• Η επιτυχία της Πειραιώς, τα προωθημένα σχέδια Καραβία, η σπόντα του Πρωθυπουργού και οι πατερίτσες του Πάιατ

    Σπόντα Κυριάκου στους «φτωχούς» αλλά πάμπλουτους επιχειρηματίες

    image

    Τα καλά νέα για Πειραιώς

    Δεν είναι και λίγο μέσα σε περίπου 8 μήνες το επιτόκιο που σου δίνουν οι ξένοι σε έκδοση ομολόγου Tier II να πέσει στο 5,50% από 9,75%, δηλαδή με μείωση που αγγίζει το 50%. Πόσο μάλλον όταν ως τράπεζα σε έχουν περάσει από κόσκινο…

    Η Πειραιώς, λοιπόν, άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές και η προσφορά έφθασε τα 4 δισ. ευρώ. Πληροφορούμαι ότι εχθές στο Λονδίνο η ομάδα της τράπεζες έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, λόγω της απόδοσης του 5,50%. Το ομόλογο κέντρισε το ενδιαφέρον 350 επενδυτών από Ευρώπη και Ασία.

    Οι σκέψεις Μυλωνά για νέα έκδοση ομολόγου

    Τον Οκτώβριο του 2019, σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, είχε πει πως στην περίπτωση που η τιτλοποίηση του μεγάλου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας γινόταν το 2020 και όχι στο 2021 (όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά ήρθε ο «Ηρακλής» κι όλα άλλαξαν ρότα), τότε η Εθνική θα προχωρούσε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου Tier II.

    Σας υπενθυμίζω ότι η Εθνική τόλμησε τον Ιούλιο, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, και βγήκε στις αγορές με ομόλογο Tier II 400 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο ήταν τσουχτερό, στο 8,25%, καθώς ήταν η δεύτερη ελληνική τράπεζα και υπό άλλες συνθήκες στις αγορές που το τόλμησε μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

    Ας έρθουμε όμως στο σήμερα: Ο CEO της Εθνικής άλλαξε ρότα και έφερε μπροστά – εντός του 2020 – την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, άρα δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και νέα έκδοση ομολόγου… Τώρα που το χρήμα ρέει και σε πολύ καλές αποδόσεις.

    Πιο προωθημένα τα σχέδια του Καραβία (;)

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δεν φαίνεται να βιάζεται όσον αφορά στην έκδοση ομολόγου Tier II. Αν ήθελε θα ήταν εύκολο. Μου λένε ότι εξετάζει πιο προωθημένα σχέδια όπως η έκδοση άλλου τύπου ομολόγου αλλάζοντας εντελώς την πεπατημένη.

    Θα φανεί… καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και όλα είναι ανοικτά καθώς το project μπλέκεται και με το ομόλογου Tier II που είχε εκδώσει η τράπεζα τον Νοέμβριο του 2017 μετατρέποντας τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ. ευρώ του Δημοσίου. Το επιτόκιο που πληρώνει η τράπεζα στο ελληνικό δημόσιο γι αυτό το ομόλογο είναι 6,4% και πολύ θα ήθελαν -στην Eurobank- να το ξεφορτωθούν.

    Σπόντα Κυριάκου στους «φτωχούς» αλλά πάμπλουτους επιχειρηματίες

    Είναι ευρέως γνωστό και οι τραπεζίτες το γνωρίζουν με στοιχεία και σε βάθος ότι στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Υπάρχουν υπερχρεωμένες εταιρείες, οι οποίες χρωστούν παντού, δεν καλοπληρώνουν – σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πληρώνουν καν – τους εργαζόμενους και οι βασικοί τους μέτοχοι – που σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνει να είναι και οι ιδρυτές – διάγουν βίο πολυτελή και έχουν μπαζώσει λεφτά από την Σιγκαπούρη μέχρι τα νησιά Κάιμαν.

    Εχθές, ο πρωθυπουργός έριξε την σπόντα του από την εκδήλωση της Aegean. «Ενδιαφερόμαστε για νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Και σαφώς η στήλη δεν αναφέρεται στην Aegean, ο μάνατζερ της οποίας και οι συνέταιροί του πληρώνουν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους και συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα μέσω της Aegean κατά 2,7 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

    Ποιοι θέλουν το Galaxy

    Η στήλη πληροφορείται ότι ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση-μαμούθ της Alpha Bank ενδιαφέρονται οι: Pimco, Varde, Lone star, Elliott και Bain. Μαθαίνω ότι η Pimco «καίγεται» για το project καθώς βλέπει ήδη την πλάτη της Fortress και της Intrum.

    Οι πατερίτσες του κ. Πρέσβη

    Δεν χάνει event για event ο αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ. Πήγε, λοιπόν, εχθές στην λαμπρή εκδήλωση του Ευτύχη Βασιλάκη με τις πατερίτσες! Με αθλητικό στυλ στα παπούτσια – φορούσε New Balance – καθώς το ατύχημα που είχε πρόσφατα δεν επιτρέπει σινιέ παπουτσάκι.

    Κουίζ

    Για ποιον δημοσιογράφο – εκδότη λένε στην αγορά ότι κάνει παιχνίδια με τις μετοχές;