• Πολιτική

    Ισχυρές πιέσεις αναμένουν τον Τσακαλώτο στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας – Πού ελπίζει η Ελλάδα

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλωτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να συναντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου καθώς χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, συνεχίζουν να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ την εκπλήρωση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων που αναφέρονται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2018.

    Στο επίκεντρο παραμένει ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει «να τελειώνει»  εντός της εβδομάδας. Οι θεσμοί πάντως περιμένουν εκθέσεις με τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο πλαίσιο στα κεφάλαια των τραπεζών.

    Και ενώ το συγκεκριμένο μπορεί να ολοκληρωθεί τυπικά μέσα στις επόμενες ημέρες, θέματα όπως αυτό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ή οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να ολοκληρωθούν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με σημείωμα του Ολλανδικού ΥΠΟΙΚ, στο Eurogroup θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή  στις 16 μεταρρυθμίσεις του 2018 οι οποίες ορίστηκαν μέσα από το παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup», ενώ «η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα καθορίσει την εφαρμογή ορισμένων παρεμβάσεων στο χρέος».

    «Για την Ολλανδία είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων επί του χρέους θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να πείσει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας την συμφωνία με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και δίνοντας εξηγήσεις και υποσχέσεις για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα. Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί επίσης πως η έκδοση του 10ετούς ομολόγου θα φέρει ένα θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας. Κυρίως, όμως, μπορεί να βασίζεται πως καθώς βρισκόμαστε πριν τις ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι θα εμφανιστούν πιο ευέλικτοι, βοηθώντας ξανά την Ελληνική πλευρά προκειμένου να βγει μια εικόνα επιτυχίας γύρω από το θέμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Παγώνει» τη δόση η Κομισιόν: Προειδοποίηση για «κόκκινα δάνεια» και πρώτη κατοικία
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Τσακαλώτου στη ΝΔ για την έκθεση Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ