ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το στοίχημα των φόρων βάζει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για το 2023, καθώς προαλείφεται μια ιδιαίτερα δύσκολη χρόνια, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των επερχόμενων διπλών εκλογών.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ψηλά τον πήχη των εισπράξεων, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 113 δις ευρώ, αποτυπώνοντας την οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των φόρων.
Στόχος είναι να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 4-4,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Το πρώτο εξάμηνο
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να “ποντάρει” πάνω στο θετικό σενάριο για την ανάπτυξη, που με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου, θα αγγίξει το 1,8%. Υπενθυμίζεται πως το δυσμενές σενάριο που έχει ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα που μπορεί να στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 1.05 δισ. ευρώ.
Ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι ανάπτυξη να βρεθεί κοντά στο 2,5%, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το βαθμό των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε αυτό ποντάρουν και στα εισερχόμενα κεφάλαια από Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει μεγάλη καθίζηση της ζήτησης.
Το δεύτερο εξάμηνο
Το μεγαλύτερο βάρος των φόρων αναμένεται να πέσει, στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή μετά τις διπλές εκλογές που τοποθετούνται μέσα στην άνοιξη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις του κράτους μπορεί να φτάσουν στα 32,36 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 25,06 δισ. ευρώ.
Αυτή η διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο «βάρος» των φόρων πέφτει στο δεύτερο μισό του έτους, κατά το οποίο καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.
Βασικοί «αιμοδότες» των κρατικών ταμείων εκτιμάται πως είναι για μια ακόμα χρονιά οι έμμεσοι φόροι, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, που έχουν εκτιναχθεί λόγω των αυξημένων τιμών σε προϊόντα, υπηρεσίες και ενέργεια.
Οι μηνιαίοι στόχοι
Με βάση τους στόχους του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι εισπράξεις το 2023 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, σωρευτικά, ως εξής:
-Ιανουάριος: 4,403 δισ. ευρώ
-Φεβρουάριος: 8,744 δισ. ευρώ
-Μάρτιος: 12,174 δισ. ευρώ
-Απρίλιος: 16,236 δισ. ευρώ
-Μάιος: 20,948 δισ. ευρώ
-Ιούνιος: 25,06 δισ. ευρώ
-Ιούλιος: 31,421 δισ. ευρώ
-Αύγουστος: 36,494 δισ. ευρώ
-Σεπτέμβριος: 41,827 δισ. ευρώ
-Οκτώβριος: 46,9 δισ. ευρώ
-Νοέμβριος: 51,864 δισ. ευρώ
-Δεκέμβριος: 57,421 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείο μήνας «πρωταθλητής» για την πληρωμή φόρων θα πρέπει να θεωρείται ο Ιούλιος. Για τον συγκεκριμένο μήνα έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ από φόρους, καθώς συνήθως τότε ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν αποκλείεται να έχει ξεκινήσει ήδη και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Επόμενος «βαρύς» μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος του 2023, καθώς εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία του κράτους σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ. Τότε θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.
Στον αντίποδα, ο μήνας με τις μικρότερες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως θα είναι ο Μάρτιος, κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
«Ξεπαγώνει» ο ακατάσχετος λογαριασμός – Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί Πιερρακάκης και Στουρνάρας επιμένουν στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
- Château Margaux: Ο Έλληνας από την Πάτρα, το μυθικό κρασί και μια φιάλη που πουλήθηκε για 7.200 ευρώ
- Εργολάβοι: Αναθεώρηση τιμών και εξάμηνη παράταση ζητούν για να μην παγώσουν τα δημόσια έργα
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Δια χειρός Παπασταύρου η σούπερ υπερκάλυψη, πόσες μετοχές θα πάρουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Τα μυστήρια των ΕΛΠΕ, το ράλι και ο θεσμικός, οι νέες business του Χατζημηνά, η εμπιστοσύνη στον Ψάλτη, η ένοχη σιωπή Superbet και Καλαμβόκη, τι συμβαίνει στην Bluehouse και η ρελάνς της Παληού
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Βουρλιώτης πήρε το όπλο του: Έλεγχοι παντού για ξέπλυμα σε πολεοδομίες – Από «κόσκινο» τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα και εισοδήματα σε αδέλφια, γονείς και στενούς συγγενείς
Ανοίγει παράθυρο για πλαφόν στα ενοίκια των κατοικιών – Εισηγήσεις για «Σπίτι μου 3» και νέο Golden Visa για παραδοσιακή μίσθωση
Το ράλι της Aktor και τα μυστικά Εξάρχου, τι συμβαίνει σε ΕΛΠΕ και Bylot, η ΠΛΑΘ έχει story, ο Παπασταύρου και ο ΑΔΜΗΕ, ο μισθός του Βακάκη, ο tiktoker Καντώρος, ο personal trainer της κυρίας υπουργού, όταν το Château Margaux συναντά το Costa Navarino και ο εφοπλιστής Τσαβλίρης στο My Story
Υπερ-Τειρεσίας: Το νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους – Τι αλλάζει για πολίτες και επιχειρήσεις
Σκέρτσος για το posokanei.gr: Ας αποφασίσει επιτέλους η αντιπολίτευση με ποιων τα συμφέροντα συντάσσεται
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.