• Οι άριστες σχέσεις Μυτιληναίου – Πάιατ, γιατί ψάχνει λεφτά ο εφοπλιστής Φειδάκης και δύο ωραία κουίζ για έναν επιχειρηματία και τον avvocato του MEGA

    Το παρασκήνιο με τις εγκλήσεις της Εθνικής Τράπεζας

    the wise man
    image
    the wise man

    Πουλάει ο Φειδάκης

    Στην αγορά λένε ότι ο εφοπλιστής Γιώργος Φειδάκης “έχει βγει” για να πουλήσει κάποια καράβια που έχει από το παρελθόν υπό την ομπρέλα της εταιρίας Globus. Ταυτόχρονα αναζητεί και αγοραστές για την RF Energy (Restis-Feidakis) η οποία έχει  αιολικά πάρκα. Η RF ENERGY δημιουργήθηκε προ ετών με λεφτά των κ. Φειδάκη και Ρέστη. Βέβαια η εταιρία έχει και πολλά δάνεια. Στην αγορά λένε λοιπόν ότι ο Φειδάκης προσέγγισε μεγάλο επιχειρηματία του χώρου της ενέργειας.

    Όμως ο επιχειρηματίας αρνήθηκε ευγενικά. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι λίγοι αλλά περιμένουν να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές, όταν δηλαδή “σφίξουν” περισσότερο τα πράγματα.

    Οι άριστες σχέσεις Μυτιληναίου και Πάιατ 

    Άριστες είναι οι σχέσεις της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,17% 35,90 με το αμερικάνικο παράγοντα και αυτό φάνηκε προχθές στην εκδήλωση της Aegean Airlines, την οποία παρακολούθησε ο CEO της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος μαζί με τον Αμερικάνο πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (δείτε την φωτογραφία στο τέλος του κειμένου).

    Και πώς να μην είναι αφού η θυγατρική της Mytilineos M-NG Trading είναι από τους καλύτερους πελάτες για το αμερικάνικο LNG.  To τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες και εισαγωγές αμερικάνικου LNG από την Mytilineos που αυξάνει συστηματικά το μερίδιό της στην αγορά.

    To μερίδιο της M-NG Trading στην ελληνική αγορά LNG ήταν 37% το 2019 και ήδη τον Ιανουάριο του 2020 έχει περάσει το 40% και είναι market leader στο LNG.

    Επίσης η General Electric είναι ο προμηθευτής της τουρμπίνας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής CGT που κατασκευάζει η εταιρεία.

    Όταν το ΤΧΣ υπερβαίνει τα εσκαμμένα και ο έξαλλος CEO 

    Furious (δηλαδή έξαλλος) πληροφορούμαι ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κι αυτό διότι ο Μάρτιν Τζούρντα και η παρέα του υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, δεν περιορίζονται στον ρόλο του μετόχου και στέλνουν επιστολές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών – που το Ταμείο είναι μέτοχος – και δίνουν άμεσες αλλά ξεκάθαρες συμβουλές στα διοικητικά για να υποβάλλουν εγκλήσεις στις υποθέσεις που κρίνουν οτι πρέπει να προχωρήσουν στην ανάκριση.

    Αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μικρο-αναστάτωση με τα νέα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να εκδηλώνουν νευρική συμπεριφορά…

    Στο συμβούλιο της Εθνικής όντως υπάρχουν οι διαφωνίες, ωστόσο ο Μυλωνάς εκτιμά ότι στο τέλος της ημέρας το θέμα θα λήξει.

    Προσέξτε. Έγκληση σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε  ο ΣΥΡΙΖΑ και παραλίγο να την γλυτώσουν οι βασικοί υπεύθυνοι της υπόθεσης της Folli Follie) θα καταθέσουν οι τράπεζες στον ανακριτή σε υποθέσεις που έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις αυτεπάγγελτα. Δηλαδή η τράπεζα εάν θέλει να συνεχιστεί η ανακριτική  διαδικασία τότε πρέπει να πάει στον ανακριτή και να το δηλώσει.  Εάν δεν πάει τότε οι ποινικές διώξεις σταματάνε.

    Το ίδιο θα συμβεί εάν μια υπόθεση εξετάζεται από κάποιον εισαγγελέα ο οποίος κινήθηκε αυτεπάγγελτα. Δηλαδή προτού ασκηθούν ποινικές διώξεις. Και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες εάν το κρίνουν θα καταθέσουν έγκληση (δηλαδή αίτημα) στον εισαγγελέα να προχωρήσει η διαδικασία.  Στην αντίθετη περίπτωση παύει η οποιαδήποτε διαδικασία.

    Βέβαια καλό θα ήταν να μάθουμε ποιες υποθέσεις αφορούν όλα αυτά τα δάνεια όχι μόνο στην περίπτωση της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζών.

    Όσο το  ΤΧΣ μαθαίνω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθεί μαζί τους η κυβέρνηση. O Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τελειώνουμε με το ΤΧΣ και οι μετοχές των τραπεζών να περάσουν στο Υπερταμείο.

    Είδες ο Στάσσης

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αποδεικνύει με τις κινήσεις του ότι «το έχει». Θα μου πείτε λογικό αφού ο άνθρωπος εργαζόταν επί χρόνια εκτός Ελλάδος σε πολυεθνικές και μακριά από το ελληνικό δημόσιο.

    Η τελευταία καλή κίνηση ήταν η μακροχρόνια μίσθωση του στρατοπέδου Πλέσσα επί της Λεωφόρου Μεσογείων πλησίον του Πενταγώνου, στις εγκαταστάσεις του οποίου μετά από το σχετικό λίφτινγκ θα μεταφερθούν οι διάσπαρτες και κοστοβόρες υπηρεσίες της ΔΕΗ. Έτσι, θα εξοικονομηθεί κόστος αλλά που να το σκεφθούν όσοι την διοίκησαν υπό την σπάθη της πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία 50 χρόνια…

    Δεν παίρνουν ανάσα οι τράπεζες

    Βουτιά 1,50% έκανε εχθές ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο ενώ τα blue chips όπως η Coca Cola, η Lamda ΛΑΜΔΑ -0,45% 6,70 , η Motor Oil ΜΟΗ 0% 27,24 , ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,59% 13,61  και η Jumbo έσωσαν την παρτίδα και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 0,29% στις 920,24 μονάδες.

    Ηρεμία στην Alpha Bank

    Ηρεμία φαίνεται ότι επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων της Alpha Bank καθώς τους μεταφέρουν τα αρμόδια στελέχη ότι το πρόγραμμα μεταφοράς των 800 υπαλλήλων στην νέα Cepal θα είναι αρκετά γενναιόδωρο και φτιαγμένο στα μέτρα και τα σταθμά που εφάρμοζε επί δεκαετίες στην φροντίδα του προσωπικού της τράπεζας ο Γιάννης Κωστόπουλος.

    Νέο πρόγραμμα εθελουσίας στην Εθνική

    Μέχρι τον Ιούνιο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει στην εξαγγελία ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 800 εργαζόμενους. Όσο για το τρέχον και ανοικτό μαθαίνω ότι προστέθηκαν άλλοι 300.

    Κουΐζ 1:

    Τι σας λέει η πόλη Σόλοι στην Κύπρο; Προφανώς τίποτα. Επειδή έχω σήμερα όρεξη να σας μάθω ιστορία να σας πω ότι η πόλη Σόλοι ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της περιοχής Μόρφου , έδρα σημαντικού βασιλείου που άνθισε από την κλασσική μέχρι και την πρωτοχριστιανική περίοδο. Η πόλη αναφέρεται και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα.

    Οι κάτοικοί της αναφέρονταν ως “Σόλιοι”, σε αντίθεση με την ονομασία “Σολείς” των κατοίκων της πόλης Σόλοι της Κιλικίας. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της ήταν ο ήρωας του Τρωικού πολέμου, Ακάμας, γιος του βασιλιά Θησέα.

    Οι Σόλοι διαδέχτηκαν την πόλη κράτος της Αιπείας την οποία ίδρυσε ο Δημοφών, αδελφός του Ακάμα, που βρισκόταν σε περιοχή με ανθυγιεινό κλίμα. Κάποτε πέρασε από εκεί ο Σόλων και συνέστησε στον Φιλόκυπρο να ιδρύσει μια νέα πόλη σε περιοχή με καλύτερο κλίμα, όπως κι έγινε.

    Η νέα πόλη ονομάστηκε Σόλοι προς τιμήν του Σόλωνα ο οποίος έγραψε και τους πρώτους νόμους της.

    Αφού  μάθαμε λίγη αρχαία ιστορία ήλθε η ώρα να μάθουμε και την σύγχρονη. Να σας εκμυστηρευτώ λοιπόν, ότι υπάρχει μια ναυτιλιακή εταιρία με την ονομασία SOLOI. Οι ιδιοκτήτες της κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή που ήταν η αρχαία πόλη ΣΟΛΟΙ της Κύπρου, αλλά μένουν στην Αθήνα. Προς το παρόν, ένα θα σας πω: Όλοι λεφτά ψάχνουν γιατί έχουν θέματα ρευστότητας. Νεότερα προσεχώς!!!

    Κουιζ 2:

    Ποιος είναι ο avvocato (δικηγόρος στα Ιταλικά) του MEGA που λύνει και δένει και έχει δημιουργήσει “φουρτούνες”  στο σύστημα; Μου λένε ότι είναι στα μαχαίρια όχι μόνο με τα στελέχη του καναλιού αλλά και με τα συστήματα του Βήματος.

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζέφρι Πάιατ, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (φωτογραφία από την σελίδα της Αμερικάνικης Πρεσβείας στο Facebook)