• Οικονομία

    Στουρνάρας: Ύφεση 6% το 2020, στο βασικό σενάριο, λόγω κρίσης – Καλυμμένες οι τράπεζες

    • NewsRoom


    Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, συνεπεία της πανδημίας, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας

    Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το εύρος της ύφεσης θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5%.

    «Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο 6% ύφεση για το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη της τάξης του 5,5%. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν. Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται στοιχεία για την οικονομία αλλάζουν και οι εκτιμήσεις. Σήμερα όμως η εκτίμηση είναι αυτή από 4,5% μέχρι 9,5% το εύρος. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κίνδυνο σήμερα έχουμε αβεβαιότητα γι’ αυτό κάνουμε μόνο σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται».

    Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λέγοντας πως αν δεν είχαν ληφθεί, η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες.

    «Το κράτος μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα με μόχλευση κοντά στα 20 δισεκατομμύρια, η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι – 4,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο γιατί πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, το έλλειμμα θα είναι 2,9% για το 2020 και 2,9% πλεόνασμα για το 2021. Η επίπτωση στο ΑΕΠ που έχουν τα μέτρα είναι κοντά στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα ήταν 3% επιπλέον εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η συμμετοχή του στο εθνικό προϊόν είναι της τάξης του 8,5%. «Κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό. Στο εθνικό προϊόν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού είναι 8,5%. Από κει πρέπει να ξεκινούμε την βάση εκτίμησης, τα έσοδα πέρυσι ήταν 18,5 δισ. αλλά είχαμε και εκκροές γιατί και οι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

    Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι απόλυτες καλυμμένες και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η οικονομία το 2021 να επιστρέψει σε ρότα πλεονασμάτων.

    Ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο “Ηρακλής”, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται, αλλά με σημαντικά προβλήματα λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

    Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για τυχόν παράλληλα σχέδια που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον όγκο των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ