• The Wiseman

    Η μυστική συνάντηση των κορυφαίων διαχειριστών στο BEAU RIVAGE. Όλο το παρασκήνιο

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    H μυστική συνάντηση στην Ελβετία

    Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στη Γενεύη και στο πιο αριστοκρατικό της ξενοδοχείο. Εκεί έχουν μείνει βασιλείς, πρωθυπουργοί και είναι ο αγαπημένος προορισμός του «old money». Το Beau Rivage χτίστηκε το 1865 πάνω στη λίμνη της Γενεύης.

    Το εστιατόριό του, Le Chat-Botté, με την εκπληκτική του ταράτσα με θέα τη λίμνη της Γενεύης, είναι το απόλυτο must για τους ισχυρούς του χρήματος.

    Εκεί, για καλή μας τύχη, ένας πολύ καλός φίλος της στήλης είχε πάει για ένα επαγγελματικό ταξίδι αστραπή.

    Την Τρίτη 3 Ιουνίου το βράδυ έμεινε στο Beau Rivage όπου από μικρός είχε την τύχη να το επισκέπτεται συχνά και ιδίως να περνάει εκεί τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του.

    Για καλή του τύχη, εκείνο το βράδυ, η πολύ καλή του φίλη Dr Mirjam Staub-Bisang, Managing Director της BlackRock Ελβετίας, Senior Advisor Sustainable Investing και Member of the EMEA Executive Committee, θα έπαιρνε μέρος σε μια συνάντηση κορυφαίων διαχειριστών και επενδυτών που ανήκουν στο Global Sustainable Investment Alliance.

    Η Mirjam τον προσκάλεσε να παραβρεθεί κι αυτός στο γεύμα.

    Είχαν κανονίσει ένα ειδικό χορτοφαγικό μενού 9 πιάτων από τον κορυφαίο σεφ με ένα αστέρι Michelin, Dominique Gauthier, τα οποία τα συνόδευαν εκπληκτικά κρασιά στην τιμή των 700€ το κεφάλι.

    Η βραδιά ήταν πολύ γλυκιά και η θέα στη λίμνη της Γενεύης μαγική.

    Le Chat-Botté

    Εκτός από την Dr Mirjam Staub-Bisang, ήταν η Ms Anna Hyrske που είναι η υπεύθυνη διαχειρίστρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Φινλανδίας και υπεύθυνη για επενδύσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η κυρία Hyrske μόλις είχε δώσει 800 εκατ. δολάρια να διαχειριστεί η BlackRock για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

    Ακόμα στο τραπέζι ήταν και άλλα στελέχη της BlackRock και μέλη πολύ πλούσιων ελβετικών οικογενειών που τους ενδιέφερε να τοποθετηθούν σε μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο φίλος μας έμαθε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η «Νο 1» στα κεφάλαια υπό διαχείριση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 14 τρισ. δολάρια, δεύτερη είναι η Αμερική με 12 τρισ. δολάρια.

    Φίλοι αναγνώστες πρέπει να ξέρετε ότι πλέον οι μεγαλύτεροι διαχειριστές στον κόσμο, όπως η UBS, Royal Bank of Canada, Hermes Investment Management κλπ., φτιάχνουν ETFs και ειδικά αμοιβαία για ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλα κρατικά ταμεία αλλά και για ιδιώτες επενδυτές.

    Οι μεγαλύτεροι asset managers ψάχνουν συνέχεια για υποτιμημένες εταιρείες ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο.

    Το απίστευτο είναι ότι γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι εάν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφοιτο του Stanford και του Harvard Business School, ο οποίος έχει δουλέψει ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο, θα είναι ό,τι καλύτερο για την επιχειρηματικότητα και για τις εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Πιστεύουν δε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των 10ετών ομολόγων και με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκέφτονται πολύ σοβαρά να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικότερα σε εταιρείες ΑΠΕ.

    Το απίστευτο που ανακάλυψε εκεί ο φίλος μας είναι ότι η BlackRock έχει ήδη επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο και έχει αγοράσει τον τελευταίο καιρό 1.600.000 μετοχές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

    Αυτό ήταν το λάδι για να πάρει φωτιά η κουβέντα. Δεν σταματούσαν να ρωτάνε για τα οικονομικά στοιχεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11.

    Αυτό όμως που τους ενδιέφερε πάρα πολύ ήταν εάν έχει εμπορευσιμότητα η μετοχή.

    Κάτι που θεωρούν απαραίτητο για να μπορέσουν να επενδύσουν.

    Αλλά δεν στάθηκαν μόνο εκεί, θέλησαν να μάθουν και περισσότερα πράγματα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Ρωτούσαν για τις τράπεζες, για τον ΟΤΕ, για τα λιμάνια κλπ. και ήθελαν να μάθουν αν υπάρχουν αξιόλογες υποτιμημένες εταιρείες με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.

    Είναι απίστευτο πόσο ενδιαφέρον έδειξαν για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαιτέρως για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η ελίτ του χρήματος πιστεύει ότι εφόσον πάρει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία πάρα πολλοί ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι δεν είχαν επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα είναι έτοιμοι να το κάνουν.

    Από ό,τι φαίνεται, τα ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλα τα εχέγγυα για να εισέλθει σε ένα μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.

    Ο φίλος μας δεν πίστευε την τύχη του για την πολύ όμορφη βραδιά που είχε και τις γνωριμίες που έκανε.



    ΣΧΟΛΙΑ