• Η λίστα του ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ποιος billionaire έδωσε 50 εκατ. για ένα κτήμα στο Πόρτο Χέλι, το μπλόκο της μονάδας στο Γραμματικό και η κίτρινη κάρτα στην ΕΤΑΔ

    Ο Wiseman σας έχει συνηθίσει να σας «ξεναγεί» με αποκαλυπτικές πληροφορίες στον μαγικό κόσμο των μετοχών. Συνακόλουθα  τα κρατικά ομόλογα κρατήσαν  το ρόλο του «δευτεραγωνιστή» όπως λέμε στον κινηματογράφο…

    image

    Τι συμβαίνει πάλι 

    Χθες η εικόνα των ελληνικών τραπεζών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο  ήταν αποκαρδιωτική.

    Αντίθετα στην Ευρώπη και στην Αμερική οι επενδυτές των τραπεζών ήταν happy.

    Στην Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είχαμε άνοδο από 4 έως 7%.

    Και να φανταστείτε ότι, οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα χαμηλότερα P/BV (price to book value) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης ένα από τα “τρελά” είναι ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ -1,02% 1,95 ενώ έβγαλε εξαιρετικά αποτελέσματα σε συνέχεια των πολύ καλών αποτελεσμάτων της CENER, εν τούτοις η ναυαρχίδα του ομίλου Βιοχάλκο ΒΙΟ -0,69% 5,73 συνεχίζει να ταλαιπωρείται στην περιοχή του 3,75 ευρώ.

     

    Μετεξεταστέος και πάλι ο Στέφανος Βλαστός

    Άλλη μία «κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν και τους θεσμούς  για το Στέφανο Βλαστό της ΕΤΑΔ.

    Ο ίδιος βέβαια ουδόλως ενοχλείται, αλλά ούτε και τον ενοχλούν από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις σε Συνέδρια κλπ..

    Την ίδια ώρα που του έχει ζητηθεί η παραίτηση από τον Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείου.

    Μάλιστα η τελευταία Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας  βάζει στο «κάδρο των ευθυνών» πλέον και το  Υπερταμείο και πιο συγκεκριμένα την πολιτική που ακολουθεί στις συμβάσεις των στελεχών του.

    Τώρα όσον αφορά στο μόνιμο  «αγκάθι»  των θεσμών δηλαδή την ΕΤΑΔ,  στην τελευταία Έκθεση  αναφέρεται ρητώς ότι «οι προσπάθειες για τη βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων συνεχίζουν να υπολείπονται όσον αφορά στην επίτευξη μιας φιλόδοξης απόδοσης σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ».

    Η Έκθεση αποτελεί κόλαφο για τα πεπραγμένα της ΕΤΑΔ καθώς οι θεσμοί δεν έχουν διαπιστώσει  κάποια πρόοδο, παρά τις προσπάθειες  και τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης πολλών χρόνων.

    Έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα θυμηθείτε το.

    Η χώρα θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (θα σταματήσει και η έκδοση ενοχλητικών εκθέσεων) και εμείς ακόμη εδώ για την ΕΤΑΔ θα συζητάμε.

     

    Οι σορτάκηδες των ομολόγων και η «καμπύλη των επιτοκίων»

    Ο Wiseman σας έχει συνηθίσει να σας «ξεναγεί» με αποκαλυπτικές πληροφορίες στον μαγικό κόσμο των μετοχών. Συνακόλουθα  τα κρατικά ομόλογα κρατήσαν  το ρόλο του «δευτεραγωνιστή» όπως λέμε στον κινηματογράφο.

    Μερικές φορές όμως και οι ιστορίες με τα ομόλογα μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικό  ανάγνωσμα…. Όπως για παράδειγμα στο διαχρονικό μπέστ σελερ “The liar’s poker”.

    Ας αφήσουμε όμως τον Mιchael Lewis και να έρθουμε  στα καθ΄ημάς.

    Χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην επανέκδοση ενός ομολόγου (λήξεως 2033 με κουπόνι 3,4%)   από εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή του PSI.

    Τα συγκεκριμένα χαρτιά είναι συνήθως χαμηλής εμπορευσιμότητας καθώς δεν διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

    Για το λόγο αυτό απ΄ότι φαίνεται κάποιοι δαιμόνιοι traders  θελήσαν να σορτάρουν το συγκεκριμένο χαρτί, προχωρώντας σε ανοικτές πωλήσεις.

    Όμως από ότι φαίνεται η αγορά δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες τους με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φθάνουν για να κλείσουν τις θέσεις τους.

    Η Σολομώντειος λύση που δόθηκε ήταν να αυξηθεί η ρευστότητα του ομολόγου κατά 500 εκατ. ευρώ  όχι  όμως με ιδιωτική τοποθέτηση αλλά με δημοπρασία.

    Έτσι και ο αέρας θα κλείσει και οι σορτάκηδες θα πληρώσουν κάτι παραπάνω.

    Για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  η επανέκδοση έγινε προκειμένου να λυθούν προβλήματα που εμφανίζονται σε κάποια «κομμάτια της καμπύλης».

     Για να διορθωθούν μάλιστα τα προβλήματα αυτά θα ακολουθήσουν και άλλου τέτοιου είδους δημοπρασίες στο εγγύς μέλλον.

     

    Επιστρέφει στο Υπουργείο Παιδείας η “Ερευνα” ;

    Επειδή όσο και αν θέλει η Κυβέρνηση να τον ξορκίσει …ο ανασχηματισμός αρχίζει να θυμίζει τον ελέφαντα στο δωμάτιο, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα νεότερα.

    Οι τελευταίες πληροφορίες λοιπόν θέλουν τον  πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη να μελετά την ενδυνάμωση του Υπουργείου Παιδείας, επαναφέροντας σε αυτό με τη μορφή Γενικής Γραμματείας την έρευνα.

    Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε καρατόμηση του υφυπουργού Χρήστου Δήμα καθώς το χαρτοφυλάκιο του διαμοιράζεται μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Με τον τρόπο αυτό βέβαια  αναβαθμίζεται τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και η Νίκη Κεραμέως η οποία κατά γενική ομολογία τα πήγε καλά στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με ξένα ΑΕΙ τα οποία θα μπορούσαν να αναπτύξουν συνεργασίες στον τομέα της έρευνας όχι μόνο με Πανεπιστήμια αλλά και με άλλους φορείς.

     

    Νέο σφυρί για την τέως αυτοκρατορία Μπόμπολα

    Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης βγαίνει για ακόμα μία φορά σε πλειστηριασμό το πρακτορείο διανομής εφημερίδων και περιοδικών Ευρώπη, που ανήκε στον όμιλο Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα.

    Στις 20 Ιουλίου το σφυρί θα χτυπήσει για 5,8 εκατομμύρια, σε μια προσπάθεια της Εθνικής να βρει αγοραστή για το ακίνητο, δεδομένου ότι την τελευταία φορά η τιμή εκκίνησης των 7,2 εκατ. ευρώ δε φάνηκε θελκτική.

    Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Παιανία.

    Σε πλειστηριασμό βγαίνει οικόπεδο συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων, στο οποίο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτίριο (κέντρο συσκευασίας και διανομής ημερήσιου τύπου) εμβαδού 12.754,79τ.μ., με 195 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και 5 θέσεις στάθμευσης μεγάλων οχημάτων.

    Σύμφωνα με τον εκτιμητή, ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν αφαιρεθεί, ενώ στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων υπάρχουν εκτεταμένες φθορές και βανδαλισμοί.

     

    Ποια εταιρεία θα μπλοκάρει τη μονάδα στο Γραμματικό

    Πριν ο αλέκτωρ  φωνήσαι τρις,  για τη μονάδα στο Γραμματικό και το Νομικό τμήμα  μίας εκ των τριών κοινοπραξιών που διεκδικούσαν το έργο αξίας 138 εκατ. Ευρώ ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλει το χθεσινό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί  η Κοινοπραξία των Ελλάκτωρ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ αποτελεί το μοναδικό σχήμα που πέρασε το «κόσκινο» του ΕΔΣΝΑ όσον αφορά την αξιολόγηση των τεχνικών κριτηρίων.

    Όπως ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο,  το συγκεκριμένο  αποτέλεσμα  δυσαρέστησε πάρα πολύ ένα από τα άλλα δύο σχήματα που μετείχαν.

    Για να διευκολύνω τη μνήμη σας πρόκειται για τις  Κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-IntrakatWatt και ΑΒΑΞΑΑΓΗΣ.

    Η  αγορά πάντως αναμένει να ξεκινήσει ένα νέος γύρος  προσφυγών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

    Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά τα περιπετειώδη θα έχουν ως  συνέπεια να παγώσει εν μέσω θέρους  ο διαγωνισμός , ο οποίος έχει προκηρυχθεί από τις αρχές του περασμένου έτους.

    Το σχήμα που  μαθαίνω ότι θα κινηθεί νομικά εκτός από δυσαρεστημένο λόγω της απόφασης του ΕΔΣΝΑ πνέει τα μένεα   κατά της Περιφέρειας και του φορέα δημοπράτησης λέγοντας μάλιστα πως ο όποιος φόβος της διαγωνιστικής αρχής για προσφυγές εκ μέρους της αγοράς αποτελεί «προφάσεις εν αμαρτίαις».

     

    Αέρας ανανέωσης στο ΣτΕ για τις υποθέσεις που αφορούν σε κρατικό χρήμα

    Νέο αέρα φαίνεται ότι θέλει να φέρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Δημήτρης Σκαλτσούνης.

    Αυτό φαίνεται τουλάχιστον με την χθεσινή του κίνηση να δημοσιοποιήσει την απόφαση της Ολομέλειας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Μέχρι τώρα η διαρροή στον Τύπο απόφασης  λαμβάνονταν κεκλεισμένων των θυρών πριν αυτές καθαρογραφούν και αναρτηθούν, θεωρείτο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

    Από τον κανόνα αυτό θα εξαιρούνται εφεξής, οι  περιπτώσεις εκείνες στις οποίες διακυβεύεται δημόσιο χρήμα.

    Αναρωτιέμαι βέβαια   πώς το χρήμα είναι Δημόσιο ενώ ταυτοχρόνως το  ΣτΕ  έκρινε ότι «πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς»;

    Αυτή είναι η μαγεία της Νομικής Επιστήμης.

    Στα πιο πρακτικά όμως  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δημοσιοποίηση της απόφασης δεν πρέπει να είναι άσχετη με την, δικαιολογημένη, οργή που εξέφρασε δημοσίως πρόσφατα ο Γιώργος Προκοπίου.

    Πόσο υπομονή να κάνει άλλωστε ο άνθρωπος.

     

    Ποια μύγα τσίμπησε το Δήμαρχο Τανάγρας;

    Κατατέθηκε στις 03/05/2022 από την ΕΑΝΕΠ ( Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου) Οινοφύτων στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο φάκελος / αίτηση για την έγκριση ανάπτυξης του ΕΠΕ Οινοφύτων σύμφωνα με τη νομική της υποχρέωση.

    Ο φάκελος είχε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκκρεμεί η μελέτη βιωσιμότητας η οποία σύντομα θα κατατεθεί επίσης συμπληρωματικά.

    Μετά την έγκρισή του προς το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν οι πολεοδομικές μελέτες με στόχο από το 2024 να ξεκινήσει η κατασκευή του επιχειρηματικού πάρκου που θα ολοκληρωθεί το 2028, επένδυση 110 εκατ. ευρώ.

    Η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΑΝΕΠ, εποπτευόμενη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, αποτελεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο τον αρμόδιο φορέα για τον μελετητικό σχεδιασμό, την πραγματοποίηση της πολεοδόμησης και την κατασκευή των έργων υποδομής για τον μετασχηματισμό της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Οινοφύτων σε οργανωμένο και λειτουργικό Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στην περιοχή.

    Αμέσως μετά την κατάθεση του φακέλου, είδαμε ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας, του οποίου ο Δήμαρχος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, με την οποία  …εναντιωνόταν στον τρόπο που προχωρά το έργο, τη στιγμή που ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων.

    Κι όλοι ψάχνουν να βρουν τι μύγα τσίμπησε το Δήμαρχο…

     

    Ο billionaire ιρλανδός που έδωσε 50 εκατ. για το Πόρτο Χέλι 

    Ο επιχειρηματίας Τάσος Αλεξίου στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αγόρασε ένα τεράστιο κτήμα στο Πόρτο Χέλι από βοσκούς της περιοχής.

    Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θυμάται πόσα λεφτά έδωσε ο ευφυής επιχειρηματίας για αυτή την έκταση.

    Και δεν έχει καμιά σημασία.

    Ο Αλεξίου έφτιαξε έναν διάδρομο προσγείωσης πού τον χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια ο ίδιος αφού είχε στην ιδιοκτησία μικρά αεροπλάνα, ενώ τον είχε παραχωρήσει και στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Στην συνέχεια όμως η ΟΑ σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον διάδρομο προσγείωσης και μετά τον θάνατο του Αλεξίου σταμάτησε και η χρήση του.

    Έτσι η οικογένεια του (5 παιδιά) έβγαλε το ακίνητο προς πώληση.

    Πριν από δυο μήνες ο Ιρλανδός billionaire Paul Richard Coulson με περιουσία 2,8 δις ευρώ,   αποφάσισε να αγοράσει Ελλάδα.

    Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της στο  mononews.gr η Χριστίνα Παπαγιάννη  η οικογένειά του  Αλεξίου, πούλησε την έκταση στον ΙΡΛΑΝΔΟ για (περίπου) 50 εκατ. ευρώ.

    Η ιστορία μου θύμισε τον αείμνηστο πολιτικό Διονύση Λιβανό (πατέρα του Σπήλιου Λιβανού) που και εκείνος αγόρασε μια τεράστια έκταση στην Βαρυμπόμπη Αττικής την δεκαετία του 1960 από ένα βοσκό.

    H αγοραπωλησία έγινε σε μερικά λεπτά.

    Η έκταση αυτή στην συνέχεια πουλήθηκε στον Γιάννη Μυτιληναίο για να δημιουργήσει το TATOI CLUB….

    Ιστορίες πατεράδων…

     

    Αποκαλυπτικό: Πωλήθηκε για 50 εκατ. το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας – Ο billionnaire Ιρλανδός, ο Τάσος Αλεξίου και το Πόρτο Χέλι
    Το κτήμα στο Πόρτο Χέλι

    Ο Πιστιόλης και ο Μπλούης Μαυρολέων

    Λίγους μήνες πριν την αγορά του κτήματός από τον Ιρλανδό επιχειρηματία,  ένας Έλληνας εφοπλιστής ο Ευάγγελος Πιστιόλης αποφάσισε να επενδύσει στο Πόρτο Χέλι.

    Έδωσε 27 εκατ. ευρώ για να αγοράσει σημαντικό κομμάτι του τεράστιου κτήματός που είχε από την δεκαετία του 1960 ο εφοπλιστής Μανώλης-Βασίλης Μαυρολέων η Μπλούης όπως τον φώναζαν οι φίλοι του.

    Οι παλιοί κάτοικοι στο Πόρτο Χέλι λένε ότι όταν ο Μπλούης Μαυρολέων στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήρθε στην περιοχή και επέλεξε να αγοράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια τεράστια έκταση χιλίων στρεμμάτων, κάποιοι γέλαγαν.

    Ο Μανώλης-Βασίλης Μαυρολέων -Μπλούη τον φώναζαν οι φίλοι του- ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να δημιουργήσει στο αχανές οικόπεδο που αγόρασε.

    Μετά τον θάνατο του Μπλούη  η οικογένεια του πούλησε κάποιο κομμάτι του τεράστιου κτήματος, στον εφοπλιστή Αλέκο Γουλανδρή.

    Λίγο πριν αγοράσει στο Πόρτο Χέλι ο Πιστιόλης πούλησε την εκπληκτική βίλα που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση χτισμένη στο Λαγονήσι, εισπράττοντας από τον νέο αγοραστή 12.000.000 ευρώ.

    Την είχε αγοράσει το 2006 και την ανακαίνισε εκ βάθρων.

    Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι προθέσεις του εφοπλιστή για το νέο του απόκτημα στο Πόρτο Χέλι, αν δηλαδή θα χτίσει ή θα επιλέξει να πουλήσει πιο ακριβά σε μερικά χρόνια.

     

    H λίστα του ΥΠΕΝ 

    Η Αθήνα δια του ΥΠΕΝ, έστειλε τη λίστα με  τις υποδομές ρεύματος και αερίου, που θα πάρουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντασσόμενα στο  REPowerEU που πολύ απλά σήμερα σημαίνει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

    Όπως πληροφορείται ο wiseman το πιο βασικό και μακρόπνοο έργο είναι ένας ολοκληρωμένος, δεύτερος αγωγός αερίου (αλλά παράλληλα και υδρογόνου, «Hydrogen ready» όπως τον λένε οι ειδικοί) από την Κομοτηνή μέχρι την Ελευσίνα με διασύνδεση στη Ρεβυθούσα φυσικά.

    Θα έχει μήκος 680 χιλιόμετρα και κόστος πάνω από 7 δις.

    Ο αγωγός (μάλλον με ευθύνη του ΔΕΣΦΑ, ίσως και με μία γενικότερη κοινοπραξία) θα τροφοδοτείται κυρίως με αζερικό αλλά και «ανώνυμο τουρκικό» αέριο όταν οι συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών το επιτρέψουν.

    Θα καταλήγει το αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και  σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Κόσοβο ενδεχομένως.

    Το σχέδιο προβλέπει τη μόνιμη  εγκατάσταση μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής (FSU) στη Ρεβυθούσα από το ΔΕΣΦΑ.

    Η νέα δεξαμενή θα είναι μακροχρόνια λύση μετά τη 12μηνη ενοικίαση άλλης δεξαμενής (FSU)  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Υπάρχουν ακόμη και τα υπόλοιπα ιδιωτικά FSRU που σχεδιάζονται και υλοποιούνται: Motor Oil (πλωτή μονάδα στην θαλάσσια περιοχή του διυλιστηρίου στην Κόρινθο), Gastrade (δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη) και Elpedison (FSRU στη Θεσσαλονίκη).

    Στο θεμελιώδες ζήτημα του ηλεκτρισμού, η λίστα  περιέχει πρώτη-πρώτη την  ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο που έχει εξαγγελθεί από τον όμιλο Κοπελούζου.

    Στη λίστα τέλος υπάρχει και η Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας, που θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 6-8 χρόνια αλλά έχει καταντήσει «γιοφύρι της Άρτας» με ευθύνες πολλών αλλά κυρίως της ΡΑΕ.

    Χρειάστηκε να εισβάλλει ο Πούτιν στην Ουκρανία για να «ξυπνήσουν» και να θελήσουν να δώσουν λύση στο θεμελιώδες αυτό έργο ενεργειακής υποδομής.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές