• Κοινωνία

    Το ύψος των εισφορών που θα καταβάλουν 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για το μήνα Μάρτιο

    εισφορές


    Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαΐου μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για το μήνα Μάρτιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 25%. Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για 1,21 εκ. επαγγελματίες και αγρότες. Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους και έχουν επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλουν 165 ευρώ αντί 220 ευρώ.

    Όπως εξηγεί ο ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών έχουν 3 επιλογές:

    – την πληρωμή ολόκληρης της κανονικής εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία

    – Την πληρωμή της εισφοράς Μαρτίου 2020 μειωμένης κατά 25% εφόσον έχουν εξοφλήσει ή εξοφλήσουν μέχρι 5/5 τις εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020

    – Την πληρωμή της εισφοράς σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 30/9/2020 εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους

    Διευκρινίζεται ότι:

    Η πρώτη επιλογή αφορά στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει, καθώς με τη δεύτερη επιλογή προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Μαρτίου 2020 (μείωση 25%). Δεδομένου ότι η έκπτωση παρέχεται για λίγους μήνες – κατ αρχήν για 2 μήνες – δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι σημαντική η αντανάκλαση του μέτρου στην βάση υπολογισμού της μελλοντικής σύνταξης.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο μέχρι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και αφετέρου να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, ακόμη και αν πληρωθούν στις 5 Μαΐου μαζί με την εισφορά του Μαρτίου.

    Προσοχή όμως, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι εισφορές Φεβρουαρίου ή και Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι 5/5 στο 100% του αρχικού ποσού με τις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, προκειμένου ο ασφαλισμένος να δικαιωθεί την έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα του Μαρτίου. 

    Η δυνατότητα πληρωμής σε 4 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοιού δεν δικαιούνται την έκπτωση. Την παράταση, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δικαιούνται :

    – οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών – όπως ισχύει κάθε φορά – με τους πληττόμενους κλάδους από τον κορωνοιό.

    Στην παράταση μπαίνουν οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 με την παράταση) και Μαρτίου απαιτητές έως 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών

    Οι εισφορές αυτές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Προβλέπεται δηλαδή μια “μίνι ρύθμιση” για την καταβολή των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και μετά.

    Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF). Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

    Στις 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

    Με την έκπτωση 25% οι νέες κατηγορίες εισφορών διαμορφώνονται ως εξής :

    Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)

    1η κατηγορία εισφορών 

    • προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 165 ευρώ

    2η κατηγορία εισφορών

    • προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

    3η κατηγορία εισφορών

    • προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 234 ευρώ

    4η κατηγορία εισφορών

    • προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

    5η κατηγορία εισφορών

    • προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

    6η κατηγορία εισφορών

    • προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ
    • με 25% έκπτωση 432 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ