• Οικονομία

    Τα στοιχεία που δίνουν χαμόγελα στο Υπουργείο Οικονομικών για τον τουρισμό 

    Τα στοιχεία που δίνουν χαμόγελα στο Υπουργείο Οικονομικών για τον τουρισμό 

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Αισιοδοξία επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των τουριστικών εσόδων, τα οποία θα δώσουν σημαντική ανάσα στους σχεδιασμούς του Χρήστου Σταϊκούρα για τους επόμενους μήνες, με φόντο και την πανδημία. 

    Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών για τις τουριστικές αφίξεις φέρουν ημερομηνία 16 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με αυτά, οι απώλειες σε σχέση με το 2019 είναι της τάξεως του 31,3%, δηλαδή η χώρα μας έχει ανακτήσει το 70% του τουρισμού από μια χρονιά ρεκόρ όπως ήταν το έτος 2019.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο δίνει αισιόδοξα μηνύματα στην κυβέρνηση.

    Πρόκειται για τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, όπως αποτυπώνονται σε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Φέτος, η μέση δαπάνη αγγίζει τα 631 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 336 ευρώ και το 2019 στα 557 ευρώ. 

    Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως μπορεί φέτος να έχουμε λιγότερους τουρίστες, αλλά τα χρήματα που αφήνουν στη χώρα μας είναι περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι μπορεί να υπάρξει… θετική ανατροπή στους στόχους των τουριστικών εσόδων. 

    Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως πήχη το 45% των εσόδων του 2019, δηλαδή περίπου 8 δις ευρώ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου πάντως, παρουσιάζονται αισιόδοξες ότι μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία ακόμα και πάνω από 10 δις ευρώ, δίνοντας μια σημαντική ανάσα ενόψει και του φθινοπώρου, αλλά και της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, στην οποία εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης για το 2022.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πόλεμος ΡΑΕ-προμηθευτών για τις τιμές στο ρεύμα-Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΗ: Το πρώτο πράσινο ομολογιακό δάνειο και η ένεση ρευστότητας



    ΣΧΟΛΙΑ