• Οι business της νομικής φίρμας Παπαπολίτης & Παπαπολίτης, το «take off» της Mytilineos, οι σαμπάνιες της Aegean και γιατί ήρθε η ώρα του Βασίλη Ψάλτη

    Η Π&Π ήταν σύμβουλος των επενδυτών σε 1 από τις 5 μεγαλύτερες συναλλαγές χαρτοφυλακίων (Project Star) και σε 2 από τις 8 μεγαλύτερες συναλλαγές αναδιάρθρωσης (York/Famar – United Group/Forthnet)

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι business της νομικής φίρμας Παπαπολίτης & Παπαπολίτης

    Όπως ξέρετε ο Wiseman έχει μια αδυναμία στις εταιρικές συμφωνίες και στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές.

    Διαβάζοντας το report της PwC με τίτλο «Deals in Greece 2020» που αναφέρονται οι  μεγαλύτερες Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, οι μεγαλύτερες συναλλαγές χαρτοφυλακίων, οι μεγαλύτερες συναλλαγές αναδιάρθρωσης και οι μεγαλύτερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων του 2020, διαπίστωσα ότι η δυναμική νομική φίρμα Παπαπολίτης & Παπαπολίτης (Π&Π) η οποία έχει ιδρυθεί το 1898,  έχει «τρέξει» μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της χρονιάς που μας πέρασε.

    H Π&Π ήταν σύμβουλος της Vodafone στην μεγαλύτερη συναλλαγή εξαγοράς και συγχώνευσης του 2020 την συγχώνευση του κλάδου διαχείρισης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του παθητικού εξοπλισμού και υποδομής της Vodafone με τον αντίστοιχο κλάδο της Wind αξίας €814εκ.

    Η Π&Π ήταν σύμβουλος των επενδυτών σε 1 από τις 5 μεγαλύτερες συναλλαγές χαρτοφυλακίων (Project Star), σε 2 από τις 8 μεγαλύτερες συναλλαγές αναδιάρθρωσης (York/Famar – United Group/Forthnet) και σε 2 από τις 6 μεγαλύτερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Lamda Development – Frigoglass).

    Καθόλου άσχημα για τον ταλαντούχο νομικό Νικόλα Παπαπολίτη και την ομάδα του.

    «Take off» για την Mytilineos

    Η Γενική Συνέλευση της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έκρυβε πολλές εκπλήξεις.

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε χαρακτηριστικά ότι τα μεγέθη της Mytilineos είναι έτοιμα για «take off».

    Με χρονιά βάσης το 2020, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτιμά ότι στο τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023 τα μεγέθη της εταιρείας θα έχουν διπλασιαστεί.

    Μιλάμε για απίστευτη εξέλιξη η οποία θα πρέπει να χαροποιήσει δεόντως τους μετόχους της εταιρείας.

    Σε ερώτηση μετόχου για το αν θα συνεχιστεί το buyback σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ο κ. Μυτιληναίος ήταν κατηγορηματικός ότι το buyback θα συνεχίσει να αγοράζει κανονικά μετοχές της εταιρείας γιατί η μετοχή παίζει πολύ κάτω από την εσωτερική της αξία.

    Η Γενική Συνέλευση όμως έκρυβε ακόμα πολλές ειδήσεις.

    Πρώτη και σημαντικότερη είναι ότι μετά από 60 χρόνια σχέσης με την ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , στο τέλος του 2023 η Mytilineos θα σταματήσει να αγοράζει ρεύμα από την ΔΕΗ.

    Για το 2021 και το 2022 η συμφωνία με την ΔΕΗ θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες η οποία αναμένεται να είναι μια win-win συμφωνία και για τους δύο εταίρους όπως είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Mytilineos.

    Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες για τους μετόχους της Mytilineos είναι ότι η καινούργια μονάδα φυσικού αερίου που θα είναι έτοιμη στο τέλος της χρονιάς θα είναι μόλις 500 μέτρα από το εργοστάσιο αλουμινίου και προβλέπεται να τοποθετηθεί καλώδιο απευθείας σύνδεσης.

    Το καινούργιο εργοστάσιο φυσικού αερίου θα έχει ισχύ 826 MW με efficiency rate 63% το οποίο θα παράγει 3 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται το συγκρότημα του αλουμινίου.

    «Μαζί με την ολοκλήρωση των 1480 MW» από φωτοβολταϊκά η Mytilineos θα γίνει από τους πιο ανταγωνιστικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και συγχρόνως θα έχει καταφέρει να “πρασινίσει” την παραγωγή αλουμινίου. Ένας  πραγματικά μικρός άθλος” λένε αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

    Για να καταλάβετε, η καινούργια μονάδα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ 0,08% 26,62 θα είναι έτοιμη σε 3 χρόνια.

    Η μετατροπή της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα θα αργήσει και αρκετά.

    Η Γενική Συνέλευση είχε πολύ ζουμί.

    Ο κος Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι πριν μερικές ημέρες έκλεισε δεκαετή σύμβαση πώλησης αλουμίνας στην Glencore με ιδιαίτερα καλούς όρους για την Mytilineos.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, η Mytilineos είναι σε έναν έντονο κύκλο επενδύσεων οι οποίες είναι για αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για συντήρηση.

    Αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνει τεράστια σημασία η Goldman Sachs και με πρόσφατό της note μας συστήνει να παρακολουθούμε στενά εταιρείες οι οποίες θα κάνουν επενδύσεις για αναπτυξιακούς σκοπούς που θα έχουν σχέση με την «πράσινη» ανάπτυξη.

    Ακόμα, ο κος Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι η Mytilineos είναι έτοιμη για τα PPA’s τα οποία και είναι μονόδρομος για το μέλλον της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

    Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο.

    Ο κος Μυτιληναίος ακόμα αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη να ανακοινωθεί μια μεγάλη συνεργασία στο Offshore Wind και ότι έχει αργήσει η ανακοίνωσή της διότι προστίθενται και άλλα πράγματα μέσα στην συμφωνία.

    Ακόμα τόνισε ότι ήδη από τώρα φτιάχνεται το πλάνο διαδοχής για τον ίδιο και για τα 15 κορυφαία στελέχη το οποίο τρέχει η Egon Zehnder και η McKinsey.

    “Όπως αντιλαμβάνεστε, ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Είναι ολοφάνερο πλέον ότι η Mytilineos πατάει πάνω σε πολύ γερές βάσεις και είναι έτοιμη για πραγματική απογείωση” λένε οι ίδιοι αναλυτές.

    Τα νέα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας και τα 7,5 δισ. του RRF

    Έρχεται αύριο η Ursula στην Αθήνα, αφού πρώτα επισκεφτεί Λισαβώνα και Μαδρίτη.

    Η επίσκεψη της κυρίας Von Der Leyen κρύβει μικρές εκπλήξεις, αφού η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης συνοδεύεται και από την αποκάλυψη για το πού θα τοποθετηθούν τα πρώτα 4 δισ. € μέσα στο καλοκαίρι και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. € μέχρι τον Δεκέμβρη.

    Η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα ολόκληρο το σχέδιο γιατί μέσα σ’ αυτό υπάρχουν και πολλές δημοπρατήσεις έργων και το Δημόσιο φυλάει για τον εαυτό του το δικαίωμα των εκπτώσεων που είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί…

    Πάντως αυτοί που θα πάρουν τα πρώτα λεφτά του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF) στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αναδείξουν και τη νέα (;) γενιά επιχειρηματικών τζακιών στη χώρα…

    Άνοιξαν σαμπάνιες στην Aegean

    Ένας αδυσώπητος 17ετής πόλεμος έληξε με την υπογραφή της ανακωχής στις μαγικές παραλίες της Κορνουάλης.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να σταματήσουν τον πόλεμο για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών (τους), συμφωνώντας να αναστείλουν τους 5ετείς δασμούς που προκάλεσε η άγρια κόντρα Boeing-Airbus.

    Στη σύνοδο G7 συμφωνήθηκε η αναστολή, για 5 τουλάχιστον χρόνια, των δασμών σε προϊόντα ύψους 11,5 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνουν από ευρωπαϊκό κρασί έως αμερικανικό καπνό και οινοπνευματώδη ποτά, τους οποίους είχαν επιβάλει στο πλαίσιο της διαμάχης BoeingAirbus.

    Στην οδό Βιλτανιώτη 31, στην Κηφισιά, στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Aegean, ακούστηκε ένας αναστεναγμός ανακούφισης αφού η παραγγελία των 46 νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320 Neo της Airbus ξαφνικά γίνεται φθηνότερη, αλλά και ακόμη φθηνότερη με τα ισχύοντα επιτόκια δανεισμού…

    Η Alpha στο προσκήνιο…

    Οι προφητείες του Αγίου Όρους επαληθεύτηκαν και η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank είχε την απαραίτητη απαρτία για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, χωρίς περιπέτειες κι ενδοιασμούς.

    Δύο κρίσιμες ημερομηνίες:

    Στις 22 Ιουνίου θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι συμμετοχής στην αύξηση (χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης) και στις 28 Ιουνίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών.

    Το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιήσει αυτά τα λεφτά η διοίκηση της Alpha ώστε και τον χαρακτηρισμό «αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου» να δικαιολογήσει, αλλά -κυρίως- και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της να βελτιώσει….

    Απροθυμία για νέα δάνεια

    Οι τράπεζες δεν θέλουν να χορηγούν δάνεια στην Ελλάδα. Συγκεντρώνουν καταθέσεις, αλλά δεν δανειοδοτούν, παρά το γεγονός ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους…

    Μετρούν και ξαναμετρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών και συνήθως… αναβάλλουν την έγκριση πιστώσεων…

    Παρά τις εγγυήσεις που προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, παρά τις επιδοτήσεις επιτοκίου και τις άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι τραπεζίτες παραμένουν διστακτικοί και απρόθυμοι για νέες χορηγήσεις. Δίνουν δάνεια μόνο στους ελάχιστους πελάτες με υψηλές εξασφαλίσεις.

    Το γεγονός ότι δανείζονται με αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ και προσφέρουν μηδενικά επιτόκια στις διαρκώς αυξανόμενες καταθέσεις δεν πείθει τους τραπεζίτες στην Ελλάδα να αναλάβουν περισσότερο πιστωτικό κίνδυνο.

    Ο Σταϊκούρας πιέζει κάθε Τρίτη στη συνάντηση πιστωτικής επέκτασης, αλλά οι παραινέσεις του κτυπούν εις ὦτα μη ακουόντων…

    Απάντηση στο προχθεσινό quiz

    Η ερώτηση ήταν απλή:

    • «Σε ποιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, στο διοικητικό συμβούλιο, συμμετέχει ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου της οποίας το όνομα «παίζει» για διάφορες εκτελεστικές θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό;»

    Η απάντηση ήταν απλή: Coca Cola HBC, γιατί η Coca Cola πάει με όλα…

    JUMBO: κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα

    Ούτε μία χρονιά δεν έχει περάσει για τους μετόχους της JUMBO που να μην έχουν νιώσει τη χαρά του μερίσματος.

    Ακόμη και στην δύσκολη χρονιά του 2012, με τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο (κούρεμα καταθέσεων) οι μέτοχοι αποζημιώθηκαν την αμέσως επόμενη χρονιά, με διπλό μέρισμα. Γιατί η διακράτηση μετοχών είναι μια αξία που πρέπει να ανταμείβεται. Γιατί οι πραγματικές αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου δεν βρίσκονται στον μισθό του αλλά στα μερίσματα που εισπράττει, όπως όλοι οι μέτοχοι, μια φορά το χρόνο…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.