• Η νέα κίνηση του Καραβία, η έκπληξη της Alpha Bank, το μασάζ του Δημητριάδη (Μαξίμου) και τι συμβαίνει με τον ΟΤΕ

    Λοιπόν ο ΟΤΕ μόνο καλά νέα έχει μπροστά του. Καταρχήν το γνωστό fund Massachusetts Financial Services company που κατέχει πάνω από 5%, ενισχύει όπως μαθαίνω τα ποσοστά του.

    the wise man
    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
    the wise man

    Μετά τα νεύρα, ξεκίνησαν το… μασάζ στο ΜΜ

    Μια ο Άδωνις με τον Καρανίκα, μια οι δηλώσεις για τα διδακτορικά – δεν θέλει και πολύ – πήρε φωτιά όπως μου μετέφεραν η κοινοβουλευτική βάση της Νέας Δημοκρατίας και από το Μέγαρο Μαξίμου όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις – ανέκαθεν και διαχρονικά – ξεκίνησαν το μασάζ των βουλευτών που αντιδρούν…

    Όπως καταλαβαίνετε και εκείνοι από την πλευρά τους άλλο που δεν ήθελαν να αρχίσουν τα παζάρια με το Μέγαρο.

    Το μασάζ το έχει αναλάβει ο Γρηγόρης – ένας είναι ο Γρηγόρης, ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού και δεξί του χέρι.

    Ακούω λοιπόν ότι ο Γρηγόρης έχει φτιάξει την λίστα με τους 10 πιο ύποπτους ως προς την αντίδραση βουλευτές και έχει αρχίσει το ψηστήρι, διότι μέχρι τέλος Μαΐου η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει «καυτά» νομοσχέδια όπως το Εργασιακό, τους απόδημους, τα ζώα συντροφιάς.

    Πως πήρε όμως το Μέγαρο Μαξίμου τις δύο υποθέσεις (κάνναβη, διδακτορικά);

    Επί λέξει μου μετέφεραν ότι είναι έξαλλοι… και έγιναν οι σχετικές συστάσεις (sic).

    Alpha Bank: Όταν μια τράπεζα ασχολείται με το brain gain

    Από την δεξαμενή των Ελλήνων επιστημόνων (σε διάφορους τομείς) που εγκατέλειψαν άρον-άρον την χώρα στα χρόνια του λαϊκισμού και των μνημονίων ψαρεύει στελέχη όπως πληροφορείται η στήλη η διοίκηση της Alpha Bank.

    Η πληροφορία έκανε εντύπωση στην στήλη και θέλησε να το ψάξει λίγο καλύτερα.

    Λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,79% 1,71 Βασίλης Ψάλτης μπήκε στο πειρασμό και έκανε γκάλοπ σε  συμπολίτες μας – από αυτούς που κρατούν το μέλλον της χώρας στα χέρια τους ως προς τις γνώσεις αλλά τόσα χρόνια δεν έβρισκαν ευκαιρίες – και τα αποτελέσματα  έδειξαν ότι στις ηλικίες από τα 27 έτη μέχρι και τα 51 που εργάζονται εκτός συνόρων υπάρχει προθυμία να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη αρκεί να πληρούνται (οι αυτονόητες θα έλεγε η στήλη) προϋποθέσεις όπως ένα καλό εργασιακό περιβάλλον, μια καλή αμοιβή και ένα σχέδιο της επιχείρησης/τράπεζας που να είναι φιλικό στην καινοτομία και στις νέες τάσεις τους επιχειρείν.

    Σε απλά ελληνικά το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει αρκεί να το προσεγγίσουμε και όπως φαίνεται η Alpha Bank έχει αρχίσει να απλώνει τα δίχτυα της στην μεγάλη αυτή δεξαμενή των σύγχρονων Ελλήνων.

    Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι το brain gain αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Μάλιστα εάν μια εταιρεία προσλάβει Έλληνα του εξωτερικού, τότε  θα έχει μεγάλα φορολογικά πλεονεκτήματα για πολλά χρόνια.

    Ο Πρεμ και τα 65.000 εισιτήρια

    Η Eurobank αποδεικνύει συχνά – πυκνά ότι είναι η τράπεζας που στηρίζει την ελληνική τουριστική βιομηχανία και αριθμεί, πράγματι, περισσότερους από 2.000 εταιρικούς πελάτες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό από μεγαλοξενοδόχους μέχρι μικρές μονάδες.

    Στο πλαίσιο λοιπόν της ενίσχυσης του τουρισμού και δη του εσωτερικού που είναι και το μέγα ζητούμενο μέχρι να αρχίσουν να έρχονται οι ξένοι η διοίκηση Καραβία αποφάσισε να χαρίζει στους πελάτες της 65.000 αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις εσωτερικού.

    Η τράπεζα έχει σήμερα το απόγευμα και μια άλλη εξέλιξη, την ομιλία του βασικού της μετόχου Πρεμ Γουάτσα στο φόρουμ των Δελφών.

    Ο Γουάτσα σαφώς λόγω πανδημίας δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά η ψηφιακή εποχή όλα τα μπορεί.

    Η είδηση της αναβάθμισης από την S&P

    Την άποψή του ότι υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε ο Marko Mrsnik, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings.

    «Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή.

    Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Mrsnik.

    Τα μυστήρια της SPACE και οι εντυπώσεις!!!

    Τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τις 29 Απρίλιου έως και χθες, η μετοχή της SPACE HELLAS ΣΠΕΙΣ 2,06% 7,92 , έχει κάνει ένα “μικρό ράλι” από τα 5,7 έως τα 6,8 ευρώ.

    Οι έξυπνοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η άνοδος της μετοχής της SPACE γίνεται με μικρούς όγκους από 5.000 έως 22.000 χαρτιά.

    Με δεδομένο ότι δεν εχει εμπορευσιμότητα, με 100.000 ευρώ η μετοχή σημειώνει άνοδο 20%.

    Εύκολο πράγμα δηλαδή.

    Τζίρος δηλαδή χαμηλός που μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε…Ακόμα και από τους ίδιους του μετόχους.

    Η κεφαλαιοποίηση της SPACE δε έχει ανέλθει στα 43,9 εκατ. ευρώ.

    Τώρα, εξαιτίας της ανόδου της μετοχής, εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος  ότι η κοινοπραξία Βέλγων – SPACE HELLAS έχει αποκτήσει προβάδισμα στον διαγωνισμό μαμούθ των 550 εκατ. ευρώ για τις ταυτότητες.

    Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

    Στην αγορά λέγεται ότι στην SPACE θέλουν να δημιουργηθούν εντυπώσεις και για αυτό ανεβαίνει η μετοχή.

    Είπαμε, με 100.000 ευρώ, η μετοχή πάει στα ύψη.

    Μαθαίνω όμως ότι μέχρι στιγμής βάση της τεχνικής αξιολόγησης που προηγείται των οικονομικών προσφορών, δεν έχει αποκρυσταλλωθεί τελείως  πόσοι και ποιοι θα περάσουν στον επόμενο γύρο!

    Μάλλον κόβεται ένας!

    Και βέβαιον είναι ότι περνάνε στην επόμενη φάση τρεις, οπότε παίζεται ο τέταρτος!

    Τώρα κάποιοι αναφέρουν ότι σε μια εκ των εταιρειών υπάρχουν ζητήματα και ελλείψεις όσον αφορά το φάκελο με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

    Νέες εκπλήξεις από τον ΟΤΕ

    Λοιπόν ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,80% 13,69 μόνο καλά νέα έχει μπροστά του.

    Καταρχήν το γνωστό fund Massachusetts Financial Services company που κατέχει πάνω από 5% (Στις 2 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε η θέση του) ενισχύει, όπως μου μεταφέρουν αρμοδίως τα ποσοστά του στο ΟΤΕ.

    Η MFS Investment Management είναι ένας παγκόσμιος διαχειριστής επενδύσεων με έδρα την Αμερική.

    Ιδρύθηκε το 1924 και έχει AMU, δηλαδή κεφάλαια υπό διαχείριση 530 δισ. δολάρια.

    Αυτό είναι το πρώτο καλό νέο.

    Επιπρόσθετα ο OTE έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει μέρισμα 0,68 ευρώ τον Ιούλιο και αναμένεται να επιπλέον ποσό μερίσματος 0,35 έως 0,40 ευρώ από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της θυγατρικής στην Ρουμανία.

    Επίσης και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό χθες ενδοσυνεδριακά η μετοχή του ΟΤΕ έκανε νέο υψηλό 13 ετών (από τον Ιούλιο του 2008) αφού η μετοχή δοκίμασε να διασπάσει τα επίπεδα των 14,72 ευρώ.

    Τελικώς όμως ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,44 ευρώ.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι η CITI δίνει τιμή στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ τα 20 ευρώ.

     Η Μινέττα ασφαλιστική και το CVC

    Μια άγνωστη λεπτομέρεια έφερε στη φως της δημοσιότητας η έκθεση φερεγγυότητας της Μινέττα Ασφαλιστικής.

    Η Εταιρεία το 2020 κατείχε έκθεση σε μη εισηγμένες μετοχές αξίας 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ την 31/12/2020 η συνολικής της έκθεση σε μη εισηγμένες μετοχές ανήλθε σε αξία €0,6 εκατ.

    Τι ακριβώς συνέβη;

    Σύμφωνα με την έκθεση  «σε αυτή την αρχική θέση το σημαντικότερο μέρος (€11,5 εκ.) αποτελούσε η επένδυση στην Εταιρεία Hellenic Healthcare Sarl (“HH”).

    Η Hellenic Healthcare Sarl (“HH”) είναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με έδρα το Λουξεμβούργο (LU) και έχει ως βασικό μέτοχο το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

    Εντός λοιπόν του  2020 και συγκεκριμένα το Δ’ τρίμηνο του 2020, η Μινέττα Ασφαλιστική συμφώνησε «να προχώρησει η αποεπένδυση από την συμμετοχή της στον όμιλο Hellenic Healthcare Sarl με πώληση των μετοχών που κατείχε έναντι τιμήματος €10,2 εκ. μετρητών με αγοραστή τον βασικό μέτοχο της HH, δηλαδή το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

    Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο τέλος του 2020».

     Κουΐζ:

    Για προσέξτε τις κεφαλαιοποιήσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ 2,90% 11,70 και της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,11% 36,50.

    Ακριβώς 2,14 δισ. ευρώ.

    Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.

     Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.