• Business

    Ο διορατικός (και τυχερός) κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωνσταντίνος Χαλιορής. Πλαστικά Θράκης

    Κωνσταντίνος Χαλιορής. Πλαστικά Θράκης


    Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Αυτό το ξέρει καλά Κώστας Χαλιορής επικεφαλής του ομίλου Πλαστικά Θράκης.

    Αν η επένδυση τον περασμένο Απρίλιο στην παραγωγή χειρουργικών μασκών προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, αφού η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως διατείνονταν τότε οι επιστήμονες, θα είχε ημερομηνία λήξεως με την ανακάλυψη του εμβολίου, έρχονται τα οικονομικά αποτελέσματα και το ράλι στη μετοχή  για να αποδείξουν ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

    Τα 3 εκατ. ευρώ, που έριξε για την μονάδα παραγωγής μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Χαλιορής, ήρθαν ήδη να προστεθούν στα 114 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει την τελευταία 5ετία στον όμιλό του που εκτείνεται από την Ελλάδα και φθάνει μέχρι την Σκοτία.

    Και, βεβαίως, μεγαλύτερη επιβεβαίωση από την αγορά δεν υπάρχει. Είναι από τις λίγες μετοχές μέσα στην πανδημία που γράφουν κέρδη. Τον Σεπτέμβριο το «χαρτί» ανέβηκε 25% και από την αρχή της χρονιάς 24,1%.

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες προσλήψεις στο εργοστάσιο της Ξάνθης και από την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τις πρώτες μέρες της καραντίνας, ο επιχειρηματίας, γιος του αείμνηστου Σταύρου Χαλιορή από την Πόλη, ο Κώστας έθεσε στις απαιτήσεις της εποχής τη μονάδα των μασκών, η οποία μέχρι τότε υπολειτουργούσε.

    Γρήγορα, η αγορά στην Ελλάδα εξισορροπήθηκε, παρά την αρχική υστερία της αντιπολίτευσης.

    Πλέον δεν μιλά κανείς στην Ελλάδα για έλλειψη μασκών ή αντισηπτικών. Ο κ. Χαλιορής, απλά, έτυχε να είναι έτοιμος. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

    Βλέποντας κατά που οδεύει η κατάσταση με την πανδημία, τελειοποίησε την επένδυσή του με τις μάσκες. Το εμβόλιο δεν έχει βρεθεί ακόμα, η νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών έχει καταστήσει τη χρήση μάσκας αναγκαίο… αξεσουάρ, οπότε ευκαιρία για μπίζνες.

    Διότι δεν καλύπτεται μόνο η εγχώρια ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιούνται εξαγωγές στη χειμαζόμενη από την COVID-19 Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, για το οποίο οι Κασσάνδρες έχουν προβλέψει έως και 50 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αν δεν ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

    Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της 1ης Οκτωβρίου, «Το πλάνο των εν λόγω έκτακτων επενδύσεων ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και στους επιθυμητούς χρόνους και πλέον όλες οι νέες γραμμές παραγωγής βρίσκονται σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως. Σημειώνεται ότι εκτός της ελληνικής αγοράς, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Αυτό που δεν γνώριζε η αγορά είναι ότι η επένδυση στην παραγωγή μασκών δεν αφορά μόνο στο εργοστάσιο της Ξάνθης.  Έγιναν ταυτόχρονα στις μονάδες που διαθέτει ο όμιλος στην Ιρλανδία και την Σκοτία.

    Στο πρώτο 6μηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών 144%, αγγίζοντας τα 12,830 εκατ. ευρώ από 5,255 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ένας από τους λόγους τόσο εντυπωσιακής αύξησης αποτελεσμάτων ήταν, όπως διαβάζουμε στα οικονομικά αποτελέσματα, η «αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία, αύξηση η οποία αντιστάθμισε την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό, καθώς και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων».

    Όμως, ο Κώστας Χαλιορής, εκτός από διορατικός επιχειρηματίας, είναι και τυχερός.

    Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, που αποτελεί βασική ύλη για την παραγωγή των πλαστικών προϊόντων του, ενίσχυσε περαιτέρω τα οικονομικά στοιχεία, ακόμα κι αν δεν αυξήθηκε ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο, ο οποίος παρέμεινε σταθερός πάνω από τα 155 εκατ. ευρώ.

    Ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους από την τιμή του πετρελαίου, τα EBITDA εκτινάχθηκαν κατά 58,1%, στα 26,033 εκατ. ευρώ έναντι 16,468 εκατ. πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Προφανώς έπεται συνέχεια καλών νέων, αφού η χρονιά έχει δρόμο ακόμα…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ