Οικονομία

Τα «μυστικά» της αίτησης για το «PowerPass» – Βήμα βήμα η διαδικασία


Μέσα από την πλατφόρμα vouchers.gov.gr πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για τα αναδρομικά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600€.

Κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχετε άμεσα διαθέσιμα τα εξής στοιχεία:

• τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet

• να επιλέξετε το ΑΦΜ για το οποίο θέλετε να κάνετε την αίτηση, από μια σχετική λίστα με τα εξαρτώμενα μέλη, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση του ΑΦΜ που έχει κάνει login και έχουν δηλωθεί με το ΑΦΜ τους

• να ελέγξετε τα στοιχεία της Κύριας κατοικίας (Διεύθυνση, Αριθμός, ΤΚ, Αριθμός Παροχής), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη φορολογική δήλωση

• να συμπληρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

• να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος

• να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

H λειτουργία της πλατφόρμας vouchers.gov.gr είναι ιδιαίτερα απλή.

Αναλυτικά:

1. Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:
• είτε να τα επιβεβαιώσετε,
• είτε να τα τροποποιήσετεμέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για PowerPass»η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mailσας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Για την ομαλότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους δικαιούχους, μπορούν να ανατρέξουν στις παρακάτω χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις:

Ερώτηση: ΔικαιούμαιPowerPass;

Απάντηση: Είστε δικαιούχος του PowerPass για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη προστατευόμενου μέλους που σπουδάζει εντός Ελλάδος εφόσον:
• είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
• το καθαρό οικογενειακό σας εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 €, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,
• ο ΑΦΜ που καταχωρίζετε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και
• η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 ξεπερνά συνολικά τα 30 €.

Ερώτηση: Ποιος μπορεί να κάνει την αίτηση για το PowerPass;

Απάντηση: Η αίτηση για το PowerPassμπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ένας αριθμός παροχής αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία του. Έτσι, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν/μία εκ των συζύγων, χωρίς να χρειάζεται κοινή ή διπλή αίτηση και από τα δύο πρόσωπα. Για δηλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία εξαρτώμενων μελών (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση), η διαδικασία πρέπει να γίνει από το πρόσωπο που αναφέρεται ως κηδεμόνας.

Ερώτηση: Ο αριθμός παροχής είναι σε όνομα άλλου προσώπου. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Εφόσον ο αριθμός της παροχής δηλώνεται στα στοιχεία κύριας κατοικίας σας στο Taxisnet, είναι αδιάφορο το όνομα στο οποίο είναι χρεωμένος ο αριθμός παροχής στα μητρώα του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερώτηση: Ποια στοιχεία πρέπει να έχω διαθέσιμα για να ολοκληρώσω τη διαδικασία;

Απάντηση: Χρειάζεται να έχετε τους κωδικούς σας στο Taxisnetγια την αυθεντικοποίησή σας κατά την είσοδό σας στην πλατφόρμα και τον το IBANτου λογαριασμού στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί η επιδότηση.

Ερώτηση: Χρειάζεται να επισυνάψω κάποιο δικαιολογητικό;

Απάντηση: Όχι. Όλα τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ερώτηση: Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας μου που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.Μπορείτε να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ«Δήλωση Κύριας Κατοικίας για PowerPass»μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικστο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕκαταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού συμπληρώσετε τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορείτε να επιστρέψετε στην πλατφόρμα του PowerPass και να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.

Ερώτηση: Το παιδί μου σπουδάζει σε άλλη πόλη. Δικαιούται ξεχωριστό PowerPass;

Απάντηση: Ναι, εφόσον είναι δηλωμένο ως προστατευόμενο μέλος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Ερώτηση: Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το PowerPass;
Απάντηση: Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το PowerPass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.

Ερώτηση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Απάντηση: Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.grθα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονταινεότερες ανακοινώσεις.

Ερώτηση: Μπορώ να υποβάλω αίτηση στα ΚΕΠ;

Απάντηση: Τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η υποβολή των αιτήσεων για το PowerPassυποβάλλεται μόνο ψηφιακά.

Ερώτηση: Τι ποσό πρόκειται να λάβω μέσω του PowerPass;

Απάντηση: Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το PowerPass. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 € (και,επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 €). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 € ανά καταναλωτή.

Ερώτηση: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;

Απάντηση: Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Power Pass» – Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησηςΣΧΟΛΙΑ