• Οικονομία

  Θεοχάρης: Η ουσία της πολιτικής δεν είναι να υιοθετείς τα τρολ

  • NewsRoom
  Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

  Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης


  Απαντήσεις στα θέματα που έβαλε η αντιπολίτευση έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου για τον ελάχιστο συντελεστή των πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων ομίλων αλλά και την τροπολογία για την Golden Visa.

  Στις επικριτικές αναφορές της Αντιπολίτευσης για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ο υφυπουργός σχολίασε πως «δυστυχώς επιστρέψαμε στο τοξικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας, παρ’ όλο που το θέμα συζητήθηκε επί τριημέρου στην εθνική αντιπροσωπεία και δόθηκαν από την κυβέρνηση απαντήσεις κατά την αλυσιτελή κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας».

  Καταλόγισε στην αντιπολίτευση «κυνήγι μαγισσών», με «σύγχυση των πολιτικών με τις ποινικές ευθύνες» σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες κατά του κ. Κ. Αχ. Καραμανλής υπάρχουν ποινικές ευθύνες και στον κ. Νίκο Παππά για την μη ολοκλήρωση του “112” αλλά στον κ. Χρ. Σπίρτζη για τις κατατμήσεις που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί το τμήμα Πάτρας – Πύργος κλπ».

  Ο υφυπουργός, είπε ότι «διολισθαίνουμε σε σκολιούς ατραπούς εάν πάμε την συζήτηση σε αυτή την κατεύθυνση». Μίλησε για «χυδαίες επιθέσεις εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού, με όσα ακούμε τις τελευταίες ημέρες (εννοεί το δημοσίευμα της εφημερίδας της «Εστίας της Κυριακής»), υιοθετώντας όλα τα ψέματα των τρολ.

  Δηλαδή βάζουμε τα τρολ τα λένε και μετά τα υιοθετούμε λέγοντας ότι τα είπαν κάποιοι άλλοι» Αυτό, είπε ο υφυπουργός «δεν είναι πολιτική» ούτε «ουσία της πολιτικής είναι το να “αβαντάρουμε” τον κ. Βελόπουλο οποίος εκφράζει την συνωμοσιολογία όπως και εκφράζει και την ρωσική πολιτική εδώ ξαναγυρίζοντάς μας δυστυχώς στις εποχές του Ρωσικού, Γαλλικού και Βρετανικού κόμματος».

  Χαρακτήρισε «αστείες» τις αναφορές του κ. Κασσελάκη για «εκλογές με παρατηρητές» λέγοντας ότι «είναι εθνικά επικίνδυνες, ειδικά εάν με όσα λέει εννοεί ότι θέλει να γίνουμε προτεκτοράτο».

  Σχολιάζοντας το οικονομικό και φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αυτό «είναι συνολικού κόστους 40 δισ. ευρώ» και κατέθεσε τα στοιχεία των υπολογισμών στα πρακτικά της Βουλής λέγοντας ότι «αυτοί είναι ξεκάθαροι πολιτικαντισμοί στην πλάτη της Δημοκρατίας, όμως και καλό θα είναι αυτοί οι υπολογισμοί να σταματήσουν».

  Ο υφυπουργός, υποστήριξε ότι «το παραγωγικό μοντέλο με δυσκολίες αλλάζει» εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα στοιχεία και στους δείκτες της σχέση του πληθωρισμού με το μέσο όρο της ΕΕ, οι εξαγωγές στους τομείς της νέας τεχνολογίας αυξάνονται, στις άμεσες πραγματικές επενδύσεις στην βιομηχανία, καθώς ότι το επενδυτικό κλείνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Σχετικά με την μείωση των ανισοτήτων είπε ότι τα στοιχεία θα βγουν αύριο αλλά από τα διαγράμματα φαίνεται ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς μείωσης παρόλο που σε συνθήκες πανδημίας και ύφεσης αυτό δεν είναι εφικτό.

  Για την τροπολογία που αφορά τους όρους της χορήγησης της Golden Visa και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «δημιουργίας επενδυτικής φούσκας» ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «φούσκες έχεις όταν αφήνεις ανεξέλεγκτες τις καταστάσεις και όχι όταν ρυθμίζεις με παρεμβάσεις τις καταστάσεις. Δεν μπορεί να μας κατηγορείτε για νεοφιλελευθερισμό όταν φέρνουμε ρυθμιστικό πλαίσιο για την Golden Visa».

  Χαρακτήρισε «ευχάριστο ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία» λέγοντας πως «εσείς ήρθατε στις θέσεις της ΝΔ και όχι το αντίστροφο, γιατί η δική σας αρχική άποψη ήταν να καταργηθεί η Golden Visa αλλά αυτή η θέση είναι μηδενιστική». Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναδρομική κατάργηση χρήσης ακινήτους για υπεκμίσθωση ή ένταξης τους στην βραχυχρόνια μίσθωση είπε ο υφυπουργός ότι είναι αντισυνταγματική.

  Για την σύμπτυξη της μεταβατικής διάταξης, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ότι «αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στους μικρούς κατασκευαστές και όχι στους μεγάλους καθώς εκείνος που έχει μια μικρή επένδυση θα αναγκαστεί να πουλήσει όσο – όσο για να μην καταστραφεί».

  Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και την υιοθέτηση διεθνώς ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστής το 15% για τις πολυεθνικές, ο κ. Θεοχάρης είπε πως «σήμερα, θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και να γιορτάζουμε γιατί είναι μια νίκη της πολιτικής απέναντι στην διεθνή φοροδιαφυγή.

  Χαρείτε με την ουσία της ρύθμισης και ας το φέρνει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση» επισημαίνοντας ότι εάν φέρει λίγα έσοδα, αυτό δεν είναι κακό καθώς «αυτό θα αποδεικνύει ότι φορολογούμε, όπως και φορολογούμε, ήδη με υψηλότερο ποσοστό τις πολυεθνικές εταιρείες». Εκτίμησε ότι και το Pillar I θα έρθει σύντομα για ενσωμάτωση από όλα τα κράτη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

  Τέλος, για τις διατάξεις στο νομοσχέδιο που αφορούν τα POS είπε ότι «δείχνει πόσο σημαντική είναι μάχη που δίνει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υλοποιείται το στρατηγικό της σχέδιο για όλο το εύρος της οικονομίας».

  Σήμερα, πρόσθεσε ο υφυπουργός «είχαμε την ανακοίνωση ότι το 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα είτε έχουν κλείσει ραντεβού για την εγκατάσταση εντός του Απριλίου και όσοι λίγοι έχουν αμελήσει η ΑΔΑΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους για να διαπιστώσει εάν έχουν προχωρήσει και δεν έχουν ενημερώσει το σύστημα ή να ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα».

  Διαβάστε επίσης:

  Κατρίνης: Η Golden Visa προκαλεί «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

  Έλενα Ακρίτα: Εξηγεί τι είναι σεξισμός – Στο πλευρό της η Ρένα Δούρου

  ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει τροπολογία για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»  ΣΧΟΛΙΑ