• Γιατί άπαντες θέλουν να αγοράσουν Alpha Bank και οι μισθοί του 1 εκατ. του Αναστάση Καλλιτσάντση και των 1,4 εκατ. του Χαλιορή των Πλαστικών Θράκης

    Θετική εμφανίζεται η εταιρία παροχής συμβουλών Governance Glass Lewis  στις προτάσεις του ΔΣ της Alpha Bank προς την ΕΓΣ που έχει συγκληθεί για τις 15 Ιουνίου

    the wise man
    image
    the wise man

    Ενδιαφέρον από μετόχους για το αναπτυξιακό αφήγημα της Alpha Bank

    Θετική εμφανίζεται η εταιρία παροχής συμβουλών Governance Glass Lewis  στις προτάσεις του ΔΣ της Alpha Bank προς την ΕΓΣ που έχει συγκληθεί για τις 15 Ιουνίου, με αντικείμενο την έγκριση της αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η Glass Lewis, η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον ανεξάρτητους και αξιόπιστους proxy advisors και συμβουλεύει τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, υπογραμμίζει ότι το ΔΣ της Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ισχυρή επιχειρηματική λογική και ικανοποιητική τεκμηρίωση της πρότασής του προς τους μετόχους, ειδικά ενόψει των τρεχουσών πολύ θετικών συνθηκών αγοράς.

    Ιδιαίτερα ως προς το ύψος και τη σκοπιμότητα της ΑΜΚ, η Glass Lewis αναγνωρίζει τα επιχειρηματικά οφέλη αυτής για την Τράπεζα και τους μετόχους της, ενώ σημειώνει ότι η μετοχή της Τράπεζας ΑΛΦΑ 0% 1,63  ανέκαμψε κατά 20% περίπου την ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης περί αύξησης κεφαλαίου.

    Τέλος, καταλήγει ότι η αύξηση του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τα οφέλη της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Alpha Bank καθώς και από το γεγονός ότι το ΔΣ προτίθεται να διαφυλάξει τα δικαιώματα των μετόχων μέσω παροχής κατά προτεραιότητα κατανομής μετοχών – μέχρι το υπάρχον ποσοστό τους κατά την ημερομηνία αναφοράς.

    Η Glass Lewis αναγνωρίζει την στρατηγική ανάπτυξης και μεγέθυνσης που παρουσίασε η Διοίκηση της Alpha Bank, υπερβαίνοντας παρωχημένες λογικές ότι οι ΑΜΚ είναι μόνον για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που έχουν εικόνα των συζητήσεων της Alpha Bank με τους επενδυτές, η πλειοψηφία των μετόχων υποστηρίζουν το όραμα της διοίκησης υπό τον Βασίλη Ψάλτη και προτίθενται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

    Υπάρχει μάλιστα μεγάλη ικανοποίηση που μια ελληνική τράπεζα αλλάζει το αφήγημα για την Χώρα και αναγνωρίζει εγκαίρως και αξιοποιεί την μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη, που έρχεται στη χώρα με το τέλος της πανδημίας, ειδικά λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

     Στα 1,39 εκατ. ευρώ το μεγάλο «τούβλο» των αποδοχών Χαλιορή (Πλαστικά Θράκης)

    Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης δεν τα κατάφερε να  ανέβει στα ‘’σαλόνια’’ της πρώτης κατηγορίας (super league). Της έλειπε ίσως το «κάτι παραπάνω» για να κάνει τη διαφορά που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Μετά βεβαιότητας, αυτό το ‘’κάτι παραπάνω’’ το έχει εν αφθονία  ένα από τα άξια και επιφανή τέκνα της πόλης: ο Κωνσταντίνος Χαλιορής των Πλαστικών Θράκης, που έχουν την έδρα τους στην περιοχή Μαγικό, λίγο έξω από την ακριτική πρωτεύουσα.

    Στη διάρκεια της περσινής σεζόν, ο 58χρονος μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας έπαιξε όντως… μεγάλη μπάλα στο επιχειρηματικό τερέν.

    Γεγονός που τον διατήρησε με άνεση στις κορυφαίες θέσεις της ιδιότυπης ‘’λίγκας’’ των καλύτερα αμειβόμενων CEOs της αγοράς…

    Το σύνολο των μικτών αποδοχών που είχε πέρσι ο Πρόεδρος και Chief Entrepreneur (επικεφαλής επιχειρηματίας) του πολυεθνικού ομίλου των Πλαστικών Θράκης ήταν 1.395.047 ευρώ.

    Εκ των οποίων τα 520.030 ευρώ ήταν οι σταθερές αμοιβές, τα 537.637 προήλθαν από συμμετοχές σε Δ.Σ και τα υπόλοιπα 337.380 αφορούσαν το bonus επίτευξης στόχων.

    Βέβαια, από αυτό το μεγάλο ‘’τούβλο’’ των συνολικών αποδοχών, που σε σχέση με το 2019 ήταν αυξημένες κατά 10,4%, σχεδόν τα μισά τα απομυζά η εφορία…

    Σε κάθε περίπτωση και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ο μέσος όρος των (μικτών) αποδοχών που είχαν για τη χρήση του 2019 οι Πρόεδροι των 60 εταιρειών του Γενικού Δείκτη ήταν 289.104 ευρώ, όπως προκύπτει από την ειδική ανάλυση που έχει κάνει η Better Future.

    Επίσης, στην ίδια ανάλυση, διαπιστώνεται ότι οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις Προέδρου, εκκινούν από τα 531.096 ευρώ και άνω.

    Όπως και να’ χει  ο Κωνσταντίνος Χαλιορής βρίσκεται στο top επίπεδο των αποδοχών.

    Απολύτως δικαιολογημένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περσινή χρήση τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των Πλαστικών Θράκης διαμορφώθηκαν στα 37,347 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά…905%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η πανδημία άλλαξε το  των προϊοντικό μίγμα των πωλήσεων του ομίλου, καθώς υπήρξε ισχυρή ζήτηση σε τεχνικά υφάσματα που προορίζονται για εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας.

    Από την άλλη πλευρά σημαντικές ήταν και οι γραμμές παραγωγής που ενεργοποιήθηκαν, για χειρουργικές μάσκες.

    Τα νέα τελικά προϊόντα είχαν υψηλή κερδοφορία, αφού από αυτά προήλθαν τα 22,7 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 52,1 εκατ. ευρώ των προ φόρων κερδών του ομίλου.

    Σε σημαντικό βαθμό οι επιδόσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στη μετοχή των Πλαστικών Θράκης, που έχει ενισχυθεί κατά…273% σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου.

    Πέρσι κι εφέτος η εταιρεία έχει μοιράσει καθαρά (μετά από φόρους) μερίσματα 0,25 ευρώ ανα μετοχή.

    Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής ως κάτοχος του 43,292% έχει λάβει 4,73 εκατ. ευρώ, ενώ η αδελφή του Έφη Χαλιορή που κατέχει το 20,851% της εταιρείας έχει πάρει 2,28 εκατ. ευρώ.

    Άμα η εταιρεία παίζει «μαγική μπάλα», όλοι βγαίνουν κερδισμένοι…

    Τι αμοιβές πήραν οι Καλλιτσάντσηδες και ο Προβόπουλος απo την Ελλάκτωρ

    Ο επιχειρηματικός όμιλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 είχε πέρσι μια ιδιαίτερα ταραγμένη χρονιά.

    Στο καθαρά οικονομικό επίπεδο οι ζημιές διευρύνθηκαν κατά 78,6%, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 30%, ενώ 63% χαμηλότερα οδηγήθηκε το λειτουργικό αποτέλεσμα.

    Σε αντίθεση με όλα αυτά, οι αποδοχές των παλαιών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (τα οποία έχουν  πλέον αντικατασταθεί) όχι μόνο έμειναν αλώβητες, αλλά ενισχύθηκαν έστω και οριακά στο γενικό τους σύνολο( 0,3%).

    Με συνέπεια να διαμορφωθούν στα 2,981 εκατ. ευρώ.

    Εξ αυτών τα 992.725 ήταν οι μικτές αμοιβές που έλαβε ο (πρώην) Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσης Καλλιτσάντσης.

    Στο κονδύλιο αυτό υπολογίζονται και τα 5.568 ευρώ, που είχαν τη μορφή εταιρικών παροχών.

    Ο αδελφός του, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, που χρημάτισε Αντιπρόεδρος έλαβε αποδοχές συνολικού ύψους 992.698 ευρώ.

    Τρίτος κατά σειράν στην κλίμακα των αποδοχών ήταν ο Γιώργος Προβόπουλος, που κατείχε τη θέση του Προέδρου.

    Με τις μικτές αμοιβές για τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη να ανέρχονται στα 363.186 ευρώ.

    Από τα υπόλοιπα (πρώην) μέλη του Δ.Σ οι αμοιβές κατανεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, ώς εξής: Ελένη Παπακωνσταντίνου 107.500 ευρώ, Μιχάλης Κατούνας και Δέσποινα Μαρκάκη από 100.000 ευρώ, Ιωάννης Πεχλιβανίδης 95.000 και 17.500 ευρώ o Ιορδάνης Αϊβάζης.

    Η Eurobank βγαίνει μπροστά

    Η Eurobank βγαίνει μπροστά και παίρνει θέση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    Σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, ο CEOτης  Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, θα εξαγγείλει ένα καινοτόμο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας. Ένα πρόγραμμα που ξεφεύγει από τα όρια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της τράπεζας και μπορεί να χαρακτηριστεί ως Εθνική Κοινωνική Ευθύνη.

    Η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι μείζον θέμα και για την  κυβέρνηση. Εξάλλου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Πέρυσι το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων –και λόγω της πανδημίας- ήταν δραματικό, το χειρότερο  των τελευταίων ετών  καθώς «χάθηκε» μία πόλη 46.000 κατοίκων. Οι γεννήσεις ήταν 85.605,  οι θάνατοι  131.839.

    Η μείωση του πληθυσμού έχει αρνητική επίπτωση και στο εργατικό δυναμικό της χώρας, το οποίο και  συρρικνώνεται και γερνάει. Που  σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 50-55 ετών, θα έχουν μειωμένες ψηφιακές δεξιότητες με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή. Και απαιτούνται  μέτρα τώρα.

    Η  Eurobank, ένας από τους μεγαλύτερους  ελληνικούς  οργανισμούς, με 7,500 εργαζόμενους, παίρνει θέση και με στοχευμένες δράσεις έχει στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Σήμερα λοιπόν ο κ. Καραβίας θα ανακοινώσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση.

    Προμηθέας αλλά όχι Δεσμώτης…

    Στο κτήριο της οδού Σταδίου η ομάδα του κ. Βασίλη Ψάλτη εργάζεται εντατικά,  μεθοδικά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιώντας παράλληλα τηλεσυναντήσεις με διεθνείς επενδυτές.

    Όμως, παρότι η  καρδιά της Alpha Bank χτυπάει αυτό το διάστημα στο ρυθμό τη αύξησης, τα υπόλοιπα project δεν μένουν πίσω.

    Και ένα από αυτά είναι ο «Προμηθέας» για την πώληση των POS μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Η διοίκηση της Alpha Bank είναι αποφασισμένη να κρατήσει στρατηγικό ποσοστό σε οποιοδήποτε νέο σχήμα αφορά στην διαχείριση των POS. Αυτό  άλλωστε υπογραμμίστηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου της, του Tomorrow.

    Η τράπεζα θέλει να διατηρήσει ρόλο στην αγορά και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το knowhow ενός διεθνούς παίκτη.

    Η διοίκηση αναμένεται να ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς ομίλους στον τομέα, προκειμένου, όπως λένε τα στελέχη της, να επιτύχει μία στρατηγική συμφωνία, αντίστοιχη αυτής στο χώρο του bankassurance με την Generali.

    Ωστόσο, την ίδια στιγμή πληροφορίες από το εξωτερικό θέλουν η τράπεζα να έχει ήδη συμφωνήσει με την ιταλική Nexi, σενάριο πάντως που τα στελέχη της Σταδίου διαψεύδουν κατηγορηματικά. Διότι ναι μεν η Nexi εξαγόρασε την Sia, την εταιρεία με την οποία  συνεργάζεται η Alpha Bank  στον τομέα των πιστωτικών καρτών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία και για την… επόμενη μέρα.

    Η τράπεζα δεν θα βιαστεί να καταλήξει σε στρατηγικό εταίρο.  Ούτως ή άλλως, αυτό που προηγείται τώρα είναι η επιτυχία της γενικής συνέλευσης στις 15 Ιουνίου και φυσικά η αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.