• Η ατυχία της Lamda με τα malls, ο φάκελος Aegean, το timing Κοντομέρκου και το κρυφό μήνυμα Καλλιτσάντση

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των φακέλων που είναι ανοικτοί και στους οποίους προσθέτουν μέτρα στήριξης ξεχωρίζει ο φάκελος της Aegean airlines.

    the wise man
    image
    the wise man

    Βουτιά στις τράπεζες

    Την κάτω βόλτα πήραν εχθές οι τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με πτώση 8,28% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σε βουτιά 4,12%.

    Οι επενδυτές δείχνουν μια νευρικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου τι θα γίνει με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με λεφτά των Βρυξελλών.

    Η αναμονή προκαλεί ρευστοποιήσεις την στιγμή που οι τράπεζες θα αρχίσουν εκ νέου να μετρούν κόκκινα δάνεια λόγω κορονοϊού.  Βέβαια χθες η Wall Street πήρε ανάσες οπότε λογικά σήμερα τα πράγματα και στις ελληνικές μετοχές θα είναι ήπια.

    Στην κόψη του ξυραφιού η Aegean. Στήριξη από τους CEO`s των τραπεζών

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των φακέλων που είναι ανοικτοί και στους οποίους προσθέτουν μέτρα στήριξης ξεχωρίζει ο φάκελος της Aegean airlines ΑΡΑΙΓ -0,64% 12,44 . Κι αυτό διότι η ιδιωτική εταιρεία είναι εκ των πραγμάτων – λόγω έλλειψης ανταγωνισμού – ο «εθνικός» αερομεταφορέας της χώρας.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο στήριξης και σύμμαχοι του Ευτύχη Βασιλάκη στην προσπάθεια να κρατήσει όρθια την επιχείρηση με γενναία στήριξη είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι όμως περιμένουν αβάντα για το θέμα από την κυβέρνηση.

    Κι αυτό διότι η Aegean είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες και όπως πληροφορούμαι οι CEO`s των τραπεζών θέλουν να στηρίξουν την επιχείρηση με γενναίες χρηματοδοτικές γραμμές.

    Η πίεση στην εταιρεία – όπως σε όλες τις αεροπορικές ανά την υφήλιο – είναι ισχυρή εξ ου και εχθές η μετοχή της έκλεισε με πτώση 24,23%.

    Το «στραπάτσο» της Lamda από τα malls

    Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο στρατηγείο της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,59% 6,69 για τις εξελίξεις στο μέτωπο των malls.

    Όπως πληροφορείται η στήλη πέραν της κάθετης πτώσης των εσόδων που προκαλεί το δίμηνο lockdown και το haircut που έρχεται στα ενοίκια καθώς οι φίρμες δεν μπορούν να ανταποκριθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 όπως μαθαίνω ότι λένε, η διοίκηση της Lamda βλέπει το σχέδιο εισόδου της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο να απομακρύνεται επικίνδυνα. Κι αυτό διότι κι όταν ανοίξουν οι αυστηροί κανόνες θα πλήξουν τους τζίρους των καταστημάτων.

    Τουλάχιστον, ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου πήρε μια ανάσα μετά τις δηλώσεις της Mohegan πως είναι πιστή στην υλοποίηση του έργου για το Καζίνο στο Ελληνικό.

     Κοντομέρκος: Είμαστε έτοιμοι . Στήριξη στο ΑΕΠ

    Μπορεί η εταιρεία Mohegan να αντιμετωπίζει κι αυτή με την σειρά της προβλήματα από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, εντούτοις ο επικεφαλής της Μάριο Κοντομέρκος σε απόλυτη, όπως μαθαίνω συνεννόηση με την κυβέρνηση, προέβη στην δήλωση προσήλωσης στην επένδυση του Ελληνικού και μάλιστα την πρώτη ημέρα άρσης της καραντίνας.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της στην άμεση ενεργοποίηση του έργου στο Ελληνικό καθώς αυτό μεταφράζεται σε ΑΕΠ. Ισχυρό ζητούμενο την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην ύφεση!

    Λεφτά στους ξενοδόχους για ανακαίνιση και όχι άνοιγμα

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο πακέτο των μέτρων στήριξης του τουρισμού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανοίξει μόλις το 30-35% των ξενοδοχείων. Κι αυτό διότι φέτος ο τουρισμός είναι αδύνατον να υπάρξει σε μεγάλο βαθμό.

    Έτσι, όπως μαθαίνω, η ρευστότητα που θα δοθεί θα καλύψει για πολλούς ξενοδόχους τις ανακαινίσεις που θα έκαναν το 2021 και με αυτό τον τρόπο θα κρατηθούν εν ζωή το 2020.

    Φουρλής: Πρόβλημα τα ενοίκια

    Ο ένας μετά τον άλλον οι ισχυροί επιχειρηματίες του εμπορίου θέτουν το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων διότι αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

    «Το θέμα μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει για καιρό ακόμα», είπε το αφεντικό του ομίλου Φουρλής ΦΡΛΚ -0,94% 4,23 , Βασίλης Φουρλής ενώ έθιξε μια σειρά από θέματα όπως για παράδειγμα τι δυνατότητα και την ευελιξία των αλυσίδων να ακυρώσουν παραγγελίες που είχαν με ξένες μεγάλες φίρμες τον χειμώνα.

    Καλλιτσάντσης: «Σε αυτή τη φάση όχι»…

    Εχθές, πρώτη ημέρα σταδιακής άρσης του lockdown τα αυτοκίνητα που διήλθαν από την Αττική Οδό ήταν αυξημένα κατά 25.000. Τάδε έφη ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,64  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

    Στο ερώτημα αν θα αυξηθούν τα διόδια είπε ότι «σε αυτή τη φάση δεν το συζητάμε καθώς μόλις επανέρχονται οι πολίτες στην καθημερινότητα».

    Το θέμα όπως καταλαβαίνετε παραμένει ανοικτό, η κυβέρνηση δεν το συζητά, η Ελλάκτωρ πιέζει καθώς χρειάζεται έσοδα – πόσω άλλον τώρα που πολλά projects αναβάλλονται λόγω κορονοϊού – και το παιχνίδι συνεχίζεται… με πολλά ακόμη επεισόδια.