• Οι έκτακτες συσκέψεις στο ΜΜ, η σφήνα της Μαργαρίτας Λάτση και του Φίλιππου Κούρκουλου στον ΔΔ, ο Μάνος μένει στον ΔΕΔΔΗΕ και το δυναμικό ξεκίνημα του Μίμη Κωστόπουλου

    Μιας που αναφέραμε για τις προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον επαναπατρισμό στελεχών «brain drain” αναφέρουμε και μία μεταγραφή της AXIA Ventures,  με νόημα…

    image

    Σε λίγες ώρες η κρίσιμη σύσκεψη 

    Με δεδομένο ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας, συνεδριάζει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όπως έχει αποφασιστεί, «θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα».

    Η συνεδρίαση θα αφορά τις έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία και ο κ. Σκρέκας θα συμμετάσχει προκειμένου να εξεταστεί η παράμετρος της ενεργειακής ασφάλειας.

    Σημειώνεται δε πως, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, αναβλήθηκε προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη του πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα στις 14/02 είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.
    Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

     

    Η  «σφήνα»  των Μαριάννα και Μαργαρίτα Λάτση στον Διαμαντή Διαμαντίδη (ΔΔ)

    Λίγο πριν από την υπογραφή των συμβολαίων τους για την αγορά δύο εμβληματικών οικοπέδων στον Αστέρα της Βουλιαγμένης (που βρίσκονται στο πρώην ξενοδοχείο Αφροδίτη) φέρεται να βρίσκεται η οικογένεια Λάτση.

    Το ένα οικόπεδο το αγοράζει ο Φίλιππος Κούρκουλος, γιος της Μαριάννας Λάτση, και το δεύτερο η Μαργαρίτα Λάτση, αδελφή της Μαριάννας Λάτση.

    Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας έχουν περάσει και από έντονες διακυμάνσεις.

    Κυρίως την εποχή που η Μαριάννα αποφάσισε να πουλήσει την συμμετοχή της στη LAMDA Development ΛΑΜΔΑ 0,30% 6,75.

    Τότε,  η αδελφή της Μαργαρίτα διαχώρισε τη θέση της και προτίμησε να συμπαραταχθεί με την πλευρά του Σπύρου Λάτση και να διατηρήσει το ποσοστό της στην εισηγμένη εταιρεία που διοικείται από τον Οδυσσέα Αθανασίου.

    Για να  θυμηθούμε λίγο το κλίμα που επικρατούσε τότε, στις 28 Ιουλίου του 2020 το mononews.gr είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ  με τον τίτλο «Τι κρύβει η «άτσαλη» αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από τη Lamda Development» μεταφέροντας όλες τις πληροφορίες από την συγκεκριμένη κίνηση της βαθύπλουτης κληρονόμου.  Ακόμη και σήμερα  άγνωστο παραμένει αν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις των δύο αδερφιών.

    Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, διότι αν ολοκληρωθεί τελικά η αγορά από τον Φίλλιπο και την Μαργαρίτα Λάτση, τότε η συγκεκριμένη περιοχή εντός του Αστέρα της Βουλιαγμένης θα ελέγχεται αποκλειστικά από δύο μόνο ισχυρές εφοπλιστικές οικογένειες.

    Η μια είναι αυτή  του Διαμαντή Διαμαντίδη (ΔΔ) που ήδη φημολογείται ότι έχει  αγοράσει τα 11 από τα 13 οικόπεδα και η  άλλη  της οικογένειας Λάτση που αγοράζει τα εναπομείναντα δύο.

    Η αγορά επιμένει ότι ο Διαμαντής Διαμαντίδης έχει επενδύσει πάνω από 440 εκατ. ευρώ για την αγορά όλων των οικοπέδων καθώς η τιμή του φημολογείται ότι βρίσκεται στα 40 εκατ. ευρώ.

    Αλλαγές στον ΔΕΔΔΗΕ φέρνουν οι ξένοι επενδυτές

    Η είσοδος του επενδυτικού fund Maquarie που πήρε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ μετά από άκρως επιτυχημένο διαγωνισμό, φέρνει αλυσίδα διοικητικών αλλαγών στο Διαχειριστή, με τη συμμετοχή φυσικά της ΔΕΗ που κατέχει το 51% των μετοχών και ήταν η μεγάλη ωφελημένη του διαγωνισμού.

    Ηδη στο πλαίσιο των ανακατατάξεων, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Νίκος Μπακατσέλος, έχει εκδηλώσει  την πρόθεση του να παραιτηθεί.

    Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 θα διορίζει τον CEO και το COO, ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον CFO.

    Για τους CEO και COO, θα έχει το δικαίωμα ο Επενδυτής να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα των υποψηφίων,  εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CEO και COO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CEO ή COO.

    Αναφορικά με  τον CFO, θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα, εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CFO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα ο επενδυτής να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CFO.

    Η 28η Φεβρουαρίου είναι σημαδιακή ημερομηνία αφού τότε αρχίζει να ισχύει η συμφωνία  μετόχων (SHA) που καθορίζει τα δικαιώματα του μετόχου (ΔΕΗ) και του επενδυτή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσει παραίτηση των μελών του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επτά περιλαμβάνει και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιου του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι ενδεκαμελές με τα τέσσερα εκ των 11 προσώπων να διορίζονται από τους Αυστραλούς.

    Η ΔΕΗ θα διορίσει τα έξι μέλη και διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, με τις πληροφορίες να θέλουν την παραμονή και συνέχιση της θητείας του κ. Αναστάσιου Μάνου.

     

    Δυναμικό ξεκίνημα του Μίμη Κωστόπουλου

    Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που ο Μίμης Κωστόπουλος ανέλαβε τα ηνία της Alpha Finance, μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο ΙR (Investor Relations) της μητρικής τράπεζας, και ήδη άρχισε να φαίνεται η διαφορά.

    Τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας όπου όπως μαθαίνουμε ο επιμελής Μίμης έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές, όσο και στην εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Alpha Finance.

    Ο νέος αέρας που άρχισε να πνέει αποτυπώνεται ήδη στην πρώτη έκθεση που εξέδωσε η εταιρεία για τις προοπτικές του ΧΑ, με την οποία συστήνει 18 μετοχές προς επένδυση.

    Ουρά κάνουν οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Δεν είναι μόνο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χουλιαράκης που προσελήφθη πρόσφατα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προσελκύοντας – και δικαίως – την προσοχή της κοινής γνώμης.

    Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας φαίνεται ότι αποτελεί πόλο έλξης και για «κοινούς θνητούς» οι οποίοι διαθέτουν αξιόλογα επαγγελματικά προσόντα.

    Έτσι λοιπόν όπως απεκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, 8.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για 100 θέσεις εργασίας, ανάμεσά τους και καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι σε ξένες επενδυτικές τράπεζες.

    Μην περιμένετε τώρα να βγάλετε είδηση από τα 100 ονόματα που προσελήφθησαν μία που όπως είπαμε οι προσλήψεις για όλες τις θέσεις γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

    Άλλωστε όπως διάβασα στον κυριακάτικο Τύπο, η ΤτΕ προσλαμβάνει πρόσωπα που κρίνει κατάλληλα με βάση δικά της κριτήρια (δηλαδή ποιος θα έθετε τα κριτήρια, η ΑΒ Βασιλόπουλος;) χωρίς πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

    Mεταγραφή εξ Εσπερίας για ΑΧΙΑ Ventures

    Μια που αναφέραμε για τις προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον επαναπατρισμό στελεχών “brain drain” , αναφέρουμε και μία μεταγραφή της AXIA Ventures,  με νόημα.

    Πρόκειται για τον Βασίλη Κορδοπάτη (καμία σχέση με τον συνεπώνυμο ήρωα του Θανάση Βαλτινού) ο οποίος για αρκετά χρόνια εργαζόταν στην Credit Agricole στο Λονδίνο.

    Στην ΑΧΙΑ θα ενταχθεί υπό τον Αλέξανδρο Αργυρό στο τμήμα του Investment Banking.

     Εξέλιξη που καταδεικνύει την πρόθεση της εταιρείας να ενδυναμώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

    Και επειδή σε όλους αρέσουν τα στατιστικά, να επισημάνουμε ότι με την παραπάνω μεταγραφή ανεβαίνει στους πέντε ο αριθμός των στελεχών που έχει επαναπατρίσει η AXIA εντάσσοντας τους στο δυναμικό της.

     «Οργώνει» την Ελλάδα η Ζαχαράκη

    Μπορεί τα  στοιχεία της ΤτΕ για τα έσοδα από τον τουρισμό να έφεραν πολλά χαμόγελα, όμως … για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.

    Και για να το μεταφέρουμε στα καθ΄ημάς, τα τουριστικά έσοδα θέλουν ακόμη πολύ δρόμο  για να επανέλθουν στα “προ Covid” επίπεδα δηλαδή στο 2019.

    Έτσι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ή τουλάχιστον ορισμένοι, όπως η Σοφία Ζαχαράκη, έχει αποφασίσει να οργώσει την Ελλάδα (από Καστοριά και Ξάνθη σε Κρήτη) για να μεταδώσει “ιδιοίς στόματι” τα ευχάριστα νέα η ίδια στους τουριστικούς επιχειρηματίες:

    Οι προκρατήσεις καταγράφουν αύξηση 30% και τα έσοδα αναμένονται να φθάσουν τα 19 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022!

    Όμως, οι επιχειρηματίες, όπως πάντα, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η τουριστική χρονιά αρχίζει στο τέλος Μαρτίου οπότε και αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

    Παρά ταύτα ισχυρίζονται ότι, εκτός «επιδημιολογικού απροόπτου», τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν από  80% έως και 100% σε σύγκριση με το 2019.

    Ποιος Πρόεδρος αυτοαποκαλείται “βλάχος” και ετοιμάζεται να εκδώσει τα «άπαντά του»; 

    Όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως  έξυπνο, αλλά μάλλον καθόλου ταπεινό.

    Ταυτόχρονα λένε ότι είναι κατάφωρα συγκρουσιακός, γιατί μαλώνει με όποιον μιλάει Ελληνικά (γιατί Αγγλικά δεν γνωρίζει και γι’ αυτό μάλλον σνομπάρει το Εποπτικό Συμβούλιο) στο ΠΘ γραφείο, Υπουργούς, Βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπερταμειο, Άμεση Θυγατρική Υπερταμείου, Εργαζόμενους, και Κοινωνία;

    Λέτε να αποτελέσει την επόμενη διαγραφή του κυβερνώντος κόμματος;

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.