• Οικονομία

    Τα κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα – Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες

    Η προ των πυλών (;) πρώτη έκδοση του 2022, η Fitch που «κτυπά» την Πέμπτη και το εκλογικό effect στην επενδυτική βαθμίδα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στη πρώτη θέση των προτεραιοτήτων έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μια διαδικασία ωστόσο, που δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν στηθούν οι κάλπες.

    Για να ανέβει η χώρα μας στο επενδυτικό σκαλοπάτι θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε αυτό το επίπεδο από τουλάχιστον έναν διεθνή οίκο. “Κλειδί” όμως, θα αποτελέσουν μια σειρά από παράγοντες όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι επερχόμενες διπλές εκλογές.

    Τα δημοσιονομικά

    Σημαντικό “βήμα” θεωρούνται όμως και τα οικονομικά της χώρας. Εκτιμάται πως η μείωση του ελλείμματος του περασμένου έτους κάτω από τον στόχο, δηλαδή από το 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη του 2022 κοντά στο 6%, θα δώσουν ώθηση στους διεθνείς οίκους. Επιπλέον “μπόνους” αναμένεται να δώσει και η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε θετικό έδαφος το 2023, έστω και οριακά, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά που η χώρα μας θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

    Ημερομηνία κλειδί για την ανάπτυξη θα αποτελέσει η αρχή του Μαρτίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το σύνολο του 2022.

    Δεύτερο “κλειδί” αναμένεται να αποτελέσουν οι ανακοινώσεις της Eurostat για τα στοιχεία του προηγούμενου έτους και σε επίπεδο ελλείμματος, μετά τα μέσα Απριλίου.

    Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    Σημαντικό πεδίο αποτελεί και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εκτίμηση για το 2023 είναι το ποσοστό να υποχωρήσει στο 5% από το σχεδόν 7,5% το 2022. Εφόσον η κατάσταση δείξει σημάδια νέας αποκλιμάκωσης, τότε θα δώσει ένα θετικό στίγμα για την αναβάθμιση της χώρας, καθώς αυτό θα συμβεί εν μέσω ενός δυσμενούς κλίματος, με αυξήσεις επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων.

    Ταμείο Ανάκαμψης

    Ένα από τα πεδία που έχουν βάλει στο “στόχαστρό” τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνοδεύουν την κάθε εκταμίευση δόσης.

    Η δεύτερη καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που ενδεχομένως να έχει αποτελέσει και έναν παράγοντα για τον καθορισμό του χρόνου που θα στηθούν κάλπες στη χώρα μας, παράλληλα με την κατάθεση του νέου αιτήματος για την καταβολή της 3ης δόσης, εφόσον η χώρα μας έχει εκπλήσσει τα σχεδόν 40 προαπαιτούμενα.

    Οι ημερομηνίες για τους διεθνείς οίκους

    Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απαιτείται η Ελλάδα να αναβαθμιστεί τουλάχιστον από έναν διεθνή οίκο. Πιο κοντά σε αυτή την κίνηση φαίνεται πως είναι ο καναδικός οίκος DBRS. Ωστόσο, εκτιμάται πως για την αποκτήσει η Ελλάδα όλα τα “προνόμια” της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να αναβαθμιστεί από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων, δηλαδή τη Fitch, τη Moody’s ή τη Standard and Poors.

    Σήμερα η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου, τις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου 2023.

    H S&P δίνει αξιολόγηση “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές, βάζοντας την Ελλάδα ένα μόλις “σκαλοπάτι” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις έχουν τοποθετηθεί στις 21 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου.

    Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο “Ba3” με σταθερές προοπτικές. Η επόμενη “εξέταση” της ελληνικής οικονομίας έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου και θα υπάρξει μία ακόμα στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

    Η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα στο “ΒΒ” (high). Οι επόμενες αναθεωρήσεις για την οικονομία της χώρας μας έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου και τις 8 Σεπτεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Top επιλογές τα ελληνικά ομόλογα του 2024 και 2025, η επενδυτική βαθμίδα και οι κίνδυνοι



    ΣΧΟΛΙΑ