στην περιγραφή του ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης. Και τώρα, όπως είπε, περιμένει κρατική στήριξη.

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι συζητήσεις που κάνει με την κυβέρνηση αφορούν μεν στήριξη, χωρίς όμως είσοδο – κατ` αναλογία της στήριξης – του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean. Μοντέλο Lufthansa.

    Οι Γερμανοί ζήτησαν κρατική στήριξη, το γερμανικό δημόσιο τους είπε ότι θα βάλει περίπου 7 δις ευρώ έναντι του 25% της εταιρείας και εκείνοι αρνήθηκαν, διότι δεν θέλουν το κράτος στα πόδια τους…

    Εκεί η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, εδώ μόλις ξεκινά…

    Όπως αναφέρει το Business Insider, ο γερμανικός αερομεταφορέας πλέον έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και το ΔΣ του πρέπει να έρθει σε συμφωνία διάσωσης με το γερμανικό κράτος, το αργότερο ως σήμερα  το απόγευμα.

    Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν θετικά, το κράτος θα διασώσει την Lufthansa διαθέτοντας σχεδόν 10 δισ. δολάρια. Πάντως σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το γερμανικό κράτος δεν θα έχει λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής της αεροπορικής εταιρείας.

    Ενδιαφέρον προκάλεσε στην στήλη η παραδοχή του Ευτύχη ότι στην αρχή το management δεν κατάλαβε το βάθος της κρίσης και μετά από δύο μήνες διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν όπως είπε «από το ρετιρέ, στο υπόγειο».

    Όσο για το προσωπικό της εταιρείας τμήματα όπως αυτά της εκπαίδευσης, σεμιναρίων κλπ, έχουν μπει, ήδη, σε διαθεσιμότητα.

    Η αλήθεια για την Bad Bank

    Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, η στήλη πρώτη έγραψε στις 29 Απριλίου για την πρόταση που ετοιμάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την σύσταση μιας εθνικής bad bank.

    Το σχέδιο έχει βάση και μπορεί να δώσει μια ριζική λύση στο πρόβλημα των «αναλλοίωτων» στον χρόνο κόκκινων δανείων, ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    Κι αυτό διότι βρίσκει εμπόδια στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp) καθώς το δημόσιο θα κατέχει το 50%, άντε το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Bad Bank που σημαίνει πως πρέπει να βάλει κεφάλαια. Κι αυτό αποτελεί κρατική στήριξη, κάτι που απαγορεύεται, προς το παρόν.

    Βέβαια, οι συνθήκες είναι ακραίες και απαιτούν ακραίες λύσεις, ωστόσο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζουν τους κανόνες.

    Εδώ στην πρώτη κατοικία έβγαλαν στην κυριολεξία την πίστη επί μια ολόκληρη νύχτα στον Κυριάκο για να δώσουν παράταση 3 μηνών σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί καμία τράπεζα εν μέσω covid να κάνει πλειστηριασμούς… Γι αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι. Όσο για τον Στουρνάρα πράττει ορθά και ετοιμάζεται.

    Το ολονύκτιο θρίλερ Μητσοτάκη με την πρώτη κατοικία

    Η στήλη λοιπόν θα μας περιγράψει τι έγινε την νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο πόκερ που έπαιζε ο Κυριάκος με τους ευρωπαίους -δανειστές με βασικό ζητούμενο από την πλευρά της Αθήνας την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Οι ξένοι έλεγαν επίμονα εδώ και ένα μήνα ΟΧΙ στο αίτημα της Αθήνας για παράταση.

    Την προηγούμενη Δευτέρα μετά τις αδιέξοδες συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το θέμα ανεβαίνει level και αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιλυθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

    Την Τετάρτη το βράδυ ο Μητσοτάκης – αφού είχε απορριφθεί τις προηγούμενες ώρες το αίτημα για παράταση μέχρι το τέλος του 2020 – έβαλε την κόκκινη γραμμή στους 3 μήνες. Η απάντηση από την Ευρώπη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ήταν: σας δίνουμε 1 μήνα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: 3 μήνες, ούτε ημέρα λιγότερο και αισίως προς τα ξημερώματα πήραμε τους 3 μήνες και άλλους 5 για τους κορονόπληκτους.

    Ουσιαστικά, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2021 όταν και θα εφαρμοσθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

    Η λεπτή σχέση Άδωνι-τραπεζιτών

    Συνάντηση μέσα στην εβδομάδα πληροφορούμαι ότι θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

    Ο Άδωνις θα τους ζητήσει να μην ζητούν εγγυήσεις για να δανείσουν τις επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Διότι πράγματι ζητούν και οι επιχειρήσεις (αναφέρομαι στις πολύ μικρές, μικρές) δεν έχουν ούτε ευρώ τσακιστό.

    H επιστολή της Duet

    Την υπόθεση της Forthnet την ξέρετε. Απλά να σας θυμίσουμε ότι ο σύμβουλος των τραπεζών για την πώληση η Nomura,  προ μηνών κάλεσε το fund Duet προκειμένου να ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πολύπαθης εταιρείας.

    Και εκεί λοιπόν που προχωρούσαν όλα ομαλά, τα «αγόρια» της Nomura, με εκ των έσω βοήθεια, πέταξαν εκτός την Duet και φώναξαν την  BC Partners.

    H Duet είναι έξαλλη και για αυτό τον λόγο έστειλε επιστολή στην Nomura στην οποία λέγεται ότι αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

    α)Μας προκαλεί μεγάλη  έκπληξη το γεγονός ότι, μετά από μια περίοδο οκτώ μηνών κατά την οποία η Duet επέδειξε την πλήρη δέσμευσή της να εκτελέσει τη Συναλλαγή με γρήγορο και διαφανή τρόπο, τροποποιώντας τις προσφορές μας όπως ακριβώς μας ζητήσατε, οι Τράπεζες αποφάσισαν να παραχωρήσουν αποκλειστικότητα σε μια εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία  μόνο τον τελευταίο μήνα.

    β) Η Nomura διεξήγαγε μια διαδικασία χωρίς πλήρη διαφάνεια, η οποία ήταν επιζήμια για εμάς και κατά τη γνώμη μας και για τις Τράπεζες.

    Για να δούμε εάν η Nomura  θα απαντήσει.

    Α και να δώσω  μια συμβουλή: Ο  τύπος που παίζει παιχνίδια και απειλεί με αγωγές να ξέρει ότι αργά η γρήγορα θα τον πετάξουν έξω με τις κλωτσιές. Και κακώς οι τραπεζίτες δεν τον έχουν στείλει σπίτι του.

    Το mansion στο Ψυχικό

    Κοντά στη Σχολή Μωραΐτη στην οδό Παπαναστασίου χτίζεται ένα υπέροχο σπίτι. Mansion θα το έλεγα. Μάλιστα χτίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μου λένε ότι είναι ιδιοκτησίας πολύ γνωστού παίκτη των αγορών …Not bad

    Live o Warren Buffet

    Το mononews.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό  media που μετέδωσε live την ομιλία στους επενδυτές και στους δημοσιογράφους , του διάσημου Warren Buffet το Σάββατο το βράδυ στις 11. Ελπίζουμε να γίνατε πιο σοφοί όσοι παρακολουθήσατε live την ομιλία του διασημότερου επενδυτή του κόσμου του επονομαζόμενου και “Σοφού της Ομάχα”.  Φυσικά έχει σημασία πως θα αντιδράσουν σήμερα οι αγορές μετά την ομιλία του Buffett.