• Οικονομία

    Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει δυσκολότερα προβλήματα από την Fed

    • Bloomberg
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)


    Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος επανέλαβε ότι αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας τον Ιούνιο.

    Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι “η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από την Fed“, επισημαίνοντας το κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και την “κληρονομιά” που έχει αφήσει η κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής.

    Σχετικά με τη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων (μειώσεων) 25 μονάδων βάσης (0,25%) και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι “ο ρεαλισμός και η σταδιακή προσέγγιση πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας”.

    “Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ευρωζώνη”, είπε ο κ. Στουρνάρας στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι “πολύ πιθανό” να πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ (2%) το φθινόπωρο.

    “Αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, υποδηλώνοντας μια ομαλή προσγείωση”, συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κλίνουν προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για τη μείωση των επιτοκίων.

    Ενώ μια μειοψηφία θέλει να ξεκινήσει νωρίτερα η χαλάρωση, οι πιο “προσεκτικοί”, προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικά αλλά όχι αρκετά τα στοιχεία δ’ τριμήνου για τους μισθούς

    ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους €70 εκατ. για ζημίες του 2023

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: 8 +1 ερωτήσεις – απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για το νέο καθεστώς



    ΣΧΟΛΙΑ