• Κοινωνία

    Συντάξεις: Μόνο 34.000 έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση για προκαταβολή σύνταξης

    συνταξιούχος με χαρτονομίσματα


    Πάνω από 34.000 αιτήσεις έχουν  υποβληθεί μέχρι σήμερα στο efka.gov.gr για προκαταβολή σύνταξης.

    Η προθεσμία λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου και ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους να αξιοποιήσουν την δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο την μηνιαία καταβολή ποσών (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου) καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

    Η Διοίκηση του e-EΦΚΑ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης λήγει στις 31 Μαρτίου 2021.

    Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 34.000 αιτήσεις από τις 10 Μαρτίου που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα.

    Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr).

    Πότε δεν χορηγείται προκαταβολή σύνταξης

    Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

    – όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

    – όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

    – όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

    Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά.

    Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

    Διαβάστε επίσης:

    «Πόλεμος» Χατζηδάκη – δημοσίων υπάλληλων

    Χατζηδάκης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να είναι το Κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους»



    ΣΧΟΛΙΑ