• Τι τρέχει με τον πουράτο διαχειριστή fund και πουλάει Βιοχάλκο και Φουρλή, ποια έργα σαρώνει η Ελλάκτωρ, η νέα επιτυχία της Χριστίνας Μαργέλου και το νέο ατόπημα Τσιάρα

    Μια που αναφερθήκαμε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία άλλωστε βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της επικαιρότητας τελευταία, να σας ενημερώσω ότι η εταιρεία «σαρώνει» στα έργα απορριμμάτων καθώς «κλείδωσε» μέσω της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ και δεύτερο  έργο αξίας 12,6 εκατ. Ευρώ…

    image

    Τι τρέχει με τον «πουράτο διαχειριστή»;

    Κύριος ύποπτος κάποιων περίεργων κινήσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένας διαχειριστής με επίθετο  που παραπέμπει σε τεράστιο αμερικάνικο fund, που ιδρύθηκε την δεκαετία του 1970 και έχει έδρα την Νέα Υόρκη.

    O διαχειριστής αυτός παρόλο που έχει ξένο επίθετο εν τούτοις είναι Έλληνας 100%.

    Το fund που έχει δημιουργήσει έχει σημαντικές θέσεις σε πολλές ελληνικές μετοχές.

    Φυσικά δεν έχει σχέση με το fund Μαμούθ που έχει το ίδιο όνομα.

    Επειδή είναι λάτρης των πούρων εμείς θα τον ονομάζουμε πουράτο για την «οικονομία του κειμένου».

    Επίσης λέγεται ότι συνεργάζεται με την AMBROSIA του Τάσου Αστυφίδη.

    Στο δια ταύτα λοιπόν.

    Ο πουράτος λοιπόν λέγεται στην αγορά, ότι έχει σημαντικές θέσεις  σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Φουρλή.

    Όμως τις τελευταίες ημέρες κάτι συμβαίνει.

    Τραπεζίτης έλεγε στον WISEMAN το Σάββατο το πρωί ότι «ο πουράτος διαχειριστής φαίνεται να τραντάζεται. Προχωράει σε κινήσεις πανικού ρευστοποιώντας σημαντικό μέρος των θέσεων του».

    Προσέξτε.

    Προ ημερών παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

    Πυκνές εντολές μετοχών με πολλά χαρτιά που βγήκαν ειδικά στο κλείσιμο της Πέμπτης.

    Για παράδειγμα στις 17,00 το απόγευμα της Πέμπτης, βγήκαν για πώληση περίπου 100.000 μετοχές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

    Επίσης την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές, πουλούσε πάλι ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 1,04% 5,83.

    H μετοχή έκλεισε με απώλειες 1,97% και με όγκο συναλλαγών 243.000 μετοχές.

    Στην αγορά λέγεται ότι πριν ξεκινήσει τις επιθετικές πωλήσεις είχε περίπου 1,000,000 μετοχές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες έχει τώρα.

    Επίσης έχει θέση στον Φουρλή, περίπου 200.000 έως 300.000 μετοχές.

    Καλό θα ήταν στην Φουρλής  ΦΡΛΚ -0,24% 4,16 να κινητοποιηθούν να αγοράσουν την μετοχή τους, που την Παρασκευή βυθίστηκε κατά 3,6% με όγκο συναλλαγών μόνο 106.000 μετοχές, ενώ ολόκληρη η αγορά έκανε ράλι…

    Η αξία των συναλλαγών ήταν μόλις 320.000 ευρώ.

    Είναι άδικο για την εταιρεία η διοίκηση της για 100.000 και 200.000 ευρώ να αφήνει τον κάθε διαχειριστή να βυθίζει την μετοχή της.

    «Εκτός εάν το ενδιαφέρον του προέδρου της ΦΟΥΡΛΗΣ φτάνει μέχρι την είσπραξη του μισθού του κάθε 30 του μηνός» λένε πηγές στο mononews.gr.

    Σε κάθε περίπτωση η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το fund του συγκεκριμένου διαχειριστή.

    Ένα συνεχιστούν οι επιθετικές πωλήσεις τότε αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλο θέμα».

    Ποιοι φέρνουν τα 14 καράβια με LNG στην Ρεβυθούσα τον Ιούνιο

    Σε μεγάλες παραγγελίες φυσικού αερίου προχωρούν οι ελληνικές εταιρίες για τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και αναμένεται αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα ανάγκη για φυσικό αέριο.

    Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο προβλέπεται ότι θα «φτάσουν» στη Ρεβυθούσα 14 καράβια μεταφέροντας LNG. Βέβαια δεν προοριζεται μονο μόνο για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και τις ανάγκες της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με το τελικό μηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων στην Ρεβυθούσα που εκδίδει ο ΔΕΣΦΑ, oι μεγαλύτερες ποσότητες LNG θα εισαχθούν στη διάρκεια του Ιουνίου από τη Μυτιληναίος η οποία προγραμματίζει τέσσερα φορτία συνολικής δυναμικότητας 306.078 κυβικών μέτρων.

    Η Elpedison θα εκφορτώσει τρία καράβια συνολικής δυναμικότητας 87.887 κυβικών μέτρων, η More του ομίλου Motor Oil ένα καράβι δυναμικότητα 73.855 κυβικών μέτρων, η MET Energy δυο καράβια συνολικής δυναμικότητας 72.377 κυβικών μέτρων, η ΔΕΗ ένα καράβι δυναμικότητας 29.543 κυβικών μέτρων, η ΔΕΠΑ τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 124.297 κυβικών μέτρων.

    Οι αναλυτές μιλούν για ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που θα κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

    Η εταιρία συμβούλων Rystad Energy σε πρόσφατη έκθεση της προειδοποιεί ότι η στροφή της Ευρώπης στο LNG για να αντισταθμίσει σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου δημιουργεί κινδύνους να βιώσει κρίση και τον επόμενο χειμώνα, αφού η προσφορά LNG θα υπολείπεται της ζήτησης.

    Για φέτος, η Rystad εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG θα φτάσει τους 436 εκατ. τόνους, έναντι παραγωγής μόλις 410 εκατ. τόνων.

    Η BGM και το Μέγαρο Μαξίμου

    Ποιο όνομα του Μεγάρου Μαξίμου υπερκαταναλώνουν εκεί στο media shop της BGM προκειμένου να πάρουν  δουλειές.

    Και τι κάνει ο κ. Τάσος Πράσινος της BBDO;

    Οι business της Eurobank και της Motor Oil

    Πολύ δυναμικά φαίνεται να κινείται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK Κώστας Βασιλείου, καθώς δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω.

    Κυνηγάει με μανία τις δουλειές και δεν κολλάει πουθενά.

    Τώρα τελευταία άκουσα ότι συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Motor Oil και τους πρότεινε ολόκληρο το ποσό που θα δώσει τη εισηγμένη για την εξαγορά της ΑΝΕΜΟΣ από την Ελλάκτωρ δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ να το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η EUROBANK.

    Να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ προσδιορίστηκε στο 1 δις ευρώ.

    Η εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό (net debt) περίπου 150 εκατ. ευρώ.

    Η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% της ΑΝΕΜΟΣ

    Έτερος τραπεζίτης πάντως είναι πολύ στενοχωρημένος με τις επιλογές που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς δεν φαίνεται να του βγαίνουν….

     

    Άρωμα γυναίκας πίσω από την πρωτιά της Eurobank  στη ναυτιλία

    Μία γυναίκα κρύβεται πίσω από το success story της Εurobank ΕΥΡΩΒ 1,52% 2,01 στη ναυτιλία.

    Η Τράπεζα κατέκτησε την πρωτιά μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στη συγκεκριμένη αγορά σύμφωνα με μελέτη της Petrofin Research   καθώς το χαρτοφυλάκιο των δανείων της ξεπέρασε τα 3,38 δις. δολάρια.

    Η πρωτιά αυτή δεν σας κρύβω μου κίνησε το ενδιαφέρον καθώς μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Eurobank ήταν ουραγός στην ναυτιλία με ένα χαρτοφυλάκιο δανείων το οποίο μετά βίας έφθανε τα 600 με 700 εκατομμύρια δολάρια.

    Ρωτώντας λοιπόν δεν πας μόνο στην Πόλη,  αλλά ενίοτε ανακαλύπτεις «θησαυρούς» οι οποίοι κρύβονται πίσω  από άχαρους και κρύους αριθμούς.

    Όπως προαναφέραμε λοιπόν η Eurobank ήταν πολύ πίσω στα ναυτιλιακά δάνεια την περίοδο μέχρι τα Μνημόνια. Με πρωταγωνιστές έως τότε κυρίως την Εθνική και την Εμπορική Τράπεζα.

    Μέχρι που ήρθε η συγχώνευση της Εμπορικής με την Αlpha ΑΛΦΑ 0% 1,67 η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την μεταγραφή της τότε υποδιευθύντριας του ναυτιλιακού, Χριστίνας Μαργέλου – η οποία προέρχονταν από την Εμπορική –  στη θέση της επικεφαλής της Μονάδας Nαυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Euorobank, η οποία τώρα, υπάγεται στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο  Κώστα Βασιλείου

    Οι κακές  γλώσσες  λένε ότι η κα Μαργέλου είχε υποβαθμιστεί μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και για αυτό «άνοιξε πανιά για άλλα λιμάνια».

    Στη νέα της θέση και με εφόδιο την εμπειρία στο χώρο αλλά και τις γνώσεις της, ξεκίνησε μεθοδικά απ΄ότι μου λένε, να χτίζει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, κατορθώνοντας μέσα σε μία επταετία να οδηγήσει την Τράπεζα στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Στη δεύτερη θέση  «σε απόσταση αναπνοής» βρίσκεται η Πειραιώς με δανειακό χαρτοφυλάκιο 3,250 δισ ευρώ και ακολουθούν η Alpha Bank 3,2 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με 2,6 δισ. ευρώ.

     

    Προσωρινή αυλαία για τους πλειστηριασμούς με βαριά σφυριά

    Από το διαμέρισμα του Αλέξη Κούγια στο Κολωνάκι μέχρι το ξενοδοχείο που θα στέγαζε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μπάμπη Βωβού για επέκταση στον τουρισμό έχει ο μπαξές των πλειστηριασμών, την τελευταία εβδομάδα προτού τα σφυριά πάψουν να ηχούν, ελέω της αποχής των συμβολαιογράφων.

    Το ακριβότερο από τα εκπλειστηριαζόμενα είναι το Ερασίνειο το ογκολογικό νοσοκομείο που έμεινε στα σχέδια, αν και θα αποτελούσε επένδυση 90 εκατομμυρίων.

    Επενδυτές όπως ο Ρέστης και η Attica Ventures είχαν υπογράψει το έργο, το όχημα του οποίου βγαίνει στο σφυρί έναντι 24,4 εκατομμυρίων.

    Ακολουθεί το Stella Maris που άφησε στη μέση η τεχνική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού στο Γαλατά και το οποίο θα χρειαστεί 20,5 εκατ. για να ανταγωνιστεί τα πεντάστερα των διεθνών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή.

    Ενδιαφέρον είχε μεν εκδηλωθεί από κυπριακή εταιρεία, η οποία δεν πρόλαβε την προθεσμία, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να εκπλειστηριάζεται προς 14,6 εκατομμύρια.

    Τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το Κτήμα Καποδίστρια σε κατάφυτη έκταση 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα.

    Η τελευταία πράξη του λουκέτου των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη γράφεται με τον πλειστηριασμών τριών διαμερισμάτων ιδιοκτησίας της Βιργινίας Ελευθερουδάκη και των δύο θυγατέρων της, Μαρίνας και Σοφίκας, στο Ψυχικό, με συνολική τιμή εκκίνησης περί τα 1,2 εκατομμύρια.

    Με επισπεύδοντα τον Νικόλαο Πατέρα βγαίνει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα 600 τ.μ. του Αλέξη Κούγια στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ιωάννου Γενναδίου, έναντι 500 χιλ. ευρώ.

    Φρέσκο χρήμα σε Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ από την Αττικό Μετρό

    Eπιπλέον αποζημίωση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για δυο εισηγμένες εταιρείες, το διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από την Αττικό Μετρό, εξαιτίας  των σημαντικών καθυστερήσεων που σημειώνονται στην ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για τις  Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,39% 2,58 και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 1,34% 1,51 και τα χρήματά θα τα λάβουν εξαιτίας των καθυστερήσεων  στην υλοποίηση έργων στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2017.

    Έτσι, το συνολικό ποσό από τις αποζημιώσεις που ζητά ο Όμιλος από τα μέσα του 2019 ανέρχεται πλέον στα 11,8 εκατ. Ευρώ.

    Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο Wiseman οφείλει να αποδώσει τα Καισάρος …. στην προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό

    Σχετικά με την ΑΒΑΞ, η αποζημίωση που θα λάβει ο Όμιλος αφορά την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό Αθήνας στον Πειραιά και το ποσό ανέρχεται στα 3,9 εκατ. Ευρώ.

    Και σε αυτή την περίπτωση ο Όμιλος ζητά να αποζημιωθεί λόγω τρίμηνης καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει σε συνεργασία με τις Alstom και Ghella.

    Βέβαια να αναγνωρίσουμε στην  νυν διοίκηση της Αττικό Μετρό, υπό τους δύο Νίκους – Ταχιάο και Κουρέτα, ότι φιλότιμα επιχειρεί το  «κούρεμα» των απαιτήσεων της ΑΚΤΩΡ μειώνοντας τα ποσά των αποζημιώσεων που ζητά ο Όμιλος.

    Σαρώνει η Ελλάκτωρ στα απορρίμματα

    Μια που αναφερθήκαμε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία άλλωστε βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της επικαιρότητας τελευταία, να σας ενημερώσω ότι η εταιρεία «σαρώνει» στα έργα απορριμμάτων καθώς «κλείδωσε» μέσω της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ και δεύτερο  έργο αξίας 12,6 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για την επέκταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που δημοπράτησε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με Πρόεδρο τον Μιχάλη Γεράνη.

    Πρέπει να παραδεχθούμε  βέβαια, πως ο Όμιλος δεν αντιμετώπισε σοβαρό  ανταγωνισμό , γεγονός που φαίνεται από την  έκπτωση που παραχώρησε γι να το πάρει  η οποία κινήθηκε στο 2%.

    Βέβαια, η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση του ΣΔΙΤ Δυτικής Θεσσαλονίκης αξίας 118 εκατ. Ευρώ δείχνουν πως ο Όμιλος πάει δυνατά στα   έργα απορριμμάτων στη συμπρωτεύουσα.

    Οσον αφορά την Αττική, έχετε ήδη διαβάσει από το mononews, ότι η Ελλάκτωρ επικράτησε πρόσφατα στον διαγωνισμό έργου διαχείρισης απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια αξίας 106 εκατ.ευρώ, όπου και αποτέλεσε το μοναδικό διεκδικητή ύστερα από τον αποκλεισμό της  «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε».

    Επίσης, η Ελλάκτωρ επιδιώκει να καπαρώσει και έναν επιπλέον  διαγωνισμό αξίας 48,5 εκατ. Ευρώ στη Δυτική Αττική, αλλά εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την  Κοινοπραξία Intrakat-Watt.

    Στο «απυρόβλητο» και τα ψηφιακά αρχεία των τραπεζών

    Ερωτήματα στο νομικό κόσμο  έχει προκαλέσει η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα την οποία έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

    Τι λέει αυτή με δύο λόγια;

    Πως  στην περίπτωση που μια τράπεζα ή μια εταιρεία fintech καταστρέψουν ή αλλοιώσουν ή αποκρύψουν ψηφιακά δεδομένα, τότε ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί να τους διώξει αυτεπάγγελτα, εάν δεν έχει υποβληθεί έγκληση.

    Ουσιαστικά με την διάταξη Τσιάρα απαγορεύεται στους εισαγγελείς να ασκούν αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη σε όποιον χωρίς δικαίωμα, διαγράφει, καταστρέφει, αλλοιώνει ή αποκρύπτει ψηφιακά δεδομένα ενός συστήματος πληροφοριών, καθιστά ανέφικτη τη χρήση τους ή με οποιονδήποτε τρόπο και κυρίως αποκλείει την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

    Και η αλλαγή αυτή γίνεται με σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών

    Ακόμη  πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι  το νομοθέτημα Τσιάρα επικαλείται συγκεκριμένα άρθρα της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 για να στηρίξει την απόφαση αλλαγής του νόμου.

    Τί λένε τα άρθρα αυτά για την φθορά ψηφιακών δεδομένων;

    Τίποτα απολύτως.

    Οπότε γεννάται το ερώτημα γιατί αφαιρεί τη δυνατότητα παρέμβασης από τις εισαγγελικές αρχές.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.