• Πολιτική

    Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο: Αστική ανάπλαση μήκους 70 χλμ από το Σούνιο ως τον Πειραιά

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην εκδήλωση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στη Γλυφάδα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Πρόσβαση στην θάλασσα σε όλους τους κατοίκους του παραλιακού μετώπου από το Σούνιο ως τον Πειραιά θα δίνει το σχέδιο ανάπλασης που παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Γλυφάδα.

    Πρόκειται για έργο τεράστιας σημασίας -ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»- που στοχεύει να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και να αποτελέσει ένα βήμα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο εκτός από τη δημιουργία ενιαίου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου μήκους 22 χιλιομέτρων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ως τη Βουλιαγμένη προβλέπει -μεταξύ άλλων- επίσης χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής.

    «Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το έργο, που θα ολοκληρώνεται σε φάσεις, θα εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και αφορά συνολική απόσταση 70 χλμ.

    Η πρώτη φάση του θα αφορά 22 χλμ. από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη. Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χιλιομέτρων, προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση.

    Παράλληλα, σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων.

    Αθηναϊκή Ριβιέρα 70 χιλιομέτρων

    Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο για τους πολίτες της Αττικής. Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί θα προχωρήσουν στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης ανάπλασης της περιοχής του παραλιακού μετώπου και των οκτώ παράκτιων Δήμων, με το σχέδιο να περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος.

    «Το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία, διότι σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Οι 11 βασικοί άξονες που παραπέμπουν σε συγκεκριμένες δράσεις είναι:

    1. Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, φιλικός για το ποδήλατο

    2. Ενίσχυση στο αστικό περιβάλλον

    3. Ενίσχυση στην ύπαιθρο και στο νησιώτικο χώρο

    4. Συνδυασμένη χρήση ποδηλάτου με άλλα μέσα

    5. Προώθηση του ποδηλάτου κοινής χρήσης

    6. Προώθηση ποδηλάτου στις εμπορευματικές μεταφορές

    7. Προώθηση ποδηλατικού τουρισμού

    8. Προώθηση αθλητικής ποδηλασίας

    9. Ανάδειξη μιας νέας εικόνας για το ποδήλατο

    10. Κίνητρα για την αύξηση της χρήσης

    11. Εκπαίδευση ειδικών και εμπειρογνωμόνων.

    Το «Ελληνικό» και το πάρκο που θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα

    «Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα βήμα-βήμα αρχίζει και γίνεται πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια» και αφορά ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός χώρου «με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα».

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και σε άλλα εμβληματικά έργα αστικής ανάπλασης, που επίσης εντάσσονται στο «Ελλάδα 2.0», όπως για παράδειγμα τα σχέδια για το ΟΑΚΑ, με στόχο ο χώρος από την σημερινή κατάσταση να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες μιας κοινωνίας, η οποία αναζητά χώρους αναψυχής και χώρους άθλησης.

    Άλλο μεγάλο έργο που εντάσσεται στον σχεδιασμό των αναπλάσεων είναι στο Τατόι. Εκεί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν «πνεύμονα πρασίνου», αναμειγνύοντας ταυτόχρονα την πολύ πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου που είναι συνυφασμένος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με την ελληνική Ιστορία».

    Δείτε όλη την παρουσίαση ΕΔΩ

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου

    Αλέξης Τσίπρας: Το κράτος της ΝΔ εγκληματεί απέναντι στο περιβάλλον



    ΣΧΟΛΙΑ