• Οι δουλειές του Άδωνι στην Τήνο, οι αποκαλύψεις της TΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα «αντίδωρα» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη και τα βαθιά λαρύγγια

    Εβδομάδα δισεκατομμυρίων ξεκινά σήμερα στην Ελληνική Αγορά…

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Αυτό ήταν… Φύγαμε…

    Τώρα που απελευθερώθηκαν πλήρως οι μετακινήσεις και ο Wiseman ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς του, αποφάσισε να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του, να εγκαταλείψει την κουρασμένη Αθήνα και να μετακομίσει… στη Θεσσαλονίκη.

    Από εκεί,  με μακροβούτια στις παραλίες της Χαλκιδικής και υψηλή θεώρηση από τις Μονές του Αγίου Όρους, ο Wiseman θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από ψηλά και θα μοιράζει ευλογίες σε όσους τον ακολουθούν…

    Τα «αντίδωρα» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη…

    Εμείς εδώ στο Άγιον Όρος, παρακολουθούμε επιμελώς και με σεβασμό τις… ιερές business της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Πολύ πριν ο Πρωθυπουργός κατέβει στη Γλυφάδα για να ανακοινώσει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής (δηλαδή τα 70 χιλιόμετρα από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο -αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί ονομάζουμε «Αθηναϊκή Ριβιέρα»), η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε να τεμαχίσει και να θέσει προς πώληση εκτάσεις και οικόπεδα σχεδόν 200 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, την πιο ακριβή περιοχή της χώρας.

    Περιττό να σας πω ότι κάθε enfant gâté του ελληνικού Real Estate business θεωρεί υποχρέωσή του να στριμωχτεί στην αίθουσα αναμονής για να περιληφθεί με αξιώσεις στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς της Εκκλησίας.

    Τώρα, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, το ενδιαφέρον των real estate developers όχι μόνον μεγάλωσε αλλά και διεθνοποιήθηκε. Ο Δήμος των τριών «Β» αντιδρά και μιλά για ιερή «τσιμεντοποίηση»… αλλά οι δουλειές είναι μεγάλες

    Χαμός γίνεται, σας λέω…

    …και το προσκύνημα του Άδωνι

    Προσκύνημα στην Τήνο για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

    Μόνο που δεν χρειάστηκε καν να πατήσει το πόδι του στο νησί…. Μια ομάδα μικροεπιχειρηματιών, έμποροι που προσπαθούσαν να επιβιώσουν, θέλησαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή τώρα που ο Τουρισμός αναπνέει….

    Αμέσως «ευαισθητοποιήθηκε» ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, εκδόθηκαν πύρινες ανακοινώσεις για την… ιερή Κυριακάτικη ξεκούραση και ακολούθησαν οι γνωστές, εκ του σύνεγγυς, αψιμαχίες…

    Οι μικροέμποροι, αφού δεν βρήκαν το δίκιο τους από τις αρχές, επικοινώνησαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

    Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης σήκωσε τα τηλέφωνα, επικοινώνησε με πειθώ κι επιχειρήματα με το νομικό τμήμα του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου και στο τέλος ενημέρωσε το Προεδρείο.

    Ακούστηκαν κάποια… Γαλλικά… από την Αθήνα μέχρι την Τήνο… αλλά το θέμα έληξε.

    Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και στην Τήνο….

    Το «Ποτέ την Κυριακή» ήταν ωραία… ταινία, μιας… άλλης εποχής…

    Εβδομάδα δισεκατομμυρίων

    Εβδομάδα δισεκατομμυρίων ξεκινά σήμερα στην Ελληνική Αγορά…

    Η Τράπεζα Πειραιώς εκδίδει το πολύ χαμηλής εξασφάλισης Ομόλογο ΤIER I των 400 εκατ. ευρώ.

    Μεθαύριο, το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο, που όλα δείχνουν πως θα γίνει -κι αυτό- ανάρπαστο.

    Λογικό είναι, αφού μόλις ξεκινήσει η έκδοση, το 30% απορροφάται αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Για το υπόλοιπο στριμώχνονται όλοι οι άλλοι…

    Η Γερμανία δανείζεται στα 10 χρόνια με αρνητικό επιτόκιο -0,2%. Η Ελλάδα μ’ ένα spread μίας ποσοστιαίας μονάδας, θα δανειστεί με +0,75% έως +0,80%.

    Στις εποχές που ζούμε,  αυτές οι αποδόσεις αυτές είναι θριαμβευτικές για την Ελλάδα και πολύ προσοδοφόρες για τους επενδυτές…

    Περί ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών

    Πολλές δουλειές θα έχουμε σήμερα το μεσημέρι.

    Στη μία, οι δύο… Χρήστοι του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, θα εξηγήσουν αναλυτικά τα… ψιλά γράμματα της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ. Θα έχουν προηγηθεί κάποιες σχετικές ανακοινώσεις στην Τηλεόραση…

    Οι αποκαλύψεις της Τέρνα Ενεργειακή

    Στις 3 μεσημέρι ωστόσο, τα φώτα των προβολέων θα πέσουν στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Οι κύριοι Μαραγκουδάκης (CEO) και Φαφαλιός (CFO) θα εξηγήσουν πώς χάθηκαν τα 98,5 εκατ. δολάρια από την θυγατρική του Ομίλου στο Texas USA αλλά, κυρίως, πώς θα τα ανακτήσουν, με το εντυπωσιακό σχέδιο Roll Out των νέων Ενεργειακών Πάρκων των επόμενων 300 MW.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι τελικά αυτή η ατυχία στo Texas USA, μπορεί να βγει σε καλό για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Το Texas προσέθετε περίπου 50 εκατ. € στα Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων Κέρδη (EBITDA) αλλά με τα δάνεια η συμβολή του στην καθαρή κερδοφορία ήταν μηδενική. Τώρα που η ζημιά των 98,5 εκατ. ευρώ περνά στις προβλέψεις, το κλείσιμο του Texas αποδεσμεύει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από οφειλές και δάνεια 500 εκατ. ευρώ…

    Τελικά ουδέν κακόν αμιγές καλού…

    Go Green

    Μαθαίνω ότι εκεί στην Motor Oil, τα στελέχη κάνουν εντατικά φροντιστήρια και μελετούν προσεκτικά την επιτυχία του «πράσινου ομολόγου» της Mytilineos.

    O εκσυγχρονισμός των φωτοβολταϊκών απαιτεί νέα κεφάλαια.

    Ένα ακόμη παραδοσιακό ομόλογο για τον Όμιλο Motor Oil είναι ίσως υπερβολή.

    Ένα «πράσινο ομόλογο» ωστόσο, που θα χρηματοδοτήσει την «πράσινη ενέργεια» των φωτοβολταϊκών, είναι ίσως μια καλή ιδέα…

    Τι βλέπουν οι επενδυτές στο Χ.Α.;

    Μιλώντας για ομόλογα, θυμήθηκα τον χαλκέντερο Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Έχει κρατήσει με σθένος τις 900 μονάδες παρά το γεγονός ότι η Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκε με νέα κεφάλαια 1,3 δισ. € για να ακολουθήσουν τα 800 εκατ. Ευρώ της Alpha Bank, τα 120 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και τα 60 εκατ. της Aegean.

    Συνολικά αντλήθηκαν 2,3 δισ. ευρώ σε μια αγορά που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η ρηχότητα και οι αναιμικοί τζίροι.

    Αυτή την δυναμική του Χρηματιστηρίου βλέπουν και τα διάφορα λόμπι που ενεργοποιούνται και πάλι στις μετοχές της λεγόμενης… περιφέρειας

    Οι λομπίστες αυτών των μετοχών πρέπει να βλέπουν μεγάλη άνοδο και μεγαλύτερο βάθος στην αγορά.

    Γιατί, αλλιώς, πού θα καταφέρουν να ρευστοποιήσουν όταν χρειαστεί;

    Τα «βαθιά λαρύγγια» της ΕΑΤ και ο (ηθελημένα) «βαρήκοος» Άδωνις

    Εκεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κάποιοι… συνδικαλιστές της κακιάς ώρας (από αυτούς που εξελέγησαν στο προεδρείο του Συλλόγου με 10-15 ψήφους ελλείψει ενδιαφέροντος και συμμετοχής) νομίζουν ότι βρήκαν τρόπο να αποκτήσουν ρόλο και σημασία, διαρρέοντας προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση διάφορα εμπιστευτικά έγγραφα.

    Τα ίδια είχαν κάνει και στο παρελθόν. Οι προηγούμενες διοικήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συνήθως υπέκυπταν στις πιέσεις και τους έδιναν ένα τίτλο και ένα επίδομα για να σωπάσουν. Τώρα όμως οι καιροί άλλαξαν.

    Εποπτεύων Υπουργός είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, δεν δείχνουν διάθεση συναλλαγής με τα υπολείμματα του παρελθόντος…

    Στο φουλ οι μηχανές της Alpha Bank

    Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Ιουνίου που καλείται να εγκρίνει την πρόταση της Διοίκησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο roadshow της Διοίκησης προς επενδυτές το οποίο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, τα στελέχη της τράπεζας φαίνεται ότι δεν αφήνουν στην τύχη ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια.

    Όπως πληροφορείται η στήλη, η τράπεζα ανταποκρίθηκε ήδη σε σχετική επιστολή του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

    Τι έλεγε η επιστολή;

    Ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ΕΠΕΥ στην επιτυχία της δημόσιας προσφοράς που θα τρέξει η Alpha Bank για τους Έλληνες επενδυτές, είναι σημαντικός καθώς όχι μόνον θα ενημερώσουν αναλυτικά τους πελάτες τους επενδυτές για την ΑΜΚ, αλλά θα διεκπεραιώσουν και την έγκαιρη και πλήρη συγκέντρωση του συνόλου των σχετικών αιτήσεων.

    Και ότι, βεβαίως, οι ΕΠΕΥ θα είχαν, εξ αυτού του λόγου, αυξημένα διαχειριστικά κόστη, κάτι που, όπως μαθαίνει ο Wiseman, η τράπεζα αναγνώρισε στην πράξη, δίνοντας το σύνθημα στα μέλη του ΣΜΕΧΑ να «τρέξουν» για την επιτυχία του project της Alpha Bank.

    Ο Παύλος Μυλωνάς, το Frontier της Εθνικής και οι μνηστήρες

    Τις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier, των 6,1 δισ. ευρώ, περιμένει σήμερα ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

    Ολοι οι μεγάλοι «παίκτες» της εγχώριας αγοράς για τη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων –doValue, Intrum, Cepal- διεκδικούν το Frontier της Εθνικής, αφού όποιος το «κερδίσει» θα είναι και ο leader της αγοράς, με τους υπόλοιπους να «τρώνε» τη σκόνη του…

    Και για το λόγο αυτό οι δεσμευτικές προσφορές θα κρύβουν εκπλήξεις, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν.

    Μένει λοιπόν να δούμε ποιος θα υπερισχύσει ανάμεσα από τα σχήματα της doValue από κοινού με Fortress και Bain Capital, της DΚ με τη Cepal, της Pimco – Quant και της Intrum.

    Το χαρτοφυλάκιο Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, με το 77% (4,7 δισ. ευρώ) να είναι στεγαστικά, το 18% (1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 5%  καταναλωτικά δάνεια.

    Η Εθνική  έχει βάλει ήδη μπροστά και το Frontier II, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συναλλαγή που επίσης θέλει να ολοκληρώσει  μέσα στη χρονιά, ώστε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της να περιοριστεί στο 6% φέτος και στο 3% το 2022.

    Εν αναμονή των δεσμευτικών προσφορών λοιπόν… και των επίσημων ανακοινώσεων από τη διοίκηση της Εθνικής…

    Κάτι κινείται στο Γκόλφ Αφάντου

    Κινητικότητα παρατηρείται στον τραπεζικό χώρο γύρω από την επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.

    Πληροφοριοδότες της στήλης αναφέρουν πως ο Ελληνοαμερικάνος επενδυτής Μερκούριος Αγγελιάδης αναζητά κάποιου είδους χρηματοδότηση για να «τρέξει» το φιλόδοξο project για την μετατροπή του ακινήτου «φιλέτου» στη βορειοανατολική πλευρά του σμαραγδένιου νησιού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η επένδυση για την αξιοποίηση της έκτασης που περιμένει ο ροδιακός λαός εδώ και περίπου 50 χρόνια…

    Σε κάθε περίπτωση, η στήλη θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα επανέλθει καθώς πρόκειται για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και είμαστε λίγο περισσότερο ευαίσθητοι …

    Οι τράπεζες, οι παραγωγοί ΑΠΕ και το μεγάλο ξεκαθάρισμα

    Μπορεί ακόμη να μην έχουμε δει διμερή συμβόλαια στην ελληνική αγορά, αλλά τα σκληρά παζάρια έχουν ξεκινήσει, καθώς οι χαμηλές τιμές του τελευταίου διαγωνισμού ΑΠΕ… άναψαν φωτιές…

    Η τιμή του τελευταίου διαγωνισμού ήταν 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 49,81 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, και έτσι τέθηκε ένας… χαμηλός πήχης ως μπούσουλας για τις τιμές στα διμερή συμβόλαια που σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει.

    Αρέσει στους μεγάλους καταναλωτές  (βιομηχανίες κλπ.), δεν αρέσει στους παραγωγούς ΑΠΕ και στις τράπεζες χρηματοδότες τους…

    Αρέσει επίσης όμως και στους παραγωγούς ΑΠΕ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τις επενδύσεις τους και θέλουν να κερδίσουν την αγορά των διμερών συμβολαίων.

    Γιατί οι χαμηλές τιμές στο παζάρι  για  τα διμερή συμβόλαια… δεν γίνονται δεκτές από τις τράπεζες… πάτησαν φρένο.

    Και, όπως φαίνεται, όποιες και αν είναι οι τιμές στους διαγωνισμούς, οι τράπεζες δεν θα επιτρέψουν τιμές πώλησης πράσινης ενέργειας με διμερή συμβόλαια, αν δεν θεωρούν ότι είναι σε ικανοποιητικά και επαρκή επίπεδα για να εγγυηθούν τις δανειοδοτήσεις.

    Σημειώνεται ότι για τους επενδυτές σε νέα έργα ΑΠΕ τα «πράσινα» PPS αποτελούν μια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης  καθώς με ένα μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο με έναν μεγάλο καταναλωτή διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης και ακολούθως χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Αν το συμβόλαιο δεν εγκριθεί από την τράπεζα, «no χρηματοδότηση, no βιωσιμότητα».

    Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, αυτό που βλέπουμε να  έρχεται είναι σκληρός ανταγωνισμός και ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ΑΠΕ, αφού όποιος δεν χρειάζεται τράπεζα, θα μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικότερες τιμές στα διμερή…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.