• Έλυσε την ομηρία Βουρλιώτη ο Σταϊκούρας, ποιοι τρέμουν το άνοιγμα των Pandora Papers, για ποιον ετοιμάζεται μυστική τροπολογία και τι συμβαίνει με τις οφειλές των προμηθευτών ρεύματος  

    Άλλοι ζητούν, άλλοι δίνουν, άλλοι δεν δίνουν, άλλοι απειλούν και στη μέση υπάρχει ένας δικηγόρος (δεν εννοούμε τον Αλέξη Κούγια για να μην υπάρξει παρανόηση) που βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί με σκοπό να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.

    image

    Έλυσε ο Σταϊκούρας τελικά την «ομηρία»  του Βουρλιώτη

    Στις 8 Φεβρουαρίου τελικώς υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας την κοινή υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση των νέων μελών στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

    Μάλιστα η εισήγηση στο υπουργό με τα νέα ονόματα έγινε στις 5 Φεβρουαρίου.

    Έστω και με καθυστέρηση και με τον τρόπο αυτό «λύνεται» πλέον η «άτυπη» ομηρία στην οποία είχε τεθεί ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

    Όπως είχαμε σημειώσει και χθες η Επιτροπή δεν μπορούσε να συνεδριάσει τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς εκκρεμούσε η τοποθέτηση των δύο νέων μελών.

    Πλέον η Ολομέλεια της Αρχής μπορεί να συνεδριάσει και εμείς αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε … τι «ψάρια θα πιάσει».

    Αρα ο έμπειρος και απόλυτα συνεπής εισαγγελέας Βουρλιώτης μπορεί να ασχοληθεί με τις δυο πολύ σοβαρές υποθέσεις ξεπλύματος, να πάρει αποφάσεις και να προχωρήσει όπως η νομοθεσία επιτάσσει.

    Μάλιστα λέγεται ότι ο ένας επιχειρηματίας ξεπλένει χρήματα μέσω των ακινήτων!!!

    Επίσης επιτέλους θα μπορεί η Αρχή για το ξέπλυμα να ασχοληθεί και με τα PANDORA PAPERS (και με τους επιχειρηματίες Λιανό, Γιώτη, Μιχαλόπουλο, Ρέμο, Χατζηγιάννη, Ιωάννα Βαρδινογιάννη κλπ).

    Στο εξωτερικό ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ;

    Ο θόρυβος για τις οφειλές των προμηθευτών ρεύματος  

    Θορυβήθηκαν φίλοι και γνωστοί από το  χθεσινό σχόλιο του wiseman  για τις οφειλές των προμηθευτών ρεύματος προς τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ.

    Δυο-τρείς από αυτούς μάλιστα μας τηλεφώνησαν και είπαν «τουλάχιστον για μένα γράψτε πως δεν χρωστάω τίποτα και σε κανένα» και εμείς με χαρά το γράφουμε.

    Δύο ερωτήσεις μόνο: α) όταν λέμε «δεν χρωστάω τίποτα» εννοούμε «τα έχω εξοφλήσει όλα μέχρι 31 Ιανουαρίου και το υπόλοιπό μου είναι παντού μηδενικό» ή εννοούμε «χρωστάω και έχω κάνει διακανονισμό, τον οποίο εγώ τηρώ απαρέγκλιτα ενώ ο ανταγωνιστής (ή οι ανταγωνιστές) δεν τηρεί τον διακανονισμό και υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού διότι ο αντίπαλος προμηθευτής  με τον τρόπο αυτό αυξάνει τη ρευστότητά του σε βάρος μου»;

    και β) εμείς είμαστε ξεκάθαροι: εξαιρέσαμε από πιθανό (πιθανό έτσι;) μελλοντικό κίνδυνο ονομαστικά, τους 5-6 καθετοποιημένους προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που έχουν και παραγωγή, ή που έχουν πολλαπλή εισαγωγική δυνατότητα με διμερείς συμβάσεις.

    Ο wiseman  τους κατονόμασε με θετικό πρόσημο μάλιστα  και είπε «ως εδώ καλά!».

    Προφανώς από εκεί και κάτω ίσως (το τονίσαμε το «ίσως») υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον, στη ρευστότητα των ΜΗ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ παραγωγών που επίσης έχουν κάνει διακανονισμούς.

    Αντί να γκρινιάζουν οι ΜΗ καθετοποιημένοι που είναι καμιά δεκαριά, τα παράπονα ήρθαν από αυτούς που ΔΕΝ αφορούσε το σχόλιο για πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

    Καταλαβαίνουμε πως οι μέρες είναι δύσκολες, οι προμηθευτές τα φέρνουν δύσκολα βόλτα (οι καταναλωτές να δείτε τι τραβάνε με τις διαστημικές αυξήσεις τιμολογίων !) και ο ανταγωνισμός σκληρός.

    Αλλά παιδιά, μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο, κυρίως όταν διευκρινίζει σε ποιόν αφορά το γράμμα που παραδίδει!

    …Και μια ακρόαση προ τριμήνου          

    Θυμίζουμε μάλιστα πως γύρω στις 10-15 Νοεμβρίου, η ΡΑΕ «απείλησε με κυρώσεις και πρόστιμα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου, καθώς η ενεργειακή κρίση οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας» όπως έλεγε τότε  δημόσια η ίδια η διοίκηση της Αρχής.

    Ακριβώς τότε, δέκα εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,55% 10,99, κλήθηκαν από τη ΡΑΕ σε ακρόαση για συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές ύψους (στο τέλος Οκτωβρίου 2021) σχεδόν 350 εκατομμυρίων  προς τους διαχειριστές.

    Τότε σχεδόν όλοι πήγαν σε διακανονισμούς.

    Οι οφειλές προέρχονται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ), οι οποίες εισπράττονταν μέσω λογαριασμών ρεύματος αλλά τότε δεν αποδίδονταν.

    Μια μερίδα αυτών των προμηθευτών είχε κληθεί τότε  σε ακρόαση και για ζητήματα που συνδέονται με την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών έπειτα από παράπονα πελατών για παραπλάνηση και αδιαφανείς χρεώσεις.

     

    Οι συστάσεις της ΡΑΕ και τα πρόστιμα

    Η ολομέλεια της ΡΑΕ είχε κάνει τότε  συστάσεις σε εταιρίες ενώ –λέγεται χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα- πως είχε ρίξει και λίγα χαμηλά  πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

    «Μέσω των κυρώσεων και των προστίμων η ΡΑΕ επιδιώκει, όχι να τιμωρήσει τις εταιρείες, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιέσεις που δέχονται από την ενεργειακή κρίση στη ρευστότητά τους, αλλά κυρίως να στείλει ένα μήνυμα ότι η αγορά παρακολουθείται στενά και ότι θα παρεμβαίνει για την εξυγίανσή της και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού» έλεγαν τότε οι άνθρωποι της ΡΑΕ σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, ο wiseman  έχει καλή μνήμη βλέπετε.

    Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες πληροφορίες, η ΡΑΕ θα ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου, νέο κύκλο ελέγχων για  τους διακανονισμούς.

    Λίγοι  προμηθευτές (μην αρχίσουν πάλι τα τηλεφωνήματα, λίγοι είπαμε) έκαναν διακανονισμό με τους διαχειριστές που μάλλον δεν τηρούν (αυτές είναι οι υποψίες ανθρώπων της ΡΑΕ) και, όπως λένε στη Ρυθμιστική Αρχή «εάν δεν τηρήθηκαν οι διακανονισμοί  θα επανέλθουμε  με νέα, αυστηρά πρόστιμα».

    Το θέμα πάντως των ανεξόφλητων οφειλών προς τους διαχειριστές αξιολογείται και από την πλευρά των προμηθευτών ως σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς δημιουργεί στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

    Ένας καθετοποιημένος προμηθευτής  μάλιστα, σε   διαβούλευση της ΡΑΕ προ μηνών, για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, συνέδεσε το ζήτημα των οφειλών με την ανάγκη διασφάλισης ενός ισόρροπου πεδίου ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητη η άτεγκτη απαίτηση της τήρησης εμπρόθεσμα όλων των οικονομικών υποχρεώσεων των παικτών απέναντι στους διαχειριστές».

    Προσυπογράφουμε και περιμένουμε τα πορίσματα της ΡΑΕ.

    Ως τότε, όπως έλεγε και ο μακαρίτης  Λουκιανός Κηλαηδόνης «ψυχραιμία παιδιά!».

     

    Οι Μανδαρίνοι από … τη Σκωτία που φτιάχνουν το νέο ξενοδοχείο στη Μεσσηνία με την ΤΕΜΕΣ

    Μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Μ. Βρετανίας βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που ανέλαβε μαζί με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωσταντακόπουλου,  να φτιάξει το νέο υπερπολυτελές Mandarin Oriental, Costa Navarino στην περιοχή Νavarino Bay.

    Mετά από σύντομη έρευνα ανακάλυψα η εταιρεία ανήκει σε έναν όμιλο που αποτελείται από «Μανδαρίνους», οι οποίοι δεν προέρχονται από την Άπω Ανατολή, αλλά από τη Σκωτία.

    Αυτό συμβαίνει καθώς η Mandarin Oriental που διαχειρίζεται σήμερα 35 ξενοδοχεία και 7 συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο αποτελεί θυγατρική του Ομίλου της σκωτσέζικης Jardine Matheson.

    Η τελευταία ανήκει στη δυναστεία των Kenswick και συγκαταλέγεται στις 25 πιο πλούσιες οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας για το 2021 σύμφωνα με τους The Times.

    Ο συνολικός πλούτος  οικογενείας υπερβαίνει τα  6,47 δισ. λίρες.

    Όσο για το νέο ξενοδοχείο οι περιγραφές είναι αντάξιες του του ονόματος που φέρει και θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, εκ των οποίων τα  48 θα είναι βίλες με πισίνες, καθώς και πέντε εστιατόρια.

     

    «Αρχίσαν τα όργανα» με τις προσφυγές στον ΒΟΑΚ

    Το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης συνολικής αξίας άνω του 1,6 δισ. ευρώ, που δημοπρατείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών , δεν θα μπορούσε παρά να εξελιχθεί σε ένα σκληρό αγώνα για όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, από τον οποίον δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

    Ήδη λοιπόν στο διαγωνισμό για το τμήμα Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος αρχικής εκτιμώμενης αξίας 147 εκατ. ευρώ, που δημοπρατείται ως δημόσιο έργο στις 22 Φεβρουαρίου είχαμε τις πρώτα δείγματα, τα οποία βέβαια ουδόλως ξενίζουν την αγορά.

    Συγκεκριμένα η Κοινοπραξία των εταιρειών που αποτελείται από τις «Δομική Κρήτης Α.Ε. – ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.» προσπάθησε στις 24 Ιανουαρίου να μπλοκάρει μέσω της νομικής οδού το διαγωνισμό μέσω του κλασικού «κόλπου» της προσφυγής στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με στόχο την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών ή ακόμα και την αλλαγή των όρων των τευχών δημοπράτησης, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει το έργο.

    Η Κοινοπραξία επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι όροι δημοπράτησης θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά τα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια.

    Ωστόσο, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς η ΑΕΠΠ απέρριψε την προσφυγή.

    Μπλόκο των συνδικαλιστών στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που φέρνει ο Χατζηδάκης

    Στα κάγκελα, μαθαίνω, ότι βρίσκονται από χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατηγορώντας τον για πρακτικές «Big Brother» με αφορμή την διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων τους.

    Ο λόγος που πυροδότησε την έντονη αντίδραση τους είναι η δωρεάν διάθεση του χρησιμοποιημένου συστήματος «ΖΕΥΣ», στο πλαίσιο της υποχρέωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχουν στα μέλη τους και την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

    Τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών που τέθηκαν υπ’ όψιν της στήλης, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που το χρησιμοποίησαν πρώτοι, πριν από πολλά χρόνια, οι πρυτάνεις για τις πρυτανικές εκλογές, μετά οι δικαστές, εν συνεχεία ο Αυγενάκης για τα αθλητικά σωματεία και τώρα το εγκαινιάζει ως νέο ο Χατζηδάκης.

    Όπως υποστηρίζουν πρόκειται για ένα σύστημα που πέρα από τις εφορευτικές επιτροπές, η Κυβέρνηση μέσω του διαχειριστή ΕΔΥΤΕ, γνωρίζει πρώτη την ψήφο τους.

    Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για “Big Brother” και προτιμούν να πληρώσουν για τις εκλογές τους μια ιδιωτική εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να κρυπτογραφεί τα ψηφοδέλτια, παρά το διαβλητό δωρεάν σύστημα του Υπουργείου Εργασίας.

     

    Στην Ευρωβουλή ο Πατούλης;

    Ποια είναι η εναλλακτική λύση που φέρεται να επιθυμεί  ως διέξοδο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, από τη στιγμή που το Μαξίμου -όπως όλα δείχνουν- επιλέγει άλλον υποψήφιο για την περιφέρεια (και σίγουρα όχι το δήμαρχο Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου)

    Η ευρωβουλή-λένε οι… κακές γλώσσες.

    Όμως οι  πληροφορίες επιμένουν πως ο περιφερειάρχης Αττικής επιζητά μια επίσκεψη στο Μαξίμου και ένα ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, εισπράττει άρνηση.

    Πάντως και άλλα στελέχη  που καλόβλεπαν τις Βρυξέλλες έχουν «φάει άκυρο» που λέει και το «λαικό άσμα». Μάλιστα εγκαίρως έχουν ενημερωθεί από το Μαξίμου για την περιφέρεια που προορίζονται προκειμένου να πράξουν εγκαίρως τα δέοντα.

    Αλλάζει και ο γενικός Γραμματέας του Σπήλιου

    Δεν τελείωσαν οι διεργασίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού.

    Ο νέος υπουργός προσανατολίζεται σε αλλαγές των «ανθρώπων» Λιβανού, ενώ στο «μικροσκόπιο» είναι και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, που συμμετείχε στην ιστορική, πλέον, σύσκεψη με τον Πέτρο Δούκα και γέλαγε με την ψυχή του με τα όσα έλεγε ο Δήμαρχος Σπάρτης!

    Καφές με πολλή ζάχαρη και ένας ειρηνοποιός

    Αυτή η ιστορία με τη σουίτα 602 του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και τη θλιβερή περιπέτεια της άτυχης Γεωργίας έχει τελικά μέσα εκτός από  πολύ … «ψωμί» (δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό),   και αρκετό  καφέ με μπόλικη ζάχαρη.

    Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας φαίνεται να είναι άτομο πολύ γνωστό της Γεωργίας που είναι  και πολύ-πολύ γνωστός στους κύκλους της Θεσσαλονίκης και ο οποίος  σχετίζεται ή σχετιζόταν ως πρόσφατα με …ζάχαρες (κανονικές, διευκρινίζω).

    Το πρόσωπο αυτό γνωρίζει τη Γεωργία περίπου ένα εξάμηνο, όχι παραπάνω. Την επίμαχη βραδιά η Γεωργία φαίνεται να κατέφυγε δύο φορές στις συμβουλές του, αν και η σχέση τους (φαινομενικά τουλάχιστον!) δεν είναι ιδιαίτερα στενή, έχουν και καμιά 35αριά χρόνια διαφορά.

    Από την εμπλοκή λοιπόν του …ζαχαρένιου, προέκυψε η ανάμειξη δύο εφοπλιστικών οικογενειών στην υπόθεση αλλά και οι δημοσιογραφικές αποκλειστικότητες. Όλα είναι έργο… ζαχαρένιου!

    Στην μία εφοπλιστική οικογένεια (ξέρουν όλοι το όνομα και την καταγωγή από τη μαρτυρική  Μεγαλόνησο), υπάρχει ένας εν δυνάμει εμπλεκόμενος και ο αδερφός του, που προς το παρόν είναι μάρτυρας.

    Από  την άλλη εφοπλιστική οικογένεια (με καταγωγή από την …κοντινή Μεγαλόνησο) ο γόνος έχει απλώς κληθεί ως μάρτυρας.

    Εκεί ακριβώς είναι που παρατηρείται το πολύ «ψωμί» το επιχειρηματικό, διότι η πορεία της υπόθεσης είναι μάλλον θολή.

    Άλλοι ζητούν, άλλοι δίνουν, άλλοι δεν δίνουν, άλλοι απειλούν και στη μέση υπάρχει ένας δικηγόρος (δεν εννοούμε τον Αλέξη Κούγια για να μην υπάρξει παρανόηση) που βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί με σκοπό να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.

    Η τροπολογία

    Α, να μην ξεχάσω: αυτή την εποχή ετοιμάζεται και μια τροπολογία (άσχετη πάντως με την υπόθεση της σουίτας της Θεσσαλονίκης) που αφορά άμεσα έναν από όλους που προανέφερε ο wiseman.

    «Καίγεται» ο άνθρωπος για την τροπολογία που μαγειρεύεται αφού παίζονται πολλά λεφτά εκεί και γι αυτό θέλει να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

    Όποιος αποδειχθεί …ειρηνοποιός, θα λάβει και το δωράκι του!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.