F

Οικονομία

Τελευταία μέρα υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης έως 384 ευρώ και αναδρομικών πριν το Πάσχα

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Χατζηδάκης ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ/STR)


Ενεργή θα παραμείνει η πλατφόρμα του efka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από τους ασφαλισμένους, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους στο ύψος της εθνικής σύνταξης από 360 έως 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Ωστόσο, σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων ασφαλισμένων βρίσκονται σε αναμονή έως και πέντε χρόνια για να λάβουν προκαταβολή και αναδρομικά της σύνταξης τους πριν το Πάσχα. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων, αλλά η πληρωμή όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τις 37.000.

Οι συνταξιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση θα λάβουν από τον επόμενο μήνα της αίτησης την προκαταβολή της σύνταξής τους από 360 ή 384 ευρώ και τα αναδρομικά από τότε που έχουν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης. Όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αίτηση τον Απρίλιο, όταν θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα, θα πληρωθούν τέλος Μαΐου με τις συντάξεις Ιουνίου 2021.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2020 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, εφόσον υπέβαλλε αίτηση για προκαταβολή θα λάβει τέλος Απριλίου αναδρομικά 4.608 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ (αν αυτό είναι το ποσό που δικαιούται) το μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής προσωρινής, εφόσον το έχει ζητήσει, ή την έκδοση της οριστικής του σύνταξης.

Οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν ότι θα υποβληθούν 65.000 αιτήσεις από τις 110.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη, ωστόσο οι εκτιμήσεις περιορίστηκαν στο 50% με τον e-ΕΦΚΑ να απευθύνει έκκληση προς τους ασφαλισμένους να κάνουν αίτηση για προκαταβολή της σύνταξης.

Νομικοί, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν ενημερωθεί ή φοβούνται ότι θα λάβουν μόνο την προκαταβολή της σύνταξης τους κι όχι την οριστική κύρια σύνταξη.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Να σημειωθεί ότι προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

– όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

– όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

– όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Μόνο 34.000 έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση για προκαταβολή σύνταξης

Προσωρινή εθνική σύνταξη έως €384 σε 70.000 συνταξιούχους, αναδρομικά κατόπιν αίτησης στο gov.gr – Όλες οι προϋποθέσεις

Συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων τον Απρίλιο – Ποιοι θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού


ΣΧΟΛΙΑ