• Οικονομία

    Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας

    • NewsRoom
    Τα «μυστικά» μηνύματα της Fitch και γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα «τόσο - όσο»

    Fitch Ratings


    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το βράδυ της Τρίτης το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας, χώρας που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

    Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ρώμης από «BBB» σε «BBB–», με σταθερή προοπτική.

    Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου «αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας (…)», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 8% το 2020.

    «Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ιταλίας είναι ακλόνητα», ήταν η αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σημείωσε ότι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης «υιοθέτησαν πιο συνετή στάση». Το ιταλικό ΥΠΟΙΚ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή». Ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ακόμη ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

    Ο Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ιταλίας, παρά την πανδημία, εξηγώντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για χώρα με «διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία» και «επίπεδο ιδιωτικού χρέους που συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της G7».

    Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 8%. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% του ΑΕΠ, από 2,2% που προβλεπόταν πριν χτυπήσει η πανδημία και το 1,6% που καταγράφηκε το 2019. Το δημόσιο χρέος έτσι θα σημειώσει αλματώδη άνοδο στο 155,7% του ΑΕΠ φέτος, από 135,2% που προβλεπόταν πριν από τη συνεχιζόμενη κρίση και 134,8% το 2019.

    Η κατάσταση πάντως αναμένεται να βελτιωθεί το 2021. Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 9,1% φέτος και ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ