• Οι εντολές Στουρνάρα για την Bad Bank, το μυστικό της ΤΕΝΕΡΓ, οι περικοπές σε EUROBANK και ALPHA και ποια στελέχη media shop κουβεντιάζουν στην ΑΑΔΕ

    Ίσως δεν το ξέρετε η δεν το έχετε καταλάβει αλλά η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ είναι η μοναδική μεταξύ των blue chips που καταγράφει από την αρχή του έτους έως σήμερα άνοδο 12%.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Μιλτιάδης και οι 27 Πρέσβεις

    Αν δεν ήταν κρίσιμο το ζήτημα και δεν συσχετίζονταν με το πώς θα συνδεθούν μεταξύ τους οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άρση του lockdown κανείς δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία σε μια σύσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τους Πρέσβεις των 27 χωρών-μελών.

    Υπό τα νέα κρίσιμα δεδομένα η σύσκεψη που θα γίνει με digital τρόπο σήμερα το μεσημέρι έχει ενδιαφέρον και καλό θα ήταν να μάθουμε μετά το πέρας αυτής τι μετέφεραν οι διπλωμάτες στον Έλληνα υφυπουργό. Διότι το lockdown δεν είναι αυτόνομα εθνικό καθώς συνδέεται ευθέως με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης αλλά και με τα σχέδια των εθνικών ηγεσιών.

    Ο φόβος του Μαξίμου

    Τα νέα από το Βερολίνο για αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από την ολιγοήμερη σταδιακή άρση του lockdown πληροφορούμαι ότι ταρακούνησαν το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην έναρξη της άρσης της καραντίνας ωστόσο εδώ και ημέρες όπως πληροφορείται η στήλη «βασανίζεται» από έναν και μόνο προβληματισμό: Τι θα γίνει σε 15 ημέρες μετά την 4η Μαΐου; Πόσα κρούσματα θα εμφανισθούν;

    Κι αυτό διότι γνωρίζει καλά ότι η αβεβαιότητα παραμένει δυνατή πάνω στο τραπέζι, ο ιός δείχνει ότι είναι ανθεκτικός στη ζέστη και απεύχεται να μπει σε νέες περιπέτειες ανοιγο-κλεισίματος της αγοράς και της χώρας.

    Ήδη, στην Γαλλία προειδοποιούν για παράταση της καραντίνας εξαιτίας της ανησυχίας για δεύτερο κύμα, στην Γερμανία ανησυχούν αλλά το παίζουν ψύχραιμοι κλπ, κλπ. Όπως καταλαβαίνετε από «το δόξα τω Θεό, η Παναγιά μαζί μας», που λέει και η παροιμία.

    Νέο μήνυμα σήμερα στο υπουργικό

    Έχοντας κατά νου όλα αυτά ο Κυριάκος, μετά την χθεσινή του δημόσια τοποθέτηση αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί και πάλι στον ελληνικό λαό στην έναρξη της συνεδρίασης – και πάλι με digital τρόπο – στους πολίτες ζητώντας την ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

    Το δώρο του Μητσοτάκη στους συνεργάτες του

    Μένοντας για λίγο ακόμη στα κυβερνητικά η στήλη πληροφορείται ότι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού την Κυριακή του Πάσχα αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλεφωνικά και μέσω sms ευχές και ρωτούσαν ο ένας τον άλλο αν ισχύει αυτό που τους είπε ο Κυριάκος την Μεγάλη Παρασκευή ότι τους δίνει ρεπό (πλην του Μ. Σαββάτου και του Πάσχα) και την Δευτέρα του Πάσχα.

    Το έμαθε ο Κυριάκος και αμέσως όπως μαθαίνω τους έστειλε μήνυμα ότι μπορούν να ξεκουραστούν και την Δευτέρα καθώς αναβάλλεται ο πρωινός καφές.

    Ετοιμάζεται ο Στουρνάρας

    Εντολή στα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος πληροφορούμαι ότι έδωσε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας με αντικείμενο την άμεση σύνταξη πρότασης για τη δημιουργία μιας εθνικής bad bank.

    Ο διοικητής εκτιμά ότι μια εθνική Asset Management Company είναι η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση για να τελειώνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με το βουνό των κόκκινων δανείων.

    Την πρόταση, όταν ετοιμαστεί, μαθαίνω ότι θα την επικοινωνήσει αμέσως στον Πρωθυπουργό. Βέβαια, το project δεν είναι τόσο απλό καθώς απαιτεί και την έγκριση των Βρυξελλών. Υπάρχει όμως το προηγούμενο της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

    Καλά τα νέα για την ΤΕΝΕΡΓ

    Ίσως δεν το ξέρετε η δεν το έχετε καταλάβει αλλά η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 είναι η μοναδική μεταξύ των blue chips που καταγράφει από την αρχή του έτους έως σήμερα άνοδο 12%, υπεραποδίδοντας φυσικά έναντι της ευρύτερης αγοράς που υποχωρεί στο ίδιο διάστημα κατά 32%.

    Έτσι λοιπόν η ανθεκτικότητα της εταιρείας απέναντι στην κρίση, τα νέα έργα που προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της και οι ευρύτερες προοπτικές της είναι η αιτία για την αναβάθμιση από την χρηματιστηριακή EUROXX της τιμής στόχου στα 12 ευρώ.

    Αμυντική επένδυση, χαρακτηρίζει την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η χρηματιστηριακή  αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την τιμή στόχο στα 12 ευρώ έναντι των 9,2 ευρώ και διατηρώντας την σύσταση Overweight.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Euroxx, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πετύχει τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, ύψους 2.000 MW έως τα τέλη του 2022, δηλαδή νωρίτερα του 2025 που προέβλεπε αρχικά.

    Στην έκθεση η χρηματιστηριακή θυμίζει ότι μετά και την εγκατάσταση 358 MW που αφορούν δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, η ΤΕΝΕΡΓ έχει φτάσει ήδη σε εγκατεστημένη ισχύ 1390 MW εκ των οποίων τα 1363 MW είναι αιολικά, τα 18 MW είναι υδροηλεκτρικά και τα 9 MW φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με την έκθεση οι εγχώριες και ξένες τράπεζες επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

    Σύμφωνα εξάλλου με τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα, η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 1.938 MW από έργα εν λειτουργία, υπό κατασκευή και σε φάση αδειοδότησης. Απέχει δηλαδή μόλις μερικά μεγαβάτ από το κρίσιμο νούμερο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ζήτημα χρόνου να το πιάσει ή και να το ξεπεράσει, συνυπολογίζοντας και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία,

    Η έκθεση σημειώνει ότι η ΤΕΝΕΡΓ έχει ένα στέρεο επενδυτικό μοντέλο, καθώς και ότι η μετοχή έχει επηρεαστεί σε μικρό μόνο βαθμό από την κρίση, δείχνοντας “αμυντικές αρετές, περιορισμένο ρίσκο για απώλειες και διατηρήσιμα μερίσματα”.

    Στην ίδια λογική εντάσσεται και η εκτίμηση για ισχυρή δυναμική στην κερδοφορία για το διάστημα μέχρι και το 2022, με τις προβλέψεις να μιλούν για γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, με απόδοση της τάξης του 4,4 – 5,4%.

    Μαχαίρι στα extra στην Eurobank και στην ALPHA

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 προχώρησε στο «κόψιμο» κατά 25% του ετήσιου ορίου που έχουν όλα τα μεσαία, ανώτερα και ανώτατα στελέχη της τράπεζας για δαπάνες -πληρωμένες από την τράπεζα – όπως έξοδα βενζίνης, πιστωτικές κάρτες κλπ.

    Η απόφαση του CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβία ήρθε ως απάντηση στις συνέπειες που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού.

    Με αυτόν τον τρόπο τα μεσαία, ανώτερα και ανώτατα στελέχη της τράπεζας συμβάλλουν στην ανάγκη περιορισμού του κόστους και το συμμάζεμα των επιπλέον εξόδων.

    Μεγαλύτερες περικοπές έχει επιβάλει στα στελέχη του και ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 . Ανεξάρτητα από αυτά οι μετοχές των δυο τραπεζών τις τελευταίες δυο ημέρες κάνουν  Ράλι, ικανοποιώντας τους μετόχους.

    Folli Follie: Οι γκάφες της διοίκησης

    Χθες όπως ενημερωθήκατε παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Folli Follie Γιώργος Ιωαννίδης.

    Ο πραγματικός λόγος μάλλον είναι άγνωστος αν και πηγές αναφέρουν ότι  η κυβέρνηση δεν παρέχει δικαστική ασυλία για να κινηθούν εναντίον της «Αγίας οικογένειας» των Κουτσολιούτσων.

    Πάντως κάποιος πρέπει να συμβουλεύσει την διοίκηση της Folli Follie πώς  να αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους και τα media. Γιατί πέφτουν από γκάφα σε γκάφα. Και δεν κάνει… «Και ο νοών νοείτω». H στήλη θα επανέλθει σε αυτό το θέμα πολύ σύντομα…

    Πάντως η νυν διοίκηση της Folli Follie κινείται δικαστικά και διεκδικεί 78 εκατ. ευρώ από τους Κουτσολιούτσους όσον αφορά τους φόρους που πλήρωσε η εταιρεία για την FAKE δραστηριότητά της στην Ασία.

    Δηλαδή εν γνώση τους πλήρωναν φόρους σε ανύπαρκτους τζίρους. Η στήλη ήξερε την είδηση εδώ και δυο εβδομάδες όταν είχε γράψει ότι έρχεται βόμβα 78 μεγατόννων που θα πέσει στο κεφάλι της Αγίας Οικογένειας.

    Πληροφορούμαι ότι το άνοιγμα αυτής της πτυχής του σκανδάλου θα βγάλει στο φως πολλές και πικάντικες ιστορίες… Εν καιρώ.

    Κουίζ 1:

    Ποια κυρία – γνωστή για τις σχέσεις της με τους υπαλλήλους της πάλαι ποτέ κραταιής τρόικας – ετοιμάζεται, χωρίς κανένας υψηλά κυβερνητικά ιστάμενος να την έχει ενημερώσει αντιθέτως ούτε καν νύξη δεν της έχουν κάνει, να γίνει υπουργός σε νευραλγικό υπουργείο το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μπει στο «μάτι του κυκλώνα»;

    Εξάλλου, τόσες φορές έχει κάνει πάρτι στο υπόγειο του σπιτιού της όπου βρίσκεται η πισίνα με καλεσμένους πρωθυπουργούς και μεγαλο-υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων, μόνο που τώρα εκείνοι δεν βρίσκονται στον πυρήνα της κεντρικής κυβέρνησης…

    Κουΐζ 2:

    Ποια στελέχη του media shop BGM OMD κουβεντιάζονται χαμηλόφωνα εδώ και ημέρες στην ΑΑΔΕ και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;  Νεότερα προσεχώς.