• Οικονομία

    «Τεστάρει» σήμερα την ελληνική πρόοδο το ΔΝΤ-Στο επίκεντρο ανάπτυξη και NPLs

    • NewsRoom
    ΔΝΤ


    Την πρόοδο της Ελλάδας αλλά και τις αδυναμίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα εξετάσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στον απόηχο της χθεσινής επιτυχημένης έκδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αλλά και τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s.

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει το απόγευμα την ενδιάμεση έκθεση που αφορά στην ελληνική οικονομία.

    Πρόκειται για την έκθεση που ακολουθεί την αποστολή του Ταμείου στα τέλη Ιανουαρίου, στην Αθήνα, και αναμένεται αφενός μεν να επαναλάβει την πρόβλεψή του για αύξηση της ανάπτυξης φέτος σε 2,4% του ΑΕΠ, θα τονίσει δε, συγκεκριμένα ρίσκα για την ελληνική οικονομία, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν δημοσιονομικά προβλήματα.

    Το ΔΝΤ έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Παράλληλα έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

    Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την πλευρά τους, βρίσκονται στην τελική ευθεία προκειμένου να αξιολογηθεί η έκθεση επιπτώσεων του τελευταίου σχεδίου που πρότεινε η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Και ενώ το θέμα του διάδοχου νόμου Κατσέλη, μπορεί να ολοκληρωθεί τυπικά μέσα στις επόμενες ημέρες, θέματα όπως αυτό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ή οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να ολοκληρωθούν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Η έκθεση αναμένεται να δοθεί αύριο Πέμπτη 7/3 στη δημοσιότητα, όπου θα υπάρξει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ισχυρές πιέσεις αναμένουν τον Τσακαλώτο στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας – Πού ελπίζει η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: «Βλέπει» 7+1 κινδύνους για την ελληνική οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και δικαστικές αποφάσεις – Τι λέει για τράπεζες και ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ